Articole medicale

25.07.2024

Cum să te pregătești pentru o investigație RMN?

Cum să te pregătești pentru o investigație RMN?

Cu ajutorul unui câmp magnetic puternic și radiofrecvenței, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) oferă imagini tridimensionale din interiorul corpului uman, importante, de altfel, pentru identificarea și monitorizarea mai multor tipuri de afecțiuni. În practica medicală, imagistica prin rezonanță magnetică este utilizată pentru a identifica o gamă largă de patologii și modificări în structura normală a corpului, de la leziuni musculo-scheletale la patologii oncologice și neurologice. 

Ce trebuie să faci înainte de examinare RMN?

Gradul de pregătire pentru o examinare RMN este relativ redus și variază în funcție de zona corpului care urmează să fie investigată. În cazul în care examinarea se face cu substanță de contrast, procesul de pregătire poate fi unul mai complex și poate dura mai mult.

Repausul alimentar de 3-6 ore este indicat mai ales în cazul unei examinări RMN abdominale. Dacă pacientul urmează un tratament medicamentos, acesta trebuie să îl urmeze și în ziua examinării, conform prescripției medicale. În cazul unei scanări RMN la cap, pacientul nu trebuie să fie machiat și nu trebuie să folosească fixativ, întrucât acestea pot conține particule de metal care pot interfera cu câmpul magnetic al dispozitivului.

Înainte de investigație, pacientul trebuie să îndepărteze toate obiectele metalice, deoarece acestea pot fi atrase de magnetul puternic aflat în interiorul dispozitivului: bijuterii, ceasuri, nasturi, agrafe de păr, curele, aparate auditive, proteze dentare detașabile, ochelari de vedere etc.

Anterior examinării cu substanță de contrast, pacientul trebuie să prezinte un set de analize de laborator (analize de sânge, uree și creatinină serică) care să indice buna funcționare a rinichilor. În cazul examinării fără substanță de contrast, nu este nevoie aceste rezultate.

Dacă pacientul suferă de claustrofobie,  examinarea RMN poate fi efectuată cu sedare ușoară sau profundă pentru a diminua sentimentul de anxietate. În acest caz, pacientul nu trebuie să mănânce cu 4-6 ore înainte de examinare și nu trebuie să consume lichide cu 2 ore înainte. 

Ce se întâmplă în timpul examinării RMN?

Pacientul va fi întins pe spate, pe masa dispozitivului, care se va îndrepta ușor către interiorul tubului aparatului, care conține magnetul, pentru poziționarea corectă a acestuia. Astfel, pacientul va fi plasat în interiorul unui puternic câmp magnetic care va alinia spinii nucleari ai atomilor de hidrogen din țesuturile corpului într-o direcție specifică. 

În anumite cazuri, partea corpului care este scanată poate fi acoperită cu un cadru de tipul unor antene similare cu manșoane mai mari. Acesta conține receptori responsabili de preluarea semnalelor trimise de corp în timpul scanării. Întrucât magnetul produce un zgomot foarte puternic (ca un ciocănit repetitiv), pacientul poate primi dopuri de urechi.

Pentru a nu distorsiona imaginile obținute, pacientul trebuie să rămână nemișcat pe toată durata investigației, cu ochii închiși și, eventual, la solicitarea medicului radiolog-imagistic, să își țină respirația pentru 20-30 de secunde.

Semnele captate vor fi transmise către un computer care le va procesa și le va transforma în imagini detaliate ale secțiunilor corpului. Ulterior, imaginile vor fi afișate sub formă de secțiuni transversale. După investigația RMN cu substanță de contrast, pacientul va fi monitorizat o perioadă scurtă de timp pentru a se verifica dacă nu prezintă reacții adverse la substanța de contrast.

Mai mulți factori influențează asupra duratei de examinare, precum: zona sau zonele de interes care urmează să fie investigate, patologiile observate și necesitatea administrării sau nu a substanței de contrast.

Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.

RMN 3 Tesla și acces gratuit și cu prioritate la examinare în Rețeaua Medicală Arcadia

Aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică IRM Philips Ingenia 3 Tesla completează dotarea tehnologică de excepție din Centrele de Imagistică Medicală Arcadia. Pentru un diagnostic precis, echipa medicală corelează informații complexe și complete, obținute printr-o tehnologie revoluționară.

De două ori mai puternică, tehnologia 3 Tesla oferă avantajele multiple: folosește semnale de radiofrecvență, complet neiradiante, imaginile obținute sunt de calitate foarte bună, cu o rezoluție înaltă, timpul de examinare este redus, supresia grăsimii este mai eficientă, difuzia este mai rafinată, iar confortul pentru pacient este sporit (gantry mai mare) – reducerea anxietății și a claustrofobiei.

8 tipuri de bilete de trimitere Monitor sunt acceptate cu prioritate, fără timpi de așteptare. În Centrele de Imagistică Medicală Arcadia te programezi rapid și ușor pentru investigații imagistice gratuite (RMN, CT) în baza biletului de trimitere de la medicul specialist.

Programează o investigație: 0232 920, Call Center Arcadia.