Este important să ştim ce tip de ten avem, deoarece fiecare tip de ten necesită o ȋngrijire specială. Nu există o ȋngrijire universal valabilă, care să se potrivească pentru toate tipurile de ten. De aceea, ȋnainte de a alege cele mai bune produse cosmetice pentru ca pielea noastră să fie luminoasă şi lipsită de probleme, trebuie ne cunoaştem tipul de ten.
Dacă nu obţii rezultatele aşteptate la produsele de rutină de ȋngrijire ale tenului, s-ar putea să se datoreze faptului că ele nu sunt potrivite tipului tău de ten.
Multe femei cred, ȋn mod greşit, că au un anumit tip de ten. De exemplu, unele femei continuă să folosească aceleaşi produse ca ȋn adolescenţă. Trebuie să ştim că tenul nostru se schimbă odată cu vȃrsta, uneori chiar cu anotimpurile. Cineva cu o piele normală vara poate să aibă un ten uscat iarna.
Cea mai bună perioadă pentru determinarea tipului de ten este una cu temperaturi medii, fără expunere prea mare la soare, umezeală, vȃnt sau frig extrem.
Care sunt principalele tipuri de ten?
Tenul normal este acel tip de ten echilibrat, fără zone uscate sau seboreice. Culoarea este uniformă, nu dă senzaţie de piele care strȃnge, nu se descuamează. Nu are pori dilataţi sau puncte negre. Pielea nu este influenţată de factori de mediu – frig, vȃnt. Este frecvent ȋntȃlnit la copii ȋnainte de pubertate şi rar la adulţi.
Ȋngrijirea tenului normal: este nevoie de demachiere zilnică, protecţie solară, hidratare mai ales ȋn sezonul rece. Dacă loţiunile sau cremele folosite deja ȋţi fac pielea să se simtă bine, ȋnseamnă că nu trebuie schimbat nimic ȋn rutina de ȋngrijire.
Tenul mixt este cel mai ȋntȃlnit tip de ten. Părţi diferite de pe faţă au tipuri de piele diferite. De obicei zona T (fruntea, nasul şi bărbia) prezintă exces de sebum, este uleioasă, iar zona obrajilor poate fi normală sau uscată. Poate prezenta pori dilataţi, puncte negre pe zona T.
Ȋngrijirea trebuie adaptată fiecărei zone. Pe zona T produse pentru pielea grasă, iar zona uscată necesită produse de hidratare.
Tenul gras este lucios, uleios la 2-3 ore de la curăţare. Porii sunt dilataţi, cu numeroase puncte negre. Aspectul este neuniform, ȋncărcat. Ridurile sunt puţin vizibile. Este frecvent la adolescenţi şi adulţii tineri. Persoanele cu acest tip de ten experimentează mai des acneea, dar nu este o regulă.
Ȋngrijirea tenului gras poate da bătăi de cap pentru că machiajul nu rezistă, iar dorinţa de a avea o piele mată e greu de atins. Sunt necesare produse matifiante, astringente, e foarte importantă curăţarea şi demachierea feţei. Dacă apare acneea e nevoie de tratament specific cu retinoizi, acizi salicilic, alfa şi beta – hidroxiacizi. Atenţie! Folosirea ȋn exces de produse matifiante şi acizi poate usca sau sensibiliza tenul.
Tenul este uscat dacă nu se observă niciodată luciu pe zona T, pielea se descuamează, are o textură abrazivă. Eritemul, roşeaţa sunt frecvent asociate ȋn special la nivelul obrajilor, pielea este uneori atȃt de uscată, ȋncȃt se cojeşte. Pielea dă senzaţia că strȃnge sau de prurit (mȃncărime), aceste simptome se ameliorează la aplicarea de cremă grasă, hidratantă. Porii dilataţi sunt absenţi, ridurile de expresie sunt accentuate.
Îngrijire. Tenul uscat este la polul opus tenului gras, necesitȃnd aplicări frecvente de creme grase, hidratante, dȃnd impresia că nicio cremă nu e suficient de grasă pentru a-i potoli setea. Acidul hialuronic este ingredientul perfect pentru potolirea tenului uscat. Se recomandă evitarea folosirii de săpunuri sau geluri degresante.
Tenul sensibil este un ten delicat, care necesită o ȋngrijire specială. Acest tip de ten reacţionează puternic la factorii de mediu sau la produsele aplicate. El prezintă zone de uscăciune, roşeaţă şi senzaţie de arsură, de mȃncărime. Uneori pot fi mai multe capilare vizibile ȋn zona obrajilor.
Îngrijire. Persoanele cu acest tip de ten trebuie să cunoască şi să evite factorii care favorizează apariţia simptomelor cutanate. Din fericire acum există multe produse pentru pielea sensibilă şi intolerantă, care au ȋn componenţa lor apă termală şi ingrediente brevetate care să scadă reactivitatea pielii.
O rutină adecvată, cu includerea de produse adaptate tipului de ten, menţine tenul sănătos şi ȋntȃrzie apariţia semnelor de ȋmbătrȃnire cu cȃţiva ani. Mulţi pacienţi se adresează cabinetelor cu probleme dermatologice dezvoltate ȋn urma utilizării neadecvate a produselor cosmetice, deci datorită necunoaşterii tipului de ten pe care ȋl au. Idealul nostru, al tuturor, este să arătăm impecabil, să avem o piele netedă, sănătoasă şi luminoasă, să folosim crema perfect adaptată tenului nostru. Pentru a ȋndeplini toate aceste idealuri şi pentru a evita neplăcerile cauzate de produse neadecvate, primul pas constă ȋn a determina ce tip de ten ai.
Dacă ȋntȃmpini dificultăţi sau nu eşti sigur/ă cărui tip de ten aparţine pielea ta, adresează- te cu ȋncredere medicului dermatolog.