Ovulația reprezintă un proces biologic natural și important pentru fertilitatea unei femei și are loc atunci când foliculul ovarian eliberează un ovul matur, care poate fi fertilizat. Aceasta se petrece în fiecare lună, de regulă, la mijlocul ciclului menstrual, cu aproximativ 14 zile înainte de următoarea menstruație și durează 24 de ore.
Cum identifici semnele ovulației?
Există o serie de semne care te pot ajuta să identifici perioada fertilă a ciclului menstrual. Iată care sunt cele mai frecvente:
Modificarea secreției cervicale (mucusului cervical)
Lichidul cervical, secretat doar în preajma perioadei fertile, devine mai abundent, mai alunecos, transparent și mai puțin vâscos - condiții favorabile care facilitează mișcarea spermatozoizilor către ovul, de-a lungul tractului reproducător.
Creșterea temperaturii bazale a corpului
În perioada ovulației, temperatura bazală a corpului (temperatura ta în timp ce te afli în repaus) crește ușor cu aproximativ jumătate de grad Celsius, ca urmare a creșterii nivelului de progesteron.
Dureri sau disconfort în zona ovarelor
Din cauza eliberării ovulului din foliculul ovarian, în perioada ovulatorie unele femei pot experimenta o ușoară durere în partea inferioară a abdomenului, pe o parte sau pe cealaltă. Acest disconfort poate dura de la câteva minute până la câteva ore.
Creșterea apetitului sexual
Cu 2-3 zile înainte de perioada ovulatorie, unele femei pot observa o creștere a libidoului, condiție care încearcă să optimizeze șansele de concepție.
Sensibilitatea sâinilor
Creșterea nivelului de progesteron poate determina o sensibilitate crescută a sâinilor în perioada ovulației.
Modificări ale colului uterin
În timpul ovulației, colul uterin devine mai moale, mai înalt și mai deschis decât de obicei.
Cum afli exact când ești la ovulație?
Fereastra ta fertilă este cu 5 zile înainte de ovulație până la o zi după ovulație. Pentru a putea estima cu exactitate momentul în care ar putea avea loc ovulația, este recomandat să ai un calendar prin care poți monitoriza ciclul menstrual.
Alte metode de a confirma ovulația sunt: măsurarea temperaturii bazale a corpului, analiza mucusului cervical, monitorizarea simptomelor asociate cu ovulația (sâni mai sensibili, creșterea libidoului, crampe abdominale).
Există anumiți factori care pot afecta capacitatea unei femei de a elibera un ovul, provocând, în cele din urmă, anovulație (lipsa funcției ovulatorii). În această categorie se include sindromul ovarelor polichistice, afecțiune în care estrogenul și progesteronul, cei mai importanți hormoni de sarcină, sunt în dezechilibru. Alți factori precum stilul de viață sau stresul pot afecta, de asemenea, funcția ovulatorie a femeilor.
Înțelegerea semnelor ovulației este esențială atât pentru femeile care încearcă să conceapă un copil, cât și pentru femeile care doresc să evite o sarcină nedorită. Monitorizarea regulată a acestor indicatori poate oferi o perspectivă de ansamblu asupra momentului în care corpul tău se află în perioada fertilă.
La Maternitatea Arcadia înțelegem importanța planificării corecte a unei sarcini. Dacă ai nevoie de suport sau alte informații pentru identificarea perioadei fertile, suntem aici pentru tine.
Maternitatea Arcadia, Spital Prieten al Mamei și Copilului, este alături de viitoarele mămici de la prima ecografie și până în momentul nașterii, cu o echipă multidisciplinară de specialiști, aparatură performantă, săli de naștere moderne, grijă și respect pentru noua familie și pachete de servicii medicale atent gândite. Maternitatea Arcadia susține și promovează alăptarea și oferă servicii de spitalizare premium, în rezerve cu rooming-in (mama și copilul).
Pentru consultații, pacientele au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.