Articole medicale

31.10.2024

Cum să calculezi perioada fertilă?

Cum să calculezi perioada fertilă?

Perioada fertilă a unei femei reprezintă intervalul din ciclul menstrual în care există cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată. Această perioadă durează aproximativ 6 zile și are loc în același timp cu ovulația, moment în care ovulul este eliberat din ovar, care se desfășoară cu 14 zile înainte de următoarea menstruație.

În cazul în care planifici o sarcină sau îți dorești să eviți o sarcină nedorită, este important să cunoști care este perioada fertilă și care sunt schimbările care apar în corpul tău. Trebuie să ții cont de faptul că stresul, schimbările în greutate, călătoriile, diferite afecțiuni sau medicamente pot afecta ovulația și, implicit, perioada fertilă.

Cum poți calcula perioada fertilă?

Perioada fertilă poate fi identificată prin mai multe metode. Iată o serie dintre acestea:

  • Metoda calendarului;
  • Metoda temperaturii bazale a corpului;
  • Analiza mucusului cervical;
  • Testele de ovulație.

Metoda calendarului

Una dintre cele mai comune metode de identificare a perioadei fertile este metoda calendarului. În acest caz, este important să știi care este durata medie a ciclului tău menstrual, să notezi prima zi a fiecărei menstruații și să calculezi numărul de zile dintre ele, în contextul în care perioada fertilă are loc în jurul celei de-a 14-a zi a ciclului. De exemplu, dacă ciclul tău durează 28 de zile, atunci ziua ovulației este considerată ziua 14. În cazul în care ciclul tău durează 32 de zile, ovulația ar trebui să aibă loc în ziua a 18-a.

Metoda temperaturii bazale a corpului

Măsurarea temperaturii bazale a corpului este o altă metodă prin care poți să calculezi perioada fertilă, în contextul în care în timpul ovulației, temperatura corpului crește cu aproximativ 0.2-0.5°C, datorită progesteronului, hormonul care ajută organismul să se pregătească pentru sarcină și concepție. Așadar, în mod normal, temperatura bazală a corpului este între 36.1 - 36.4°C, iar la ovulație aceasta crește până la 36.4 – 37°C. Măsurarea temperaturii bazale în fiecare dimineață, imediat după trezire, te poate ajuta să observi anumite schimbări în corpul tău. O creștere a temperaturii indică faptul că ovulația a avut loc, iar ovulul a fost eliberat. 

Analiza mucusului cervical

O altă metodă de identificare a perioadei fertile se referă la analiza mucusului cervical. În perioada fertilă, datorită fluctuațiilor hormonilor feminini, estrogen și progesteron, mucusul devine mai lichid, mai elastic și mai clar, creând un mediu favorabil pentru spermatozoizi. În acest caz, un indicator important ar putea fi durerile ușoare în zona abdominală.

Testele de ovulație

Testele de ovulație te pot ajuta să observi nivelul hormonului luteinizant (LH), implicat în declanșarea ovulației la femei, în urină. Un rezultat pozitiv indică faptul că urmează perioada fertilă, iar ovulația se va produce în următoarele 24-36 de ore. 

Calcularea perioadei fertile poate fi o modalitate eficientă de a crește șansele de a rămâne însărcinată sau, dimpotrivă, de a preveni o sarcină nedorită. Este important să îți cunoști corpul și să alegi metoda care se potrivește cel mai bine ciclului tău menstrual. Dacă ciclul tău este neregulat sau ai dificultăți în a determina exact momentul ovulației, este recomandat să consulți un medic ginecolog pentru sfaturi și recomandări personalizate.

La Maternitatea Arcadia înțelegem importanța planificării corecte a unei sarcini. Dacă ai nevoie de suport sau alte informații pentru monitorizarea perioadei fertile, suntem aici pentru tine.

Maternitatea Arcadia, Spital Prieten al Mamei și Copilului, este alături de viitoarele mămici de la prima ecografie și până în momentul nașterii, cu o echipă multidisciplinară de specialiști, aparatură performantă, săli de naștere moderne, grijă și respect pentru noua familie și pachete de servicii medicale atent gândite. Maternitatea Arcadia susține și promovează alăptarea și oferă servicii de spitalizare premium, în rezerve cu rooming-in (mama și copilul).

Întreaga echipă medicală este alături de părinți și bebeluși, pe toată perioada sarcinii, a nașterii și după naștere.

Pentru consultații, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.