Tehnologia și inovația sunt parte aproape a fiecărui aspect al vieții noastre de zi. Trăim cele mai frumoase timpuri. Inovația tehnologică ne oferă noi posibilități de a aborda viața. Nicicând nu am fost mai liberi să fim noi înșine, să ne urmăm chemările interioare, să explorăm, să învățăm și să descoperim ceea ce ne împlinește și ne menține în echilibru.
Dezvoltarea tot mai rapidă a noilor tehnologii în ultimii 20 de ani a plasat profesia de programator în rândul celor mai căutate meserii. Lucian este un tânăr ieșean, în vârstă de 33 de ani, absolvent al Liceului de Informatică „Grigore Moisil” și al Facultății de Informatică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. În prezent este programator în cadrul unei companii IT și trainer Java la un centru de profil. Și pentru că tinerii de astăzi se implică în proiecte profesionale ambițioase, solicitante, ei sunt foarte preocupați în a-și reîncărca bateriile, dedicând din timpul lor liber hobby-urilor personale și ocaziilor de relaxare. Toate activitățile preferate de Lucian implică multă mișcare. Este o fire logică, analitică, cu o capacitate mare de abstractizare, atribute necesare în meseria sa, iubește însă, înotul, ciclismul montan, urcatul pe munte, mersul la sala de fitness.
Mulți dintre noi ne-am confruntat, cel puțin o dată, cu un episod de durere de spate dar, cel mai probabil am pus-o pe seama unei poziții inconfortabile sau a unei zile aglomerate. Evoluția spre hernia de disc lombară se întâmplă cu durere. Lucian nu își amintește momentul care a declanșat începutului acestei afecțiuni: „am început să am dureri de spate, nu severe cât constante, mă împiedicau în activitățile zilnice. Am fost la medic și mi-a spus că trebuie să opresc orice formă de exercițiu...nu era încă hernie, dar am început să mă documentez, să văd ce opțiuni am să mă fac bine astfel încât să-mi reiau activitățile. După ce am descoperit afecțiunea, am întrerupt complet un an de zile orice sport. M-am speriat, a fost ceva nou și pentru mine...m-a deprimat.”
42% dintre românii activi profesional raportează, în fiecare an, diferite tipuri de dureri de spate cauzate la locul de muncă. Majoritatea afecțiunilor musculo – scheletice profesionale se dezvoltă în timp. Pentru Lucian cele 8 ore pe zi petrecute la birou i-au declanșat o formă de lombalgie cronică care se manifesta printr-o durere surdă, continuă, la nivel lombar. „Am primit recomandări de la alți colegi cu probleme mult mai grave să încerc sistemul de recuperare DAVID, așa am descoperit Arcadia. A fost mai mult decât speram, după două luni de terapie am putut să reiau toate activitățile pe care le abandonasem, am scăpat complet de durere....îmi amintesc că reușisem chiar să-mi deszăpezesc cu lopata curtea. Cel mai grav este că am colegi care trec cu vederea durerile de spate, le neagă pentru ca le atribuie vârstei a treia. Ele însă, trebuie luate în serios. Acum sunt bine, recomandarea în cazul meu este să continui cu terapia pentru a face tot ceea ce îmi face plăcere.”
Majoritatea durerilor de spate nu necesită intervenții chirurgicale. Pot fi adesea tratate prin programe eficiente de terapie fizică care să trateze durerea. Lucian este acum un tânăr care-și trăiește liber pasiunile, continuă să practice sporturile preferate. „O viață fără mișcare nu este o viață normală, nu-mi pot imagina să trăiesc astfel. Am suferit când a trebuit să renunț. Chiar dacă nu fac sporturi de performanță, toate pasiunile mele se concentreză pe mișcarea fizică. Vreau să am opțiunea să le pot face și Arcadia mi-a dat opțiunea aceasta. Acum trăiesc viața așa cum vreau. Fără durere.”