Articole medicale

13.07.2022

Caz clinic deosebit tratat la Spitalul de Cardiologie Arcadia

Dr. Igor Nedelciuc

Medic primar Cardiologie

Caz clinic deosebit tratat la Spitalul de Cardiologie Arcadia

Un pacient în vârstă de 70 ani a fost internat la Spitalul de Cardiologie Arcadia pentru efectuarea unei coronarografii ca urmare a suspiciunii de boală coronariană, diagnostic susținut de existența factorilor de risc coronarieni: era hipertensiv, dislipidemic și fumător. Pacientul s-a prezentat cu dureri în piept, toleranță scăzută la efort și tensiune arterială mare care nu fusese tratată niciodată. Pacientul nu deținea un istoric medical din cauza absenței evaluărilor de sănătate.

„Când am realizat coronarografia, am observat că aorta abdominală și toracică era foarte dilatată, fapt ce a îngreunat, din punct de vedere tehnic, derularea procedurii. Întrebarea care a survenit a fost: «De ce este aorta atât de dilatată?»”, precizează dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională Arcadia.

Coronarografia a relevat mai multe leziuni coronariene, arterele inimii fiind afectate semnificativ și necesitând o intervenție coronariană. S-a realizat și o evaluare de aortă – o angiografie cu substanță de contrast și s-a observat un anevrism gigant la nivelul aortei toracice și abdominale, cu localizare mai mult în zona toracică. Anevrismul este o dilatare anormală a unui vas de sânge, iar cel prezentat de pacient depășea de 2-3 ori dimensiunea normală a aortei. Întrucât comprima plămânul și deplasa inima din poziția ei, anevrismul a devenit problema principală, încadrându-se în categoria urgențelor chirurgicale. „Riscul de ruptură a acestui anevrism era iminent, iar ruptura înseamnă moarte subită”, explică Dr. Igor Nedelciuc.

Intervenția chirurgicală deschisă prezenta un risc major din cauza bolii coronariene, așadar s-a optat pentru o intervenție mai puțin invazivă: o proteză endovasculară la nivelul aortei toracice cu abord percutan transfemural. Rezultatul postoperator a fost foarte bun, cu evoluție clinică favorabilă.


1. Anevrism aortic
2. Proteză endovasculară la nivelul aortei toracice

Pacientul s-a prezentat la control la Spitalul de Cardiologie Arcadia după 6 luni. Tomografia computerizată cu substanță de contrast a vizualizat o poziție perfectă a protezei, excluderea completă a anevrismului din circulație și normalizarea zonei plămân - inimă, care nu mai era comprimată de anevrism. Starea pacientului se ameliorase semnificativ. În contextul evoluției favorabile după tratarea anevrismului, s-a putut realiza cu succes a doua intervenție percutană, cea coronariană cu implantare de stenturi coronariene.

 
1. Stenoză coronariană
2. Implantare stent
3. Post implantare stent

Pacientului i s-a recomandat un tratament antiagregant pe termen lung, renunțarea la fumat și la consumul de alcool, adoptarea unui regim alimentar și urmarea unui tratament pentru tensiunea arterială.Controalele postoperatorii au avut loc la intervale de 1 lună, 3 luni și 6 luni. Pacientul a revenit la o viață normală în urma tratamentului intervențional pentru cele două afecțiuni cardiovasculare foarte grave, dintre care una aproape incompatibilă cu viața – anevrismul cu risc de ruptură iminentă, care a fost descoperit întâmplător și tratat cu succes.

Dr. Igor Nedelciuc subliniază importanța evaluărilor medicale periodice pentru a se depista anumite afecțiuni în stadii incipiente: „Este important să se facă periodic analize generale, o radiografie toracică, o electrocardiogramă, o ecografie cardiacă, o ecografie abdominală, trebuie monitorizate tensiunea arterială, glicemia, greutatea corporală și activitatea fizică. Aceste investigații și monitorizări trebuie făcute chiar dacă te simți sănătos, chiar dacă nu există o simptomatologie. Prevenția unor afecțiuni este mai importantă și mai eficientă decât tratamentul lor”.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Spitalul dispune de o structură echipată cu o tehnologie performantă ce susține calitatea actului medical, care include o unitate de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) Coronarieni, echipată cu sisteme ultraperformante de asistare respiratorie și monitorizare multiparametrică.
Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.