Patologia tiroidiană (funcționarea deficitară - hipotiroidia sau în exces a tiroidei - hipertiroidia) este relativ frecvent întâlnită la femeile care își doresc o sarcină și important de recunoscut, mai ales că netratată, se asociază cu multe complicații precum:
- infertilitate,
- risc crescut de avort spontan sau naștere prematură,
- decolare placentară,
- hipertensiune gestațională,
- restricție în creșterea intrauterină,
- deficit neurocognitiv la făt.
În primele 3 luni de sarcină hormonii tiroidieni provin de la mamă și sunt necesari în dezvoltarea sistemului nervos a bebelușului
Sarcina are un impact profund asupra glandei tiroide, care își modifică dimensiunile pentru a se adapta sintezei crescute cu până la 50% a hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt în mod special necesari pentru asigura dezvoltarea sistemului nervos în primele 3 luni de sarcină, perioadă în care ei provin de la mamă, ulterior având loc dezvoltarea tiroidei fetale și sinteza de hormoni proprii.
Multiplele modificări metabolice fac dificil de interpretat testele hormonale tiroidiene în această perioadă. Nivelul TSH este mai scăzut din cauza reactivității încrucișate a subunității alpha a gonadotropinei corionice umane (HCG) cu receptorul TSH. Modificări ale nivelului proteinelor de legare influențează măsurarea fracțiunii libere a tiroxinei.
Întrucât prevalența globală a afectării tiroidiene este relativ scăzută, nu se recomandă screening universal tiroidian înainte sau în sarcină, excepție făcând pacientele care recurg la tehnici de reproducere asistată.
Când este necesară evaluarea tiroidiană în sarcină?
Există consens în legătură cu evaluarea tirodiană la persoanele cu factori de risc. Astfel, se recomandă evaluarea clinică a persoanelor care, fie planifică o sarcină, fie se află în primul trimestru de sarcină și dozare TSH, dacă sunt prezenți următorii factori de risc:
- istoric de hipo/hipertiroidism, tratament cu hormoni tiroidieni sau antitiroidiene de sinteză sau simptome/semne de disfuncție tiroidiană;
- gușa sau istoric de titru ATPO crescuți (anticorpii antitiroid-peroxidază pozitivi); având în vedere că aproximativ 18 % dintre paciente prezintă titru crescut ale ATPO-situație care poate predispune la hipotiroidie în perioada sarcinii și necesar de tratament cu hormoni tiroidieni;
- antecedente de iradiere în zona cap/gât sau chirurgie tiroidiană;
- vârsta >30 ani;
- diabet zaharat tip 1 sau alte boli autoimune;
- istoric de avort spontan, naștere prematură sau infertilitate;
- sarcini anterioare multiple (2 sau mai multe);
- istoric familial de tiropatie autoimună sau disfuncție tiroidiană;
- obezitate grad II (IMC>40 kg/m2, IMC=indice de masă corporală);
- utilizarea de amiodaronă sau litiu sau adminsitrarea recentă de substanță de contrast iodată;
- deficit moderat sau sever de iod (în cazul pacientelor care provin din zonele cu deficit de iod).
Având în vedere complexitatea mecanismelor hormonale atât în situații fiziologice cât mai ales în cazul unor disfuncții tiroidiene, se recomandă evaluare de specialitate pentru un diagnostic și tratament corect. Pentru programarea unui consult la un medic endocrinolog, aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor