Copiii au adesea temeri asociate cu experiențele medicale, precum separarea de părinți, durere anticipată sau frica de necunoscut. Aceste situații agită nu doar copilul, ci și părintele sau tutorele. Însă, printr-o pregătire optimă, astfel de acțiuni pot fi evitate, iar consultul medical se poate transforma într-o experiență pozitivă.
Dacă faci parte din categoria părinților care s-au confruntat cu binecunoscuta criză de plâns a celor mici înainte de a merge la doctor, înseamnă că ai nevoie de informațiile enunțate în acest articol. Noi, Arcadia, ne dorim pentru tine să te întorci de la o consultație pediatrică, cu soluții medicale eficiente, cu indicații clare și cu o stare bună de spirit. Ne dorim ca al tău micuț să revină cu drag la noi, fără negocieri și insistențe. De aceea, îți vom oferi mai jos câteva sfaturi și te îndemnăm să le aplici cu mult curaj și blândețe. Nu ai de unde să știi care din ele vor ușura experiența la doctor cu cel mic.
1. Acțiuni pe care să le faci înainte de vizita medicală
- Informează-l din timp: înainte de a te prezenta cu cel mic la doctor, este recomandat să afli detalii despre cum va decurge vizita medicală. În procesul de informare al copilului, te va ajuta să știi care vor fi pașii principali ai consultației și ce tipuri de echipamente medicale se vor folosi. De asemenea, întreabă dacă poți veni cu o jucărie de acasă care să-l liniștească pe cel mic;
- Pregătește o listă de întrebări: pentru a evita posibilele neclarități, este indicat să pregătești înainte o listă de întrebări. Este foarte important să te întorci acasă cu toate infomațiile clarificate. În cazul în care cel mic se va agita, este posibil să uiți ce voiai să întrebi și cel mai bine este să ai totul notat.
2. Explicații la momentul potrivit
Dacă ne raportăm la copiii cu vârste cuprinse între 2 – 6 ani, este posibil să fie nevoie de o pregătire cu câteva zile înainte de vizita medicală. Însă, sunt copii pentru care e suficient să afle tot în aceeași zi cu vizita medicală (copii mai mari de 6 ani). Dacă tocmai ți-ai programat copilul la o consultație pentru prima dată, îți recomandăm să testezi ambele variante. Încearcă să-i explici cu câteva zile înainte cum va decurge ședința și dacă pare speriat, repetă discuția, cu aceeași blândețe, în următoarea zi. Nu recomandăm ca discuția cu cel mic să fie lungă și încărcată. Fii cât mai natural și concis.
3. Modalități prin care îi poți povesti despre consultul medical
Vom începe cu jocul de rol, deoarece este cea mai eficientă modalitate prin care un copil mic să înțeleagă o anumită acțiune. De ce prin joacă? Fiindcă pentru el, joaca este relaxare și transpune informația într-un mod jovial, natural, pe înțelesul lui. Jocul de rol oferă cea mai mare transparență atunci când vrei să transpui pe cineva într-o altă acțiune. Este modul prin care copiii înțeleg cel mai bine lumea din jurul lor: oamenii și obiectele cu care vor interacționa (medici, seringi, stetoscop ș.a.).
Clipurile video, fotografiile, cărțile sau cântecele cu subiecte medicale reprezintă alte căi prin care poți să-i arăți realitatea similară din cabinetul medical.
4. Sinceritatea este totul
Este extrem de important să fii cât mai sincer cu copilul tău și să nu-i ascunzi absolut nimic. Cu cât el va ști cât mai clar ce va urma să i se întâmple, cu atât își va gestiona mai ușor emoțiile în timpul consultației. Nu ezita să-i transmiți cu multă blândețe, detaliile mai „dure” din cadrul unei consultații medicale, cum ar fi interacțiunea cu acele (dacă va trebui să fie vaccinat sau va avea nevoie de injecții). Explică-i faptul că va simți o înțepătură, dar care-l va face bine și va fi de scurtă durată. Spune-i că tu vei fi acolo și că nu va rămâne singur. Aceste aspecte îl va ajuta să înțeleagă ce va urma pentru el și va avea timp să adreseze întrebări.
5. Folosește obiecte care să distragă atenția
Este posibil ca în pofida efortului depus în procesul de pregătire, copilul tot să aibă momente în care se va speria sau va plânge. În astfel de cazuri, este bine să ai pregătite fie jucăria preferată, fie alte obiecte care să-i distragă atenția de la sunetele și acțiunile din jurul său.
6. Mersul la medic nu este o pedeapsă
Asigură-te că explici copilului că mersul la medic nu este o pedeapsă. Atunci când face obrăznicii, evită să îi spui „Dacă repeți greșala, mergem la doctor!”. Expresia va instala frică și repulsie față de mersul la medic și nicidecum responsabilitate. Ajută-ți copilul să înțeleagă faptul că asistarea la o consultație medicală este benefică pentru el. Misiunea medicului este aceea de a ajuta pacienții să devină sănătoși.”
7. Gestionarea reacțiilor negative ale copilului
În cazul în care copilul are întrebări legate de afecțiunea pe care o are, precum: „De ce mi se întâmplă mie asta?”, „De ce colegii mei de grădiniță/școală nu au nimic, dar eu am?”. În astfel de situații, discuția trebuie abordată cât mai neutru posibil: „Afecțiunea pe care o ai nu are nicio legătură cu ceea ce ai făcut până acum. Nu ai făcut nimic greșit care să o declanșeze. Cu această problemă medicală se confruntă mulți copii. Nu-i așa că suntem norocoși să avem medici care pot găsi soluții și care ne pot ajuta să ne facem bine?”
Dacă alți membri din familie au suferit de aceeași afecțiune, este foarte bine să-i specificați asta copilului, deoarece îl poate liniști ideea că nu este singurul care trece prin această experiență.
Trebuie să ai în vedere că orice procedură medicală poate fi intimidantă pentru copilul tău. Dacă îl vei pregăti corespunzător, va înțelege mai bine că medicii și asistentele sunt acolo pentru a-l ajuta și nu pentru a-l răni. Alocarea timpului tău pentru această pregătire va determina ca vizitele medicale viitoare să fie mai ușoare pentru cel mic și mai puțin tensionate pentru tine. Ține cont că personalul Arcadia este alături de tine în procesul de tratare al copilului. Va contribui la crearea unei experiențe pozitive prin gesturi medicale empatice.
Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia. Pentru accesarea Liniei permanente de consultații de Pediatrie generală, trebuie doar să te prezinți împreună cu cel mic la Recepția Spitalului Arcadia, strada Cicoarei nr. 2.