Articole medicale

31.01.2018

Adevăruri și mituri despre varice

Dr. Ahmad Raza

Medic primar Chirurgie vasculară

7 din 10 români se confruntă cu problema varicelor. Poate și din acest motiv, în jurul acestei afecțiuni, s-au creat o serie de mituri pe care vă invităm să le analizăm în continuare.

1. Varicele sunt doar o problemă cosmetică.
 

Deși varicele au un impact estetic cunoscut, tratamentul trebuie instituit și pentru a evita apariția unor complicații severe:

  • tromboflebită superficială – un cheag se dezvoltă în rețeaua venoasă adiacentă pielii; poate fi asociată cu durere locală, înroșirea tegumentelor, febră, suprainfecție locală;
  • tromboflebită profundă – un cheag de sânge se dezvoltă la nivelul unei vene profunde; cheagul poate crește în dimensiuni, poate circula până la nivelul plămânilor sau poate duce la alte complicații pe termen lung;
  • hemoragie prin ruptura varicelor – ruptura varicelor se poate produce accidental sau spontan;
  • dermatită de stază – apare mai ales la populația în vârstă și mai ales în zona mediană a gleznei; se caracterizează printr-o colorație maronie a pielii și un prurit insidios;
  • ulcer venos – se caracterizează prin prezența de răni deschise sau cruste gălbui, înconjurate de zone umflate şi înroşite.

2. Eu nu am varice. Nu se observă nimic pe picioarele mele.
 

Gradul de vizibilitate al venelor varicoase diferă de la persoană la persoană, în funcție de structura corpului. Deși în general varicele sunt vizibile cu ochiul liber, pot exista cazuri în care acestea pot fi detectate doar în cadrul unei ecografii Doppler a membrelor inferioare.

3. Varicele apar doar la femei.
 

Femeile sunt predispuse la apariția varicelor din cauza numeroaselor modificări hormonale. Acest lucru nu înseamnă că bărbații nu pot dezvolta această afecțiune. Aproape 20% dintre bărbaţi sunt afectați de boala venoasă cronică. Procentul crește odată cu înaintarea în vârstă.

4. Apariția varicelor poate fi prevenită.
 

Nu pot fi înlăturați toți factorii de risc pentru apariția bolii varicoase, dar există modalități prin care circulația sângelui poate fi îmbunătățită. În acest scop:

  • recomandăm exercițiile fizice regulate (mers pe jos, înot, alergare, ciclism);
  • controlul greutății are un rol important în prevenția varicelor;
  • mențineți o dietă bogată în fibre și săracă în sare;
  • evitați purtarea hainelor strâmte și a tocurilor;
  • când este posibil, țineți picioarele ridicate, timp de 15 - 20 minute, la un nivel superior nivelului pieptului;
  • atunci când stați pe scaun, la birou, este bine să schimbați poziția în mod regulat;
  • sunt recomandate băile călduțe și mersul la piscină; evitați sauna, băile fierbinți și saloanele cu solar.
     

5. Varicele recidivează întotdeauna.

Boala varicoasă este una progresivă, deci poate exista și recidiva, mai ales dacă există un defect tehnic al unei intervenții anterioare sau în cazul în care profilul hormonal se schimbă (de exemplu, în cazul apariției unei sarcini).
Recidivele sunt, în general, în forme ușoare și pot fi prevenite prin adoptarea unui stil sănătos de viață și purtarea ciorapilor compresivi.

În cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia, după recomandarea medicului specialist, se pot institui diverse proceduri de tratament al varicelor, în funcție de caracteristicile fiecărui pacient.