Cea mai bună pregătire pentru alăptare este sarcina în sine. Pe parcursul sarcinii, corpul mamei se pregătește pentru toate schimbările prin care trece, inclusiv pentru alăptare. Glanda mamară se dezvoltă în timpul sarcinii, astfel încât sânii ajung la maturitate în timpul primei alaptări. Ei încep să producă lapte, în cantități mici, sub formă de colostru, încă din săptamâna 16 de sarcină.
Toate schimbările hormonale din timpul sarcinii pregătesc corpul mamei pentru naștere și pentru a-și hrăni copilul imediat ce a născut.
Uneori, colostrul poate fi observat înainte de naștere, sub forma unor pete mici pe haine sau sub forma unor depuneri la nivelul mamelonului. Alteori el nu este vizibil, însă aceasta nu înseamnă că nu se produce, ci doar că fiecare corp este unic și poate avea manifestări diferite.
Mama se poate pregăti pentru alăptare prin grija pentru propria persoană, o hidratare și o alimentație corectă, activități relaxante, care o binedispun. De asemenea, informarea din surse sigure, găsirea unui grup de suport în apropiere și contactarea unui consultant în alăptare pot fi foarte utile.
Imediat după naștere (indiferent dacă vorbim de naștere vaginală sau cezariană) este eliminată placenta, iar balanța hormonală se schimbă. Cantitatea de colostru începe să crească. Contactul piele pe piele încă din primele ore și alăptarea la cerere pot preveni multe dificultăți ce pot apărea în perioada de început a alăptarii.
Colostrul
Colostrul este un lichid vâscos de culoare de obicei gălbuie, cu textura mai groasă, eliberat în cantitate mai mică decât laptele de tranziție sau cel matur, dar cu valoare nutritivă crescută. Deși pare puțin cantitativ atunci când încercăm să îl exprimăm, este extrem de hrănitor și plin de substanțe nutrivite esențiale pentru bebeluș. Stomacul acestuia în prima zi de viață este de aproximativ 2-10 ml (dimensiunea unei cireșe), așa încât cele câteva picături de colostru obținute în timpul unei mese la sân îi sunt suficiente pentru a-i ține de foame până la următoarea hrănire (8-16 hrăniri în 24 de ore ). Colostrul are rol esențial în imunitatea bebelușului datorită concentrației mari de substanțe imunologice și în eliminarea meconiului (primul scaun al nou-născutului) prin proprietățile sale laxative.
Ce poate face mama pentru a ușura procesul de alăptare?
- Menține copilul în aceeași camera.
- Contact piele pe piele – ajută la eliberarea oxitocinei atât pentru mamă cât și pentru copil. În cazul mamei, ea facilitează eliberarea laptelui din sân, relaxează mama și grăbește involuția uterină.
- Urmărește înghițiturile copilului. Ele apar ca reflex atunci când gurița nou-născutului s-a umplut cu lapte.
- Compresia sânului cu mâna atunci când copilul nu suge activ și schimbă sânul de mai multe ori în timpul aceleași mese.
Atașarea corectă a copilului la sân
- Copilul prinde o parte mai mare din areola în partea buzei de jos decât cea de sus.
- Gurița copilului este larg deschisă.
- Buza de jos este răsfrântă.
- Bărbia copilului atinge sânul.
- Nu este dureroasă.
Furia laptelui
Treptat, pe parcursul primelor zile de după naștere, colostrul se transformă în lapte matur, își schimbă textura, unele dintre proprietăți și, mai ales, cantitatea. Tot în primele zile, crește afluxul de sânge și lichid limfatic, apărând astfel dilatarea vasculară și alveolară, senzația de congestie și disconfort la nivelul sânilor. Dacă copilul nu se hrănește eficient la sân, iar acesta nu este eliberat de lapte corespunzător, poate apărea furia laptelui. Unele mame cred că doar atunci se instalează „adevărata lactație” și că mamele care nu trec prin acest fenomen „nu au suficient lapte și nu pot alăpta”.
Atunci când copilul este hrănit eficient, la cerere, menține o atașare corectă și face transfer eficient de lapte, disconfortul și angorjarea sânilor pot fi evitate.
Furia laptelui nu este o manifestare problematică dacă este adresată corect sau cu ajutorul unui specialist.
În cazul în care, din diverse motive, copilul nu poate fi alăptat, poate fi utilizat mulsul manual sau o pompă adecvată (atenție la mărimea potrivită a cupei ). Consultantul în alăptare IBCLC vă poate ghida cum să extrageți eficient laptele din sân și cum să atașați corect bebelușul la sân astfel încât acesta să sugă eficient și să elibereze sânul în timp ce se hranește.
Ce NU trebuie să facă mama pentru a pregăti alăptarea?
- Nu trebuie să pregătească sânii sau mameloanele în avans; acesta este un mit. În atașarea corectă, bebelușul prinde mamelonul și o parte din areolă, așa încât mamelonul nu trebuie să aibă o anumită formă sau textură pentru alăptare. Mamele cu mameloane protractile, ombilicate, plate, mari sau mici pot alăpta cu succes atâta timp cât se informează din surse sigure și cer ajutor specializat dacă este nevoie.
- Nu trebuie să stimuleze creșterea sânilor. Mărimea sau forma sânilor nu sunt neapărat un indicator pentru volumul de lapte produs, astfel încât și femeile cu sâni mici pot alăpta la fel de ușor ca cele cu sânii voluminosi.
- Nu trebuie să hidrateze pielea sânilor în mod special. Deși o hidratare corectă ajută corpul în general, cel mai eficient este sa vă hidratați cu suficiente lichide și să îngrijiți pielea așa cum faceți în mod obișinuit.
E de reținut, de asemenea, că nicio sarcină nu seamănă cu alta. Doar pentru că la prima sarcină lucrurile au decurs într-un anumit fel nu înseamnă că va fi la fel și la sarcinile ulterioare. Deseori așteptările mamelor sunt că va fi mai ușor la următoarele sarcini și nașteri, pentru că au mai trecut o dată prin acest proces, însă este important să rețineți că fiecare copil este diferit și vine cu așteptări și provocări diferite.
La Maternitatea Arcadia veți găsi sprijin și consiliere dedicată, astfel încât procesul de alăptare să se deruleze firesc și să creeze o emoție pozitivă pentru mamă și bebeluș.
Powered by Froala Editor