Articole medicale

11.10.2023

Artrita psoriazică – terapii inovatoare

Dr. Raluca Alexandra Cioineac

Medic specialist Reumatologie

Artrita psoriazică – terapii inovatoare
Artrita psoriazică – terapii inovatoare

Ce este artrita psoriazică?

Artrita psoriazică este o afecţiune inflamatorie cronică din grupul spondiloartritelor, asociată psoriazisului, care poate afecta articulațiile mari și mici de la nivelul mâinilor, picioarelor, genunchilor, gleznelor, dar și coloana vertebrală.

Prevalența și cauzele artritei psoriazice

Studiile epidemiologice au arătat o prevalenţă a psoriazisului de aproximativ 2% în populaţia generală, însă doar un procent de 7-42% dintre pacienţii cu psoriazis cutanat vor dezvolta artrită psoriazică. Debutul afecțiunii este mai frecvent între 30-50 de ani, dar poate apărea la orice vârstă şi prezintă o repartiţie egală pe sexe.

Etiopatogenia este complexă, ca urmare a interacţiunii dintre anumiţi factori de mediu cu factori genetici şi imunologici, reprezentând substratul celor două entităţi clinice: afectarea cutanată şi articulară. În ceea ce privește terenul genetic s-a demonstrat rolul major al agregării familiale în apariţia psoriazisului şi artritei psoriazice. Factorii de mediu implicați atât în patogenia afectării articulare, cât și a celei cutanate, pot fi: agenți infecțioși, stresul și traumatismele locale.

Semnele și simptomele artritei psoriazice

Artrita psoriazică este asociată psoriazisului cutanat. În marea majoritate a cazurilor, afectarea tegumentară o precede pe cea articulară (67%). La 20% dintre pacienți, manifestarea osteoarticulară survine înaintea celei cutanate, iar în 15% dintre cazuri afectarea cutanată apare simultan cu cea articulară.

Cel mai frecvent simptom este durerea articulară, care poate să apară la nivelul articulațiilor mici de la mâini și picioare, dar și pumn, cot, genunchi, glezne sau coloana vertebrală. De obicei, se asociază și cu semne de inflamație și anume: articulație umflată, roșie, caldă și cu mobilitate limitată.

Elementele caracteristice întâlnite în artropatia psoriazică și în grupul spondiloartritelor sunt reprezentate de dactilită și entezită.

Dactilita („degetul în cârnat”) reprezintă inflamarea degetului în întregime prin sinovita articulară şi tenosinovita mai ales a tendoanelor flexorilor. Interesează mai frecvent degetele picioarelor. Entezita definește inflamația tendonului la locul de inserție pe os, este întâlnită la până la 40% dintre pacienții cu artropatie psoriazică, interesând cu predilecție inserţia tendonului Achile pe calcaneu și fascia plantară.

Manifestările extra-articulare includ:

  • afectarea cutanată – psoriazisul vulgar este cel mai frecvent asociat artropatiei psoriazice, iar leziunile se prezintă sub formă de plăci sau placarde eritematoase, acoperite cu scuame fine, detaşabile la nivelul coatelor, genunchilor sau scalpului;
  • afectarea unghială – modificările de culoare, aspectul de „înțepătură cu acul” (pitting), hiperkeratoza, striațiile longitudinale, onicoliza; este un factor de prognostic negativ;
  • afectarea oculară – conjunctivita, uveita;
  • afectarea cardiacă – insuficiența aortică și aortita, creșterea riscului cardiovascular prin dislipidemie și hiperuricemie.

Diagnosticul artritei psoriazice

Pentru a stabili diagnosticul de artrită psoriazică este nevoie de un istoric personal și familial amănunțit, urmat de examen clinic pentru a evalua atât afectarea articulară, cât și cea extra-articulară. Tabloul clinic este completat cu analize de sânge care pun în evidență un eventual sindrom inflamator (VSH și proteina C reactivă crescute) și investigații imagistice (radiografii, ecografii musculoscheletale și RMN).

Tratamentul artritei psoriazice

Obiectivele terapeutice sunt reprezentate de:

  • controlul durerii;
  • îmbunătăţirea calităţii vieţii;
  • iniţierea unui tratament într-un stadiu cât mai precoce;
  • împiedicarea progresiei radiologice a afectării articulare;
  • monitorizarea periodică în vederea evitării apariţiei efectelor secundare ale agenţilor terapeutici utilizaţi şi apariţiei manifestărilor extraarticulare.

Tratamentul non-farmacologic constă în:

  • educaţia pacientului;
  • kinetoterapie;
  • fizioterapie;
  • psihoterapie (impactul afectării cutanate şi unghiale).

Tratamentul medicamentos conţine următoarele soluţii terapeutice:

  • AINS (antiinflamatoare nesteroidiene);
  • DMARDs convenţionale (droguri modificatoare de boală);
  • corticosteroizi;
  • agenţi biologici.

Tratamentul chirurgical. În formele de boală distructive cu anchiloze şi deformări articulare cu impact funcţional important sunt necesare metode de tratament chirurgical de corectare a deformărilor. Artroplastiile totale sunt indicate în cazul afectării severe a şoldului sau genunchiului.

Artrita psoriazică. Evoluţie şi prognostic 

Artropatia psoriazică prezintă pusee de activitate, intercalate de perioade de remisiune a fenomenelor inflamatorii pe parcursul evoluţiei sale. Artrita psoriazică este o afecţiune cu caracter eroziv, distructiv articular, ce poate determina dizabilitate funcţională. Prezenţa vârstei tinere la debut, afectarea poliarticulară, modificările radiologice tipice, valorile crescute ale VSH, asocierea cu HIV, psoriazisul extensiv şi eşecul la terapiile remisive sunt asociate cu un prognostic sever. Pacienţii cu artropatie psoriazică prezintă risc crescut de afectare cardiovasculară prin asocierea elementelor sindromului metabolic.

Dacă prezinți simptome sau dacă ai trecut deja prin mai multe scheme de tratament și nu ai găsit încă tratamentul potrivit, programează un consult de specialitate la 0232 920, Call Center Arcadia, la medicul reumatolog.