În fiecare an, din ce în ce mai multe persoane suferă din cauza alergiei, aceasta devenind una dintre cele mai comune afecțiuni ale societății moderne. Multe mituri, însă, împiedică pacienții să consulte medicul alergolog.
Mitul 1: nu poți scăpa de alergii.
Există multe situații în care pacienții afectați de un anumit tip de alergie s-au vindecat după o anumită perioadă de timp. Exemplul cel mai comun este alergia copiilor la laptele de vacă sau la ouă, care în general dispare, în peste 60% dintre cazuri, până la vârsta adolescenței.
Mitul 2: tratamentul medicamentos trebuie administrat doar după ce apar simptomele alergiei.
Multe dintre afecțiunile alergice pot fi prevenite prin administrarea medicației înainte de apariția și dezvoltarea simptomelor. Un exemplu este cel al alergiilor sezoniere la diverse tipuri de polen, unde se recomandă a fi administrat tratamentul cu aproximativ 2 săptămâni înainte de începerea perioadei de polenizare.
Mitul 3: alergiile dispar iarna.
Alergiile pot să apară în orice sezon, iarna fiind un anotimp propice dezvoltării alergiilor la alergenii de interior, precum acarienii din praf sau la diverse tipuri de mucegaiuri (fungi).
Mitul 4: alergiile alimentare încep întotdeauna în copilărie.
Deși reacțiile de hipersensibilitate alimentare reprezintă principalele tipuri de alergii la copii, acestea nu apar întotdeauna în copilărie. De fapt, există și adulți care ajung să dezvolte alergii alimentare la maturitate, fără a avea istoric personal din copilărie referitor la alergenul respectiv. Marea majoritate a adulților devin sensibili la un anumit aliment în jurul vârstei de 20- 40 ani, însă această sensibilitate poate apărea oricând.
Mitul 5: alimentele organice și naturale nu provoacă alergii.
Orice aliment poate provoca alergii sau intoleranțe alimentare la un moment dat, chiar dacă acesta este unul natural și neprocesat. Este cazul alergiilor la ouă, fructe oleaginoase (nuci , alune, migdale etc) sau crustacee. Deși alimentele organice nu conțin pesticide dăunătoare, alergiile pot fi cauzate de proteine naturale care nu pot fi evitate.
Mitul 6: igiena riguroasă scade frecvența alergiilor.
Igiena de bază este esențială, însă alergiile sunt mult mai rare la copiii care au fost expuși la diverși agenți patogeni în copilărie (microorganisme sau bacterii). Astfel, dorința de a dezinfecta excesiv locuința sau lucrurile unui copil crește riscul acestuia de a dezvolta diverse afecțiuni alergice.
Consultul medical este primul pas către diagnosticul și tratamentul corect al alergiilor. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.