Interviu cu dr. Dan Iliescu, medic primar cardiolog, coordonator Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia, Iași
Domnule doctor, într-o analiză pe care ați făcut-o activității din spitalul pe care îl coordonați ați spus, cu satisfacție, „ne mișcăm foarte bine”. Ce înseamnă pentru un colectiv de cardiologie să „se miște bine”? Ce atribute sunt necesare pentru ca patologia cardiovasculară, și mai ales episoadele acute, cu risc vital, să fie gestionate eficient?
Eu m-am referit atunci chiar la calitatea actului medical oferit de Arcadia Cardio. Orice explorare, oricât de simplă sau complexă ar fi ea, se realizează corect și complet. Apoi, diagnosticul corect și exact se reflectă într-un tratament bine ales, care duce la evoluția favorabilă a pacienților spitalizați în serviciul nostru. Avem satisfacția de a beneficia de toată aparatura performantă care ne este necesară, iar materialele folosite la pacient sunt întotdeauna de cea mai bună calitate. Echipa este unită, experimentată, personalul medical mediu este extrem de bine pregătit, iar capacitatea noastră de a acționa cu viteză și maximă eficiență, inclusiv în episoadele acute atât de frecvente în cardiologie, s-a format și îmbunătățit de-a lungul anilor de activitate desfășurată împreună. Acum, „mecanismul” medical pe care îl alcătuim acționează cu precizia unui ceas elvețian... Adăugați la toate acestea confortul pacienților, datorat condițiilor de spitalizare deosebite, și o să aveți rețeta completă a unui act medical de calitate.
Cum arată în Moldova harta sănătății cardiovasculare și ce loc ocupă, pe această hartă, Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia?
Este evident că Moldova, ca regiune, se confruntă cu aceeași incidență a bolilor cardiovasculare ca și restul țării. Din păcate pentru noi, există însă aici un singur centru de cardiologie de stat, la o populație similară cu a celorlate regiuni. În Ardeal sunt 6 astfel de centre, private sau de stat, iar în sud numai Bucureștiul are 3 unități publice de cardiologie.
Cu atât mai lăudabilă și binevenită mi se pare așadar deschiderea la Iași a acestui centru privat de cardiologie intervențională, la standarde valabile pentru orice altă unitate de profil din lume. Din punctul de vedere al necesității și oportunității pentru întreaga populație a Moldovei, decizia rețelei Arcadia de a aborda în operațiunile sale sfera cardiovasculară nu mai pare doar o decizie de business, ci una de responsabilitate la nivel comunitar. Având în vedere numărul mare de pacienți care ni se adresează, fiind internați și tratați la noi, este evident că și locuitorii zonei apreciază și salută această inițiativă.
Puteți face o analiză retrospectivă a activității spitalului pe care îl coordonați?
Prima coronarografie s-a efectuat pe data de 15 iulie 2010 și a fost urmată curând de prima angioplastie coronariană. În septembrie 2010 a fost montat primul defibrilator implantabil, iar în octombrie 2010 primul stimulator cardiac. De atunci au fost efectuate peste 800 de coronarografii diagnostice, peste 200 de angioplastii coronariene pe diferite artere, inclusiv angioplastie de trunchi principal stâng, au fost implantate peste 50 de stimulatoare cardiace de diferite tipuri, au fost efectuate angioplastii de arteră carotide, renale și periferice.
Am îngrijit pacienți cu diferite afecțiuni cardiace, începând cu hipertensiunea arterială și până la infarct de miocard cu șoc cardiogen, embolii pulmonare masive, am utilizat unde a fost cazul contrapulsația aortică, practic am funcționat așa cum este de așteptat de la un centru de cardiologie intervențională bine dotat și avansat ca resurse și nivel profesional. Am spitalizat în total peste 3000 de pacienți unici, la care se adaugă cam tot atâți pacienți tratați în ambulatoriu. Și aș mai remarca un lucru important, acela că durata medie de spitalizare la noi este de 2 zile, organizarea întregii noastre activități fiind realizată cu respect față de nevoile de sănătate ale pacientului, față de timpul de care dispune și față de obligațiile sale din viața curentă
Cum considerați că evoluează azi patologia cardiovasculară? Oamenii sunt mai expuși riscului cardiovascular sau au învățat să îmbrățișeze un stil de viață echilibrat, preventiv?
Impresia mea este că numărul pacienților cu afecțiuni cardiace crește de la an la an. Există mai multe explicații, legate de condițiile de trai, de preluarea alimentației de tip occidental fără să fie preluate și lucrurile bune de acolo, cum ar fi activitatea fizică practicată în mod regulat, un obicei care lipsește din păcate în România, și așa mai departe. În același timp, cred că avem tot mai mulți pacienți și pentru că oamenii acordă mai multă grijă propriei sănătăți și așteaptă performanțe mai mari de la medicina modernă. Pacienți în vârstă sau cu comorbidități grave, care acum 10 – 15 ani nu mai ajungeau la doctor, acum ni se adresează inclusiv în situații când prognosticul este unul rezervat. Satisfacția de a răsturna statisticile și de a le oferi toate avantajele unui tratament modern, care în final le prelungește viața și le garantează o bună calitate a acesteia, este un sentiment cu adevărat special...
Așadar, principalele 3 „arme” cu care, la Arcadia, intrați în bătălia cu patologia cardiovasculară sunt...
... angioplastia coronariană, stimulatoarele cardiace, terapia intensivă coronariană. Cele trei care contează cel mai mult, de altfel, mai ales când sunt făcute impecabil, în condiții impecabile.