Articole medicale

04.08.2021

7 mituri alimentare de care să nu mai ții cont

Dietetician Oana Andreea Dumitrascu

Dietetician autorizat Nutriție și Dietetică

7 mituri alimentare de care să nu mai ții cont

Cu siguranță ai auzit și tu de-a lungul timpului o mulțime de mituri alimentare care te-au făcut să te întrebi ce este realitate și ce este ficțiune. Este adevărat că putem consuma fructe în orice cantitate? Dar care este adevărul despre curele de detoxifiere

1. Sunt necesare cure periodice de detoxifiere a organismului.

„Detoxifierea” este o practică populară în ultima vreme. Termenul se referă de obicei la intervenții pe termen scurt care pretind că elimină toxinele din corp și îmbunătățesc starea de sănătate. Aceste diete includ postul alimentar, diete lichide cu sucuri de fructe sau diete cu un singur aliment (de exemplu, dieta cu supă de varză). Uneori se promovează și utilizarea diureticelor, laxativelor, ceaiurilor sau suplimentelor ce promit detoxifiere. O metaanaliză recentă a arătat că nu există dovezi științifice privind eficacitatea detoxifierii în ceea ce privește pierderea în greutate sau eliminarea toxinelor, iar până în prezent, Uniunea Europeană a refuzat autorizarea mențiunilor de sănătate de detoxifiere pentru zece alimente sau ingrediente din cauza lipsei de dovezi.
Deși unele dintre aceste diete promovează consumul multor fructe și legume, în mod individual, nici un fruct sau legumă nu îți poate oferi toți nutrienții de care ai nevoie pentru a menține o sănătate optimă. Popularitatea acestor diete este dată de pierderea rapidă în greutate, pierdere determinată de epuizarea rezervelor de glicogen din organism. Cu toate acestea, când dieta se termină și îți reiei obiceiurile alimentare obișnuite, glicogenul și apa asociată revin și, odată cu ele, kilogramele pe care le-ai pierdut.
În concluzie, lasă detoxifierea în seama ficatului și rinichilor!

2. Dietele hipocalorice sunt cele mai eficiente pentru pierderea în greutate.

O dietă cu conținut scăzut de calorii este un plan alimentar care restricționează aportul caloric zilnic, cu scopul obținerii pierderii în greutate. Urmarea unei astfel de diete nu înseamnă de obicei un deficit caloric zilnic care poate duce la pierderea în greutate. O dietă hipocalorică poate fi eficientă, dar necesită multă disciplină pentru a funcționa și a fi sănătoasă și echilibrată. În mod ideal, ar trebui să soliciți ajutorul unui dietetician pentru a nu-ți  restricționa excesiv caloriile sau a pierde nutrienții esențiali.
Deși urmarea unei diete hipocalorice va promova probabil pierderea rapidă în greutate pe termen scurt, respectarea acestui tip de dietă pe termen lung poate duce la adaptări metabolice, creșterea senzației de foame și modificări hormonale. Studiile au arătat că dietele cu un conținut scăzut de calorii reușesc rareori să mențină pierderea excesului de greutate pe termen lung.

3. Poți consuma fructe în orice cantitate.

Fructele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă, dar criticate din cauza conținutului lor de zahăr (fructoză). Fructele conțin mulți alți nutrienți importanți pentru sănătate – vitamine, minerale, antioxidanți, apă, dar și o cantitate importantă de fibre. Conținutul ridicat de fibre din fructe ajută corpul să digere zaharurile naturale prezente în fructe mai lent decât în cazul alimentelor bogate în zaharuri libere, contribuind la evitarea creșterii nivelului glicemic.
Însă consumul excesiv de fructe cu excluderea altor alimente poate duce la potențiale deficite nutriționale. De exemplu, fructele nu reprezintă o sursă bună de fier sau zinc, ambele componente esențiale ale unei diete sănătoase. Consumul excesiv de fructe poate provoca, de asemenea, tulburări digestive la unele persoane (diareea, refluxul și balonarea pot fi toate efectele secundare potențiale ale consumului ridicat de fructe). Glicemia ridicată este un alt efect secundar al consumului de fructe și poate fi potențial periculos pentru persoanele cu diabet. Fructele nu trebuie evitate în totalitate din acest motiv, ci trebuie doar consumate în cantități rezonabile. Pentru persoanele cu modificări ale glicemiei poate fi de folos îndrumarea unui expert în nutriție.
În plus, fructele (ca orice alt aliment) consumate în exces  pot duce la o creștere în greutate în timp. Ghidurile nutriționale actuale recomandă consumul a 2 - 3 porții de fructe pe zi, dar este important să eviți sucurile de fructe deoarece acestea nu au fibre și pot conține mult zahăr consumat într-o singură servire.

4. Grăsimile nu sunt sănătoase.

Dacă mănânci grăsimi, te îngrași? Timp de mai multe decenii, modalitatea tradițională de scădere în greutate a fost urmarea unei diete cu conținut redus de grăsimi, însă dovezile actuale sugerează că, având în vedere același deficit caloric și aport de proteine, atât dietele cu conținut scăzut de grăsimi cât și cele cu un conținut scăzut de carbohidrați produc pierderi de greutate similare. Evitarea tuturor grăsimilor din dietă poate fi periculoasă, deoarece corpul tău are nevoie de grăsimi pentru energie, pentru a absorbi vitaminele și pentru a-ți proteja sănătatea inimii și a creierului.
Grăsimile trans sunt singurul tip de grăsime care s-a dovedit a fi categoric dăunătoare sănătății. Grăsimile trans naturale și grăsimile trans produse industrial par să aibă un efect similar asupra lipidelor din sânge, dar nu trebuie să-ți faci griji cu privire la cantitățile minuscule de grăsimi trans care apar în mod natural în alimentele integrale (în special produsele lactate). Grăsimile trans pe care trebuie să le eviți sunt un produs secundar al uleiurilor parțial hidrogenate și le poți găsi în produse precum cele de patiserie, fast food, margarine, snack-uri ambalate – biscuiți, popcorn, chips-uri.

5. Carbohidrații îngrașă.

Așa cum grăsimile au fost învinovățite pentru promovarea creșterii în greutate și a bolilor de inimă, și carbohidrații au fost evitați de teamă că vor provoca probleme de greutate, diabet și alte efecte adverse asupra sănătății. Carbohidrații reprezintă o categorie largă de alimente și nu toți carbohidrații sunt la fel. Tipul, calitatea și cantitatea de carbohidrați din dietă sunt importante.
Consumul unei cantități moderate de carbohidrați cu conținut ridicat de fibre, vitamine și minerale, cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele, cerealele integrale îți vor aduce beneficii pentru starea de sănătate. De exemplu, modelele dietetice care conțin un amestec echilibrat de carbohidrați cu conținut ridicat de fibre, precum dieta mediteraneană, au fost asociate cu un risc redus de obezitate, diabet, anumite tipuri de cancer și boli de inimă. Sursele sănătoase de carbohidrați sunt, de asemenea, o sursă importantă de substanțe nutritive, precum calciu, fier și vitamine de grup B.
Reducerea semnificativă a carbohidraților din dietă pe termen lung ar putea ar putea conduce la apariția unor deficite nutriționale, cum ar fi anumite vitamine și minerale. Însă alimentele bogate în carbohidrați rafinați, cum ar fi prăjiturile, fursecurile, băuturile îndulcite, dulciurile, pastele, orezul și pâinea albă ar trebui restricționate, deoarece aceste alimente pot conduce la importante variații glicemice, creștere în greutate și riscul apariției unor afecțiuni precum diabet, boli cardiovasculare, atunci când sunt consumate în exces.

6. Dieta alcalină te ferește de cancer.

Există multe voci care susțin necesitatea urmării unei diete alcaline, cel mai adesea ca modalitate de prevenire sau vindecare a bolilor, susținând că alimentele pot avea un efect acid sau alcalin asupra organismului, că alimentele acide scad valoarea pH-ului sângelui și astfel crește riscul de a dezvolta o formă de cancer. Dieta recomandă evitarea cărnii, a produselor lactate, ouălor, zahărului și a cerealelor și se susține consumul în principal de alimente vegetale, cum ar fi legumele și fructele.
Studiile nu au identificat dovezi științifice care să susțină eficacitatea acestei diete. Adevărul este că organismul reglează valoarea pH-ului din sânge cu ajutorul unor mecanisme foarte fin reglate, indiferent de dietă. Ph-ul se modifică  semnificativ numai dacă există un caz de otrăvire severă sau de exemplu o boală cronică a rinichilor. Sângele este ușor alcalin în mod implicit, iar alimentele nu pot modifica valoarea pH-ului (aciditatea) sângelui la persoanele sănătoase.
Dieta alcalină poate oferi anumite beneficii, prin consumul de  alimente neprocesate, dar poate conduce și la deficite grave de vitamine și minerale prin eliminarea unor grupe întregi de alimente.

7. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.

Am auzit cu toții acest lucru de la părinți, medici, prieteni, colegi,  bloggeri și campanii publicitare, dar avantajele pentru sănătate a consumului unui mic dejun au fost supraestimate.
Au fost menționate studii observaționale care arată că, în medie, persoanele care nu consumă micul dejun au un IMC mai mare. Cu toate acestea, studiile clinice au arătat că preferința personală este un factor critic. Unii oameni vor compensa subconștient pentru toate caloriile pe care le-au sărit la micul dejun, în timp ce alții nu vor simți pofte de aceeași magnitudine. Într-un alt studiu, femeile care nu consumau în mod obișnuit micul dejun au fost obligate să-l consume și au câștigat aproape 2 kilograme în patru săptămâni. Răspunsurile individuale variază, așa că nu încerca să te forțezi într-un model de alimentație care nu ți se potrivește sau pe care nu îl poți susține pe termen lung.
O altă afirmație populară este că lipsa micului dejun îți poate afecta metabolismul. Dar studiile efectuate atât pe persoanele normoponderale, cât și pe cele supraponderale au arătat că săritul peste micul dejun nu încetinește în mod inerent rata metabolică bazală. Mantra „nu sări peste micul dejun” ar putea fi valabilă în cazul persoanelor cu metabolismul  glucozei afectat.
În concluzie, nu trebuie să consumi micul dejun pentru a fi sănătos sau pentru a pierde în greutate. Ar trebui să bazezi consumul micului dejun pe preferințele și obiectivele personale.
Indiferent de informațiile care circulă în jurul tău, doar un nutriționist te poate ajuta să înțelegi adevărul despre nutriția sănătoasă, dar mai ales personalizată. Planurile personalizate de nutriție de la Arcadia îți oferă libertatea de mânca ceea ce îți place, fără teama că alimentele preferate îți vor face rău.

Pentru programări, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor