În mod normal, pielea din jurul ochilor este foarte fină, subțire și de culoare deschisă. Cearcănele reprezintă culoarea mai închisă a pielii care înconjoară ochii. Apar de obicei din cauza somnului insuficient, dar pot avea și alte cauze. Dacă sunt persistente, este recomandat să consultați un medic pediatru, pentru o evaluare completă a copilului.
De ce apar cearcănele la copii?
Cea mai frecventă cauză este congestia nazală (inflamația țesutului care căptușește interiorul nărilor) și care, la rândul ei, poate avea mai multe cauze:
- polipi;
- alergii;
- rinite cronice;
- sinuzite cronice;
- răcelii repetate.
Culoarea violet a pielii din jurul ochilor poate avea drept cauză stagnarea sângelui și a altor fluide la nivelul acestor țesuturi moi și foarte delicate. Această stagnare apare în cazul congestiei nazale, când vasele mici de sânge și limfaticele din această zonă își modifică calibrul și nu se mai realizează un drenaj eficient.
Polipii (sau adenoidita cronică) se manifestă cu respirații predominant pe gură, uneori însoțite de sforăit nocturn, voce nazonată, secreții nazale, tulburări de auz și chiar de apnee în timpul somnului.
Alergiile, o cauză foarte întâlnită în producerea congestiei nazale, se însoțesc uneori de umflături ale pleoapelor. Cearcănele alergice pot fi cauzate atât de alergii la părul de animale, puf, praf, polen, substanțe chimice, cât și de alergii alimentare. Din acest motiv, pentru un diagnostic cât mai corect, trebuie consultat un medic alergolog (mai ales dacă pacientul prezintă istoric de alergii sau face parte dintr-o familie în care părinții prezintă diverse alergii) sau un medic gastroenterolog pediatru dacă suspectam o alergie alimentară (mai ales dacă pacientul prezintă tulburări de tranzit intestinal, alterări ale digestiei, meteorism abdominal asociate cu tulburări ale somnului sau deficite de atenție).
Rinitele cronice se manifestă prin obstrucție nazală, secreții nazale apoase sau mucoase, tuse seacă rară, dar nu se însoțesc de febră.
Sinuzitele cronice se manifestă, pe lângă apariția cearcănelor, cu dureri de cap, secreții nazale abundente mucoase sau mucorpurulente și uneori tuse.
Cearcănele pot fi moștenite (genetice) dacă în familie mai sunt persoane cu această manifestare.
Cearcănele pot fi frecvent întâlnite în parazitoze, de aceea identificarea parazitului și tratamentul adecvat vor rezolva această problemă.
Cearcănele mai pot apărea în cazul care micuțul este deshidratat (când varsă și nu primește alimentația și lichidele, mai ales dacă asociază scaune diareice sau febră frecventă, dacă afară este foarte cald și copilul nu primește suficiente lichide sau după expunerea prelungită la soare fără o hidratare corectă). Când deshidratarea nu se poate corecta acasă, doar cu lichide și săruri de hidratare, este necesar să vă prezentați la spital pentru hidratare intravenoasă. Deshidratarea severă poate reprezenta o urgență medicală prin complicațiile ei (convulsii, insuficiență renală, tulburări de ritm cardiac).
Cearcănele întâlnite în conjunctivite – care pot fi infecțioase (virale/bacteriene), dar pot fi și de natură alergică; se manifestă cu secreții la nivelul ochilor, inflamația conjunctivelor oculare, uneori însoțite de mâncărimi.
Uneori, cauza poate fi expunerea prelungită la televizor, calculator, tabletă sau telefon.
Diagnostic și tratament
Cearcănele nu trebuie confundate cu alte afecțiuni, unele dintre ele de importanță majoră, cum ar fi:
- echimozele „în ochelari” – vânătăi în jurul ochilor care apar după traumatismele craniene în decurs de câteva minute sau câteva ore și care pot fi cauzate de fracturile oaselor craniului. În acest context, prezentarea la medic reprezintă o urgență majoră (indiferent dacă copilul are stare generală bună în acel moment).
- edemele pleoapelor (umflături ale pleoapei superioare și ale celei inferioare) – sunt albe, pufoase și moi și pot ascunde prezența unei boli renale. Aceste umflături ale pleoapelor pot apărea fără să aibă semnificație medicală, în cazul în care copilul plânge sau dimineața la trezire, dar trec de la sine. În cazul în care ele persistă sau se accentuează, este necesar să consultați un medic pediatru.
Pentru un diagnostic cât mai corect și complet, un copil cu cearcăne persistente trebuie să fie examinat de medicul pediatru în colaborare cu medicul ORL-ist, alergolog sau gastroenterolog pediatru (în funcție de caz) și să efectueze analizele de sânge și de scaun recomandate. În Centrul de Pediatrie Arcadia și beneficiind de structura integrată (Policlinică, Spital, Centre de Imagistică), echipa multidisciplinară de medici asigură un diagnostic și un tratament adecvat afecțiunilor celor mici.
Tratamentul cearcănelor constă în depistarea și tratarea cauzei care a dus la apariția acestora, excepție făcând cearcănele moștenite. Este util să înlăturați toate cauzele care pot favoriza apariția cearcănelor – să hidratați copilul cât mai bine, să respectați orele de somn, să evitați expunerea prelungită la soare, dar și privitul timp îndelungat la TV/calculator/tabletă, să respectați o igienă cât mai riguroasă a mâinilor și a modului de pregătire a alimentelor pentru copil, pentru a evita apariția parazitozelor. Dacă cearcănele persistă, recomandăm un consult de specialitate la medicul pediatru.