Hrănirea mixtă sau hrănirea combinată este atunci când sugarul nu este hrănit numai cu lapte matern, ci alimentația sa este suplimentată sau are mese întregi cu formulă de lapte praf.
Motivele hrănirii mixte pot fi diverse – decizia mamei de a face acest lucru, prezența unei hipogalactii (scăderea secreției glandei mamare) sau dificultăți în eliminarea suplimentelor, printre altele.
Hrănirea mixtă este legată de o durată mai scurtă a alăptării. Pe de o parte, există posibilitatea ca bebelușul să respingă sânul din diverse motive și astfel, prin limitarea alăptărilor direct la sân, aportul de lapte matern să scadă. Pe de altă parte, poate fi obositoare menținerea acestor două tipuri de hrănire deoarece gestionarea lor poate fi mai complicată decât oferirea de lapte matern sau de formulă de sine stătătoare.
Există două lucruri de luat în considerare în hrănirea mixtă și ori de câte ori se administrează lapte suplimentar altfel decât prin alăptare directă:
Confuzia tetină – sân
Există unele controverse cu privire la confuzia mamelonului.
Auzim multe experiențe ale mamelor cu dificultăți de alăptare odată ce au folosit tetine sau suzete cu bebelușii lor. Deși pe piață există tetine promovate prin asemănarea lor cu sânul mamei, niciun brand nu oferă studii de calitate care să demonstreze acest lucru.
Atașarea sugarului la sân și atașarea la tetina biberonului sunt complet diferite. Când un bebeluș este alăptat, el trebuie să plaseze partea anterioară a limbii pe creasta alveolară inferioară. În acest fel, poate aplica presiune pozitivă cu limba și maxilarul inferior, ceea ce îi permite să exprime laptele în mod eficient, fără a deteriora zona mamelon-areolă. Odată ce a început ciclul de supt, bebelușul face mișcări peristaltice cu limba pentru a înghiți laptele. În cazul sugarilor hrăniți cu biberon, aceste mișcări ale limbii se modifică și sunt de obicei în fața limbii în loc de podeaua gurii. Ei pliază limba înapoi în partea din spate a cavității bucale pentru a putea opri fluxul de lapte. Deși subiectul confuziei mamelon-tetină este în discuție și există puține dovezi științifice pe această temă, s-a observat empiric că majoritatea sugarilor cărora li se oferă biberonul vor respinge ulterior sânul atunci când sunt readuși la sân. Acest lucru se datorează incapacității lor de a gestiona și de a schimba aceste mișcări diferite de supt și înghițire. În mod similar, unii sugari au, de asemenea, dificultăți în a folosi tetinele.
Debitul și cantitatea de lapte
În timpul alăptării la sân, sugarul primește cantități mici de lapte la fiecare alăptare și are nevoie de ceva timp pentru a obține volumul necesar de lapte. Cu biberonul, laptele curge de obicei foarte repede, iar în câteva minute bebelușul poate ingera o cantitate mare. Acest lucru poate genera frustrare la sugari atunci când se încearcă din nou alăptarea la sân după ce s-a folosit biberonul, deoarece procesul la sân este mai lent.
Recomandări pentru menținerea hrănirii mixte
Odată ce cunoaștem principalele cauze ale dificultăților de alăptare, să vedem ce recomandări putem oferi unei mame care dorește sau are nevoie să mențină alimentația mixtă:
1. Ținerea copilulului aproape
Este indicat ca persoana care dă biberonul să stea foarte aproape de bebeluș atunci când dă formulă. Încercați să faceți alăptarea cât mai asemănătoare cu alăptarea directă. Mențineți contactul vizual și contactul fizic cu sugarul în timpul hrănirii și schimbați părțile pentru a facilita dezvoltarea ambelor părți.
2. Dacă este posibil, oferirea sânului mai întâi
Ori de câte ori este posibil, oferiți întâi sânul și lăsați laptele formulă pentru ultimul moment al hrănirii și numai atunci când este necesar.
3. Alegerea celei mai potrivite metode de completare
Este întotdeauna recomandabil să alegeți cea mai puțin invazivă metodă de suplimentare posibilă, care să permită sugarului să regleze cantitatea de formulă. Este responsabilitatea adultului să furnizeze laptele încet, astfel încât copilul să aibă timp să-și înțeleagă semnele de sațietate și să știe când s-a săturat. Semnele de plenitudine gastrică ar trebui explicate familiei, astfel încât să le poată observa. Dacă este posibil, metoda aleasă ar trebui să ajute la evitarea confuziei mameloanelor. În cazul în care familia alege să folosească biberonul, se recomandă să folosească tehnica cunoscută sub numele de metoda de hrănire ritmată.
4. Evaluarea nevoii de formulă comercială de lapte
Alăptarea trebuie să fie bine susținută pentru a evalua motivele pentru care mama a ales hrănirea mixtă. Dacă sugarul crește în greutate în limitele normale și nu există probleme de aprovizionare cu lapte, creșterea cantității de lapte formulă poate fi contraproductivă. Și dacă este posibil, ar trebui oferită și discutată opțiunea relactației.
5. Înapoi la alăptare
La terminarea suplimentării, se recomandă revenirea la alăptare pentru ca sugarul să poată beneficia de senzațiile plăcute de plenitudine și bunăstare la sân.
În plus, alăptarea ajută copilul să se relaxeze și să adoarmă mai ușor și asigură activitatea de sucțiune necesară. Aceasta este, de asemenea, o modalitate bună de a stimula și de a menține aportul de lapte matern.
Susținerea alăptării pe toate planurile (familial, consultant, nutrițional) și menținerea hrănirii mixte pot fi uneori dificile. Indiferent de motivele pentru care hrănirea mixtă nu poate fi menținută, este esențial ca mama să fie ascultată și însoțită în acest proces.
Programarea unei sesiuni de consiliere în alăptare, înainte de naștere sau oricând după venirea pe lume a bebelușului, poate fi făcută la numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.