Articole medicale

ORL
21.06.2022

Consumul de lichide reci: mituri și adevăruri

Dr. Camelia Andrei

Medic specialist ORL

Consumul de lichide reci: mituri și adevăruri

Să ne menținem hidratați este vital pentru sănătatea noastră. Pentru funcționarea optimă a organismului, în medie, s-a stabilit că o femeie are nevoie de 2,7 litri de lichide pe zi, în timp ce un bărbat de 3,7 litri.
Există numeroase dezbateri despre temperatura optimă pentru consum a lichidelor. Odată cu încălzirea vremii, crește și necesarul de hidratare, dar de multe ori ne confruntăm cu situații în care ne ferim de lichidele reci pentru a încerca să ne ferim de durerile de gât. Nu există nicio dovadă că apa rece este dăunătoare pentru sănătatea noastră.

În medicina tradiționala indiană Ayurveda de exemplu se consideră că apa rece poate să cauzeze un dezechilibru în organism și să îngreuneze digestia. Organismul are o temperatură medie de 37 grade celsius, iar consumul de lichide reci ar obliga organismul sa folosească și mai multă energie să se încălzească după ingestie.
În medicina europeană, există puține dovezi științifice care să sugereze că lichidele reci sunt dăunătoare pentru digestie, de altfel consumul de multe lichide poate ajuta organismul să elimine mai ușor toxinele acumulate, să ajute digestia și să prevină constipația.
Un studiu restrâns, efectuat în 2013, a investigat efectele consumului de lichide la diferite temperaturi pe un lot de 6 persoane care erau deshidratate ca urmare a unor exerciții fizice ușoare, efectuate într-o cameră cu aer cald și umed. Cercetătorii au descoperit că schimbând temperatura lichidelor s-a modificat doar modul de a pierde lichide prin transpirație și necesarul de consum de lichide ulterior. S-a concluzionat că temperatura optimă de a consuma lichide pentru o hidratare bună este cea de 16 grade Celsius.

 

Riscurile consumului de lichide reci

Unii cercetători consideră că doar o anumită categorie de persoane trebuie să evite consumul de lichide reci. Este vorba despre pacienții care suferă de o patologie a esofagului, achalazie, care are ca simptome înghițirea cu greutate a lichidelor și alimentelor solide. Aceștia vor calma simptomele prin consumul de lichide la temperaturi ridicate. Un alt studiu, din 2001, care a implicat participarea a 669 de femei, sugerează că la unii pacienți consumul de lichide reci poate provoca migrena.
Unii pacienți sunt convinși că lichidele consumate reci sunt răspunzătoare de eventualele dureri de gât, deși nu există niciun studiu care să susțină apariția faringitelor cauzate doar de consumul de lichide reci.
Pentru a suferi de o faringită acută trebuie în mod obligatoriu să fi intrat în contact cu un virus sau o bacterie, care are o perioada de incubație de câteva zile până la apariția simptomelor. Consumul de lichide reci nu face decât să fie o coincidență în tot acest proces aflat în desfășurare fără să știm încă. Elementele de protecție a organismului circulă prin sânge până la nivelul porții de intrare a virusului sau al bacteriei, în cazul nostru mucoasa respiratorie – nazofaringe. Temperatura scăzută a lichidelor are un efect de vasoconstricție – se contractă musculatura fină a vaselor de sânge, îngreunând circulația factorilor protectivi. Acest lucru ne face mai susceptibili să dezvoltăm simptomatologie ulterior. Deci lichidele reci ne fac mai sensibili, dar doar dacă am intrat deja în contact cu un virus sau o bacterie, fără de care nu putem vorbi despre o infecție.

Cu toții am auzit de efectul antiinflamator, implicit antalgic al gheții. Aceasta se folosește frecvent atunci când dorim să scădem edemul produs în urma oricărui traumatism recent. Din acest motiv, se recomandă chiar consumul de înghețată sau lichide mai reci în cazul pacienților de orice vârstă care au suferit intervenții chirurgicale la nivelul faringelui, de obicei amigdalectomii.

În concluzie, nu există studii care să susțină producerea de faringite acute doar în contextul de consum de lichide reci sau înghețată, fără prezența contactului recent cu virus sau bacterie.
Singurii pacienți care au de suferit punctual din cauza temperaturii scăzute a lichidelor consumate sunt cei care suferă de achalazie esofagiană sau cei cu migrene, simptomele acestora fiind agravate.
Lichidele reci au un efect mai bun de rehidratare în context de exerciții fizice în medii mai călduroase, pot îmbunătăți digestia și pot aduce beneficii și prin accelerarea metabolismului.