Un adolescent în vârstă de doar 15 ani, diagnosticat cu o afecțiune foarte rară a fost operat în premieră la Arcadia. Acest tip de cancer este identificat la 15 persoane dintre 1.000.000 de bărbați, respectiv 2 cazuri la 1 milion de femei; conform celor mai recente studii. Intervenția cu grad ridicat de dificultate, de excizie a chistului mezotelial diafragmatic, a fost realizată laparoscopic de către o echipă mixtă de chirurgi Arcadia, specializați în chirurgie generală și pediatrică.
Printre afecțiunile congenitale ale diafragmului se numără chistul mezotelial care este identificat extrem de rar, pentru că de regulă apare în a 6-a săptămână de sarcină; fiind rezultatul unor anormalități de acolare a repliurilor pleuro-pericardice si peritoneale. Acest neoplasm nu prezintă o simptomatologie proprie, astfel încât este descoperit întâmplător, în țesutul mezotelial, după investigații radiologice.
Chistul mezotelial se dezvoltă în cavitatea abdominală, în musculatura diafragmului; dar poate fi prezent oriunde în spațiul pleural; la plămâni, inimă sau testicule. Dezvoltarea acestei tumori nu permite plămânilor să se extindă la capacitate maximă, ceea ce creează dificultăți de respirație. De asemenea, pacienții pot resimți dureri toracice, pierderi în greutate și balonare abdominală.
În vederea unui diagnostic corect, este necesar un consult de specialitate, pentru că simptomele nu sunt specifice. Medicul realizează o anamneză detaliată, care presupune o examinare fizică și un pachet de radiografii și tomografii computerizate. Tratamentul este unul chirurgical, ce presupune rezecția unei porțiuni din diafragm, pe care este identificată tumoarea.
Situația adolescentului de 15 ani a fost discutată și evaluată de către cadrele medicale Arcadia, care împreună cu pacientul, au convenit asupra unei intervenții moderne, minim-invazive, pentru a trata această afecțiune foarte rară.
Intervenția laparoscopică asupra acestei anomalii extrem de rare, a presupus o secționare chirurgicală a chistului, care era poziționat în peretele hipocondrului drept și avea o codiță care se prelungea către diafragm. Tandemul medical alcătuit din dr. Dragoș Iulian Chichirău-Viforeanu, medic specialist Chirurgie Generală, coordonatorul Centrului de Specialități Chirurgicale Arcadia împreună cu dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie Generală (adulți) și medic specialist Chirurgie Pediatrică, au preluat acest caz unicat în Arcadia și au colaborat îndeaproape cu echipa de Anestezie Generală și Terapie Intensivă, care a asigurat managementul anestezic al pacientului. Eliminarea carcinomului a fost posibilă după confirmarea diagnosticului prin examenul anatomopatologic, care presupune o analiză specială la microscop.
„Adolescentul s-a recuperat foarte repede și a avut o evoluție foarte bună, astfel încât a fost posibilă externarea după doar 2 nopți de spitalizare”, a precizat dr. Dragoș Iulian Chichirău-Viforeanu, medic specialist Chirurgie Generală, coordonatorul Centrului de Specialități Chirurgicale Arcadia.
Chirurgia laparoscopică la standarde occidentale este unul dintre motivele pentru care Arcadia reprezintă prima opțiune a pacienților. Experiența și expertiza internațională a chirurgilor este pusă în valoare prin tehnologia și dotările necesare pentru realizarea intervențiilor prin laparoscopie.
Spitalul Arcadia, cel mai mare spital multidisciplinar din regiune, oferă pacienților săi acces la proceduri chirurgicale moderne, minim invazive, care oferă un confort post operator superior în comparație cu tehnica prin abord clasic, facilitând o recuperare și o reinserție socială mult mai rapidă, la câteva zile după intervenție.