Obezitatea reprezintă o afecțiune metabolică caracterizată printr-un dezechilibru energetic în care predomină formarea țesutului adipos (lipogeneză) față de lipoliză (topirea grăsimilor), acumularea țesutului adipos afectând, în timp, starea de sănătate prin creșterea riscului de diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și cancer. Se estimează că până în 2050 aproximativ 60% dintre bărbații adulți, 50% dintre femei și aproape 25% dintre copiii sub 16 ani ar putea deveni supraponderali sau obezi.
În general, cauza obezităţii ţine de alimentaţie şi stil de viaţă, dar sunt situații în care obezitatea poate avea și o cauză secundară, de natură endocrinologică. Aprecierea gradului de risc la pacientul obez necesită o estimare corectă a afecțiunilor asociate, deoarece în tratamentul obezității unul dintre cele mai importante principii este adaptarea lui la particularitățile fiecărui pacient.
Obezitatea: cauze tiroidiene
Se recomandă consultarea unui specialist atunci când surplusul de greutate se asociază cu retenție de apă, piele uscată, oboseală, lentoare sau intoleranță la frig întrucât aceste manifestări pot indica un deficit de hormoni tiroidieni. În acest context, apare încetinirea metabolismelor (arderi mai lente) și tendința de luare în greutate. O parte a kilogramelor în plus au drept cauză retenția de apă și sare care apare în hipotiroidism, acestea corectându-se repede după debutul tratamentului.
Tratamentul hipotiroidiei se face cu hormoni care sunt identici din punct de vedere al efectului cu cei secretaţi de tiroidă. Doar medicul endocrinolog stabilește doza necesară fiecărui pacient, pentru a se evita reacțiile adverse. Se impune un control endocrinologic atunci când kilogramele au fost acumulate într-un interval scurt de timp, dacă nu reușim să slăbim sau dacă avem în vedere chirurgia bariatrică.
Obezitatea: cauze hipofizare
Hipofiza este una dintre principalele glande endocrine ale organismului prin secreția unor hormoni esențiali în dezvoltare și în reglarea metabolică. În obezitate, cea mai studiată patologie este cea legată de sinteza și utilizarea hormonului de creștere sau GH (Growth Hormone). Este dovedit că inițierea și ghidarea tratamentului cu hormon de creștere de către un specialist endocrinolog cu vastă experiență în tulburările de creștere, dar și în perioada de tranziție către viața adultă, aduce îmbunătățiri ale compoziției masei osoase și grase, care se asociază cu o prelungire a speranței de viață.
Obezitatea: cauze ovariene/testiculare
Adesea, obezitatea se însoțește de dereglări ale ciclului menstrual, acnee și pilozitate în locuri necaracteristice persoanelor de sex feminin (la nivelul feței, al sânilor, pe abdomen sau pe spate). Aceste modificări apar frecvent în situații de exces de testosteron, cel mai frecvent într-un sindrom de ovare polichistice, sindrom care necesită o abordare multidisciplinară, în echipă cu un medic ginecolog și nutriționist, în vederea unui rezultat optim.
Spre sfârșitul perioadei fertile a femeilor, epuizarea rezervei foliculare ovariene este însoțită de tulburări de ciclu menstrual și acumulare de țesut adipos la nivel abdominal. Menopauza reprezintă o nouă etapă în viața femeii, etapă care trebuie acceptată și atent monitorizată, deoarece tratamentul are multiple particularități.
În ceea ce privește bărbații, obezitatea este asociată cu o reducere a nivelului de testosteron, prin scăderea nivelului proteinei transportoare a hormonilor androgeni. În cazuri atent selecționate, tratamentul substitutiv al axei gonadotrope aduce îmbunătățiri atât ale masei grase, ale metabolismului lipidic, cât și ale funcției sexuale.
Obezitatea: cauze suprarenaliene
Obezitatea asociază frecvent hipertensiune arterială, diabet zaharat, o distribuție centrală a țesutului adipos, dar acestea pot fi și consecința unui exces de cortizol. Dacă în hipotiroidie creşterea ponderală nu este foarte mare, în cazul sindromului Cushing o persoană poate acumula în greutate până la 20-30 kg faţă de greutatea iniţială. Țesutul adipos se dispune în special în zona abdomenului, a toracelui şi a feţei și se poate însoți de hirsutism (apariţia părului în zone în care nu este prezent în mod normal), tulburări de ciclu menstrual, acnee, labilitate emoţională, scăderea libidoului. Modificări asemănătoare pot apărea și la persoanele care urmează tratament cronic cu glucocorticoizi (de exemplu, prednison) pentru alte afecțiuni, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau lupusul eritematos. Tratamentul este adesea laborios si multidisciplinar, necesitând atât intervenție medicamentoasă, cât și chirurgicală.
Luând în considerare multiplele cauze ale obezității, factorii de risc și răspunsul la terapie, măsurile ce trebuie luate se vor particulariza în funcție de fiecare pacient. Tratamentul trebuie să includă întotdeauna o dietă adecvată și, progresiv, în funcție de gravitatea obezității, se poate ajunge la terapia medicamentoasă sau chirurgicală.
Arcadia – Spitale și Centre Medicale dispune de Centrul pentru Managementul Obezității și este membru al Asociației Române pentru Studiul Obezității (ARSO).
Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.