Atunci când alte metode de investigație nu sunt suficiente pentru diagnosticarea unei afecțiuni, tomografia computerizată (CT) poate fi o soluție pentru identificarea entităților patologice în structura internă a corpului. Computer tomograful implică utilizarea fasciculelor de raze X pentru a crea imagini transversale ale corpului. Este o metodă de imagistică medicală utilă în diagnosticarea precoce a unei afecțiuni, în planificarea procedurilor intervenționale sau terapeutice, dar și în monitorizarea eficacității terapiei.
Ce trebuie să faci înainte de examinare?
Gradul de pregătire înainte de examinare depinde de tipul de investigație care urmează a fi efectuat. Anumite tipuri de examinări CT implică un timp de pregătire mai lung, în special în cazul în care se administrează o substanță de contrast pe cale intravenoasă sau orală.
În unele situații, se poate recomandă repausul alimentar cu 4-6 ore înainte de investigație. Pacienții care iau medicamente în mod regulat trebuie să le ia și în ziua examinării.
Dacă se administrează substanța de contrast, pacientul trebuie să consume multe lichide pentru a facilita eliminarea rapidă a agentului. O consecință a administrării acestei substanțe este senzația de căldură și gustul metalic, însă aceste efecte secundare sunt temporare. În cazul pacienților claustrofobi, anxioși, cu afecțiuni severe sau în cazul copiilor, această investigație de imagistică medicală se realizează cu sedarea pacientului.
Deoarece metalul poate interfera cu imaginile CT, obiectele care se includ în această categorie trebuie îndepărtate: bijuterii, ceasuri, curele, proteze dentare, aparate auditive, ochelari, agrafe de păr, ochelari de vedere etc.
Ce se întâmplă în timpul examinării?
În timpul procedurii de scanare, pacientul este așezat pe o masă glisantă care se mișcă pentru poziționarea acestuia în interiorul dispozitivului de formă cilindrică. Inelul scanner-ului CT se rotește în jurul corpului pacientului pentru a capta imagini din diferite unghiuri. Pentru imagini cât mai clare, lipsite de artefacte, pacientul trebuie să rămână nemișcat pe toată durata investigației.
În momentul examinării, medicul poate introduce o substanță de contrast pentru o evaluare mai atentă. Pe parcursul investigației, pacientul este monitorizat de către echipa medicală, care se află în camera de control separată, adiacentă camerei în care se află scanner-ul CT.
Durata testului depinde de dimensiunea zonei de interes. De regulă, examinarea computer tomograf durează 15-30 de minute, însă se poate prelungi în funcție de zona evaluată. După examinarea CT, pacientul este monitorizat o perioadă scurtă de timp pentru a verifica dacă nu prezintă reacții adverse la substanța de contrast.
Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.
Examinarea computer tomograf poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.
În Rețeaua Medicală Arcadia, siguranța pacienților este prioritară în toate investigațiile de imagistică medicală. Programează o investigație: 0232 920, Call Center Arcadia.