Consultațiile în cabinetul de chirurgie pediatrică sunt speciale, pline de sensibilitate, și ar trebui să se desfășoare în condiții adecvate, deoarece micii pacienți trebuie să se simtă în siguranță, să fie confortabili cu cabinetul, dar în același timp și cu personalul medical.
De aceea, un prim pas esențial este cel de împrietenire cu micul pacient, pentru scăderea anxietății și creșterea gradului de cooperare, într-un mediu prietenos, atât pentru copil cât și pentru părinți. Tot în această etapă este important să aflăm scopul consultației, eventualele întrebări ale părinților, și să răspundem îngrijorărilor pe care le-ar putea avea părinții sau copilul.
Un al doilea pas este anamneza, adică o discuție complexă legată de istoricul afecțiunii copilului, simptome, tratament, istoricul familial, orice ar putea lămuri situația actuală a copilului.
Abia după ce copilul se simte confortabil, și este dispus sa coopereze, după ce aflăm informații esențiale pentru diagnostic, examinarea fizică este pasul care ne ajută să evaluăm starea de sănătate, să stabilim diagnosticul, și ne ajută să hotărâm ce pași mai sunt necesari pentru un diagnostic complet și corect și dacă sunt necesare investigații suplimentare.
Această etapă necesită multă răbdare, joacă, imaginație, improvizație, încât să fim pe aceeași lungime de undă cu puiul de om din fața noastră.
Odată ce diagnosticul este suspectat, sau chiar stabilit, întotdeauna discutăm opțiunile de tratament, evoluția afecțiunii cu sau fără tratament (după caz, tratament medical sau chiar chirurgical), stabilim momentul operator dacă este cazul, și explicăm tot ce înseamnă acesta, de la pregătirea preoperatorie, la internare, intervenție, precum și supravegherea postoperatorie. Este extrem de important ca părinții să fie informați corect, să înțeleagă riscurile și beneficiile tratamentului recomandat, să li se răspundă tuturor întrebărilor, pentru că deciziile cele mai bune pot fi luate doar în cunoștință de cauză.
Este esențial ca evaluarea copilului și discuțiile aferente să fie făcute cu empatie, dar claritate, să fie adaptate nevoilor copilului și familiei acestuia, comunicarea să fie una deschisă, pentru că doar prin colaborarea eficientă medic-părinte-copil, rezultatele sunt cele mai bune, în beneficiul copiilor.
Pentru programarea consultației de chirurgie pediatrică aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.