Există o serie de investigații medicale ce trebuie făcute periodic. Cu cât înaintezi în vârstă, crește numărul controalelor care pot pune în evidenţă eventuale afecţiuni. Din acest motiv, indicația fiecărui medic este ca, după vârsta de 30 de ani, să monitorizezi atent starea de sănătate și să deții un buletin de analize cu rezultatele la zi.
Investigații generale de realizat în intervalul de vârstă 30 - 40 de ani
Analizele medicale de laborator, împreună cu examenul de evaluare generală a sănătății sunt cea mai bună metodă de screening pentru afecțiuni frecvente. În acest interval, recomandăm:
- hemoleucogramă completă, VSH, glicemie, AST/TGO, ALT/TGP, LDL Col, HDL Col, trigliceride, uree, creatinină, Ca ionic, Fe, examen sumar urină, colesterol total;
- urocultura;
- testele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală;
- testul coproparazitologic;
- teste pentru măsurarea glicemiei.
Ai programat consultația de medicină internă? Este recomandată cel puțin o dată pe an. Printr-o ecografie abdominală și în urma informațiilor furnizate în timpul discuției cu medicul, se va formula un diagnostic corect și un tratament potrivit, personalizat. Ulterior medicul va stabili dacă este necesar sau nu să programezi alte consultații sau investigații.
Nu uita de controlul sănătății pielii! După vârsta de 30 de ani, pielea trebuie supusă unui control amănunțit și regulat. Este recomandată examinarea tuturor alunițelor neobișnuite, dar și a altor schimbări care apar la nivelul pielii. Pentru persoanele cu numeroase alunițe, pentru cele care au antecedente personale sau familiale de melanom se recomandă o analiză statistică și stabilirea unui scor de risc lezional cu ajutorul sistemului Fotofinder.
Creșterea timpului petrecut în fața ecranelor are implicații în dezvoltarea afecțiunilor oftalmologice. De aceea, începând cu 30 de ani, examenul oftalmologic anual standard trebuie să cuprindă o serie de teste pentru verificarea sănătății ochilor.
Consult ORL anual este justificat chiar și atunci când nu se prezintă niciun simptom, mai ales că unele afecțiuni pot apărea chiar și înainte de 30 de ani. La un control ORL vizual, medicul specialist examinează aproximativ 95% din suprafață printr-un control simplu al urechilor, nasului și gâtului. Dacă este necesar, se apelează și la alte investigații amănunțite.
E timpul pentru un consult endocrinologic. Afecțiunile glandei tiroide pot apărea la orice vârstă, dar de la 30 de ani se recomandă evaluarea anuală. De regulă, simptomele sunt nespecifice și de aceea, de multe ori prezentarea la medic este întârziată. Însă, orice modificare a greutății corporale, apariția unor tulburări ale somnului, lipsa forței musculare etc. pot fi manifestări ale unor boli endocrine și conduc către efectuarea unei ecografii tiroidiene. Prin explorarea ecografică se măsoară cu exactitate dimensiunile glandei tiroide, se evaluează structura și vascularizația parenchimului tiroidian, identificându-se modificările tiroidiene difuze (gușa difuză sau tiroiditele autoimune).
Riscul apariției hipertensiunii, precum și al afecțiunilor cardiologice, crește odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, un consult cardiologic complet este indicat.
Investigații recomandate femeilor
Investigațiile ginecologice după vârsta de 30 de ani sunt absolut obligatorii. Afecțiunile din acest spectru au în multe cazuri simptome care trec nesesizate. De exemplu, cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit dacă se efectuează din timp controale ginecologice și teste screening. Atât testul Babeş-Papanicolau (PAP), cât și testul Human Papiloma Virus (HPV) se recomandă a fi efectuate în fiecare an sau o dată la trei/cinci ani, în funcție de indicațiile medicului specialist. Totodată, trebuie avută în vedere ecografia de sân pentru diagnosticarea din timp a afecțiunilor specifice.
Investigații recomandate bărbaților
Controalele medicale periodice pot diagnostica timpuriu anumite afecțiuni (de exemplu varicocelul), înainte să apară simptomele, când sunt mai ușor de tratat. La vârste considerate tinere, în apropiere de 40 de ani, este indicat un consult urologic, pentru prevenție. Ultimele studii arată că diagnosticarea cancerului de prostată se face la persoane din ce în ce mai tinere, acesta fiind al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați.
Între 30 și 40 de ani, cele mai frecvente tipuri de afecțiuni maligne sunt cancerele de sân, de col şi de piele. Dacă apare o astfel de suspiciune, se poate completa lista de investigaţii, în funcție de recomandările medicului.
Ai la dispoziție o structură medicală integrată și multidisciplinară, pregătită să îți ofere soluții, oricare ar fi nevoile tale de sănătate. Urmează-ți planul tău de sănătate! Programează o consultație: 0232 920!
Powered by Froala Editor