Momentul nașterii este pentru majoritatea femeilor însărcinate unul care aduce fericire, dar poate produce și teamă, pe măsură ce se apropie venirea pe lume a bebelușului. Experiențele povestite de alte graviduțe, mămici, bunici, citite pe forumuri, traume sau abuzuri din copilărie pot influența intensitatea temerilor resimțite în perioada sarcinii.
Frica de durerile specifice nașterii sau de a trăi experiențe nefericite în momentului nașterii unui copil poate deveni chiar o reală fobie (tocofobie). Aceasta este mai des întâlnită în cazul femeilor aflate la prima naștere sub forma fricii de necunoscut.
În cazul femeilor care au mai trecut prin experiența nașterii, frica apare ca o amintire vie a momentului nașterii anterioare. Oana Mihaela (35 de ani) e mămica a două fetițe, cea mai mare având 1 an și 11 luni. O astfel de frică de retrăi experiența primei nașteri a ghidat-o pe Oana să aleagă Maternitatea Arcadia pentru nașterea celei de-a doua fetițe. „Dacă ar fi să rezum toată experiența trăită aici într-un singur cuvânt, aceasta ar fi: em-pa-ti-e. De când am am intrat în spital și până în momentul externării am fost înconjurată de oameni calzi, binevoitori și prietenoși, doamnele asistente, doamnele doctor. Regret enorm că nu am avut parte de o astfel de experiență și la nașterea primei fetițe”.
Fiecare femeie are dreptul la o naștere informată, empatică, fără traumă
Interesul pentru conceptul de educație în sănătate a câştigat tot mai mult teren în ultimii 20 de ani, însă acest concept despre care se vorbește atât de mult în alte țări, rămâne încă unul îndepărtat pentru mulți dintre români.
Pacienții au nevoie să obțină și să înteleagă informaţii corecte, transparente cu privire la serviciile de sănătate de care sunt interesați să le acceseze, astfel încât să decidă ce este mai bine pentru propria lor sănătate.
Nevoia de siguranță și control le determină pe mămici să se informeze temeinic pe parcursul lunilor de sarcină. Pierdute în noianul de informații contradictorii despre naștere, mămicile au nevoie de personal medical empatic care să le ghideze să întâmpine nașterea ca un proces firesc și natural, nu ca pe un diagnostic de boală.
Venirea pe lume a copilului este cea mai mare schimbare din viața părinților. Pregătirea psiho-emoțională este foarte importantă pentru părinți. Această pregătire este asigurată de comunicarea permanentă a implicațiilor (medicale, psihologice) a fiecărei etape în evoluția sarcinii, astfel încât părinții să știe în orice moment al sarcinii ce li se întâmplă lor și bebelușului lor. Dorințele părinților pot fi discutate în cadrul planului de naștere agreat cu maternitatea care va transpune în fapt aceste dorințe, astfel încât pentru părinți momentul venirii micuțului lor să fie așa cum și l-au imaginat.
Fiecare femeie are dreptul la o naștere informată, empatică, fără traumă. De la prima ecografie la prima îmbrățișare, la Maternitatea Arcadia ești în siguranță și în control. Pentru planificarea unei nașteri așa cum ți-o dorești poți programa la 0232 920 Call Center o întâlnire cu un specialist Arcadia care să te îndrume să alegi ce este mai bine pentru tine și copilul tău.
Powered by Froala Editor