Anemia este o afecțiune frecventă în rândul copiilor și apare atunci când numărul de globule roșii sau nivelul de hemoglobină din sânge scade sub valorile normale, ceea ce nu îndeplinește cerințele metabolice ale organismului.
Există mai multe tipuri de anemie care pot fi identificate la copii, mai exact: anemie prin deficit de fier (anemie feriprivă), anemie aplastică (cauzată de infecții, medicamente sau boli autoimune), anemie prin deficit de vitamine (B12), anemie asociată cu o boală a măduvei spinării (cauzată de leucemie sau mielofibroză).
Anemia feriprivă este cea mai frecventă formă de anemie la copii, întâlnită, de cele mai multe ori, în primul an de viață.
Care sunt simptomele asociate cu anemia la copii?
Lipsa de energie, pielea palidă și slăbiciunea musculară sunt principalii indicatori care anunță că copilul tău suferă de anemie. La acestea se mai adaugă:
- iritabilitate, completată cu accese de plâns și refuzul de a mai mânca;
- dureri de cap;
- tulburări de comportament;
- performanțe școlare scăzute;
- deficit de atenție;
- transpirații abundente;
- mâini și picioare reci;
- scăderea imunității, manifestată prin infecții respiratorii, otice și digestive repetate.
În cazul unei anemii severe, poate apărea sincopa sau dificultatea de respirație.
Cum se stabilește diagnosticul de anemie la copii?
Diagnosticul anemiei se face prin investigații de laborator, inclusiv hemoleucogramă, care poate arăta numărul de globule roșii și nivelul de hemoglobină. În funcție de tipul de anemie suspectat, medicul poate recomanda și alte teste suplimentare, precum: teste pentru a verifica prezența infecțiilor sau a bolilor autoimune sau, în cazul unei anemii aplastice, examinarea măduvei osoase.
Cum poate fi tratată anemia la copii?
Tratamentul anemiei depinde de cauza specifică și tipul de anemie identificat. În cazul anemiei cu deficit de fier, se recomandă suplimente de fier, care trebuie administrate conform indicațiilor medicului, deoarece administrarea incorectă poate duce la efecte adverse.
În paralel, este esențial ca dieta copilului să includă alimente bogate în fier, precum carne roșie, pui, pește, leguminoase, spanac și cereale fortificate. De asemenea, vitamina C ajută la absorbția mai eficientă a fierului din alimente.
Pentru anemiile provocate de deficitul de vitamina B12 sau acid folic, se recomandă suplimente alimentare și ajustări ale dietei pentru a include surse de aceste vitamine, cum ar fi produsele lactate, ouăle, legumele verzi și fructele citrice.
În cazul unei anemii aplastice, tratamentul poate include medicamente imunosupresoare sau transfuzii de sânge pentru a crește nivelul de celule roșii.
Indiferent de cauza care a determinat apariția anemiei la copii, la 1 lună după inițierea tratamentului cu fier se efectuează încă o hemoleucogramă pentru a evalua răspunsul organismului la tratament.
Majoritatea cazurilor de anemie pot fi gestionate eficient dacă există un plan de tratament personalizat. Consultațiile medicale regulate și analizele de sânge periodice pot ajuta la detectarea anemiei într-un stadiu incipient, prevenind astfel complicațiile pe termen lung.
Pentru programare, ai la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.