Articole medicale

30.10.2024

Boala celiacă la adulți

Dr. Ancuta Enea

Medic specialist Gastroenterologie

Boala celiacă la adulți
Boala celiacă la adulți

Ce este boala celiacă?

Boala celiacă sau enteropatia glutenică este o afecțiune autoimună, cu predispoziție genetică, care este declanșată de consumul alimentelor bogate în gluten. Considerată o proteină vegetală, glutenul provoacă reacții care afectează mucoasa intestinului subțire și, implicit, contribuie la apariția sindromului de malabsorbție (absorbția deficitară a nutrienților, grăsimilor, calciului, fierului și folaților).

Simptomele bolii celiace

Tabloul clasic al sindromului de malabsorbție: diaree, edeme, scădere în greutate (care este rar întâlnită la adulți). 50% dintre adulți au forme de boală silențioasă (boala celiacă asimptomatică) sau simptome nespecifice:

  • anemia (dată de lipsa absorbției fierului);
  • osteoporoza;
  • dermatita herpetiformă (leziuni și vezicule pe piele)
  • durerea abdominală;
  • fatigabilitatea (oboseala cronică)
  • simptomele neurologice sau psihiatrice;
  • stomatita aftoasă;
  • hipoplazia smalțului dentar;
  • hiposplenism (afectarea funcției splinei)
  • deficiența de vitamine;
  • infertilitatea.

Diagnosticul bolii celiace la adulți

Investigațiile pentru diagnosticarea bolii celiace sunt esențiale. În funcție de simptomele pacientului, medicii pot efectua diferite examinări:

  • Teste biochimice și hematologice care pot arăta: anemia, fierul seric scazut, citoliza hepatică (TGO, TGP – crescute) etc.
  • Examenul scaunului - steatoree;
  • Teste pentru verificarea prezenței anticorpilor specifici: anti antitransglutaminaza IgA, a anticorpilor anti-endomisium IgA în sânge.

Confirmarea diagnosticului la adulți este obligatorie și se efectuează printr-o endoscopie digestivă superioară cu o biopsie de duoden, care va arăta atrofia mucoasei intestinale și alte modificări sugestive. De asemenea, confirmarea diagnosticului se mai poate realiza prin teste genetice care constau în identificarea haplotipurilor HLADQ8 și HLADQ2. Testarea genetică este recomandată pentru rudele de gradul I ale pacienților care au boala celiacă.
Alte investigații de care pacienții pot beneficia: testare enteroCt/entero-RMN, capsula endoscopică (în cazuri complexe, pentru examinarea intestinului subțire).
Screeningul pentru diagnosticarea bolii celiace este recomandat pacienților cu diabet zaharat de tip I, anemie, steatoree, deficit de fier inexplicabil, retard staturoponderal la copii sau istoric familial de boală celiacă, aceste persoane fiind considerate la risc în apariția bolii.
Boala celiacă netratată poate determina o serie de complicații importante: sindromul de malabsorbție, osteoporoza, risc de avort spontan la gravide, dar și cancere la intestinul subțire. Rudele de gradul I ale pacienților afectați de această boală reprezintă un grup special cu risc crescut.

Care este tratamentul bolii celiace la adulți?

Enteropatia glutenică este boala care se vindecă prin dieta fără gluten, care trebuie să fie foarte strictă sub supravegherea unui nutriționist dedicat și pe durata întregii vieți.
La momentul actual, nu există medicament care să trateze boala celiacă. Singura medicație necesară pentru tratarea bolii celiace este adresată complicațiilor și corectării deficitelor nutriționale.
După ce boala celiacă este diagnosticată și pacientul inițiază introducerea dietei fără gluten, simptomele afecțiunii vor dispărea complet și mucoasa intestinului subțire se va remedia în timp.

Programați o consultație: 0232 920, Call Center Arcadia.