Articole medicale

11.10.2023

10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre bolile reumatismale

Dr. Raluca Alexandra Cioineac

Medic specialist Reumatologie

10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre bolile reumatismale
10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre bolile reumatismale

1. Terminologie, aplicarea termenilor

Reumatismul se referă la diferite afecțiuni medicale dureroase care afectează articulațiile, oasele, cartilajele, tendoanele, ligamentele și mușchii. Bolile reumatice, numite și boli musculoscheletale, se caracterizează prin durere și reducerea amplitudinii de mișcare sau a funcției într-una sau mai multe zone ale sistemului musculoscheletal; în unele boli apar semne de inflamație: tumefiere, roșeață, căldură. Bolile reumatice pot afecta și organele interne.
Unii pacienți folosesc cuvântul artrită pentru a se referi la toate bolile reumatice. Artrita, care înseamnă literalmente inflamația articulațiilor, este doar o parte a bolilor reumatice. Artrita în sens restrâns implică în primul rând durere, rigiditate și inflamație articulară.

2. Boala reumatică nu este o singură afecțiune

Bolile reumatice cuprind peste 200 de afecțiuni diferite, de la diverse tipuri de artrită la osteoporoză și până la boli sistemice ale țesutului conjunctiv.

3. Bolile reumatice sunt printre cele mai răspândite

În lumea industrializată, bolile reumatismale afectează mai mulți indivizi decât orice alt grup de boli. De fapt, o treime dintre oamenii de toate vârstele sunt afectați la un moment dat în timpul vieții. În Europa aproape fiecare familie este afectata într-un fel de o boală reumatismală. În plus, bolile reumatismale netratate pot reduce speranța de viață.

4. Cine poate fi afectat de bolile reumatismale?

Bolile reumatice afectează toate vârstele și ambele sexe, deși femeile sunt afectate mai frecvent decât bărbații.

5. Care sunt factorii care pot crește riscul de apariție a bolii reumatismale?

Unii factori pot crește riscul de apariție a bolii reumatismale:

  • fumatul;
  • obezitatea;
  • factori genetici;
  • anumite ocupații care duc la afectarea și suprasolicitarea articulațiilor;
  • vârsta înaintată.

6. Există diferite simptome ale bolilor reumatice

Cele mai frecvente semne și simptome includ:

  • dureri articulare persistente;
  • inflamație articulară exprimată prin umflarea articulațiilor, rigiditate, roșeață și/sau căldură;
  • deformarea articulației;
  • scăderea amplitudinii de mișcare sau a flexibilității unei articulații;
  • oboseală extremă, lipsă de energie, slăbiciune sau senzație de rău.

7. Diagnosticul și tratamentul bolilor reumatice

Un diagnostic definitiv al bolilor reumatismale se poate face prin evaluarea istoricului medical, prin efectuarea unui examen fizic amănunțit, teste de laborator și imagistice.

Nu există un singur medicament sau tratament care să fie optim pentru toți pacienții. Există opțiuni de tratament care ajută la gestionarea durerii și controlarea simptomatologiei. Multe boli reumatismale inflamatorii sunt tratate cu așa-numitele medicamente modificatoare de boală, care au un impact mai profund decât medicamentele care reduc numai simptomele afecțiunii. Noile terapii biologice se numără printre acești agenți mai eficienți.

Medicamentele fac parte din zona tratamentului tradițional pentru artrită, dar există și injecții intra sau peri-articulare și opțiuni chirurgicale care pot fi recomandate în funcție de fiecare caz în parte.

8. Există multe mituri și concepții greșite despre artrită

Mit: Artrita este o boală a vârstnicilor.
Realitate: Artrita poate apărea la orice vârstă.
Mit: Artrita este indusă de un climat rece, umed.
Realitate: Clima în sine nu este nici cauza, nici leacul.
Mit: Artrita este cauzată de o dietă proastă.
Adevăr: Există puține dovezi științifice că anumite alimente previn sau cauzează artrită. Sunt puține boli, cum ar fi guta, în care aportul de anumite tipuri de alimente sau băuturi (alcool) poate precipita un atac.

9. Există un impact financiar asociat bolilor reumatismale

Povara economică a bolilor reumatice este foarte grea: costul acestora este estimat la peste 200 de miliarde de euro pe an în Europa. Potrivit unor studii recente, acestea sunt cele mai scumpe pentru sistemele de îngrijire medicală europene dintre toate afecțiunile.

10. Bolile reumatice au un impact semnificativ asupra calității vieții oamenilor

Dacă bolile reumatice nu sunt tratate corespunzător, activitățile zilnice cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor, gătitul și igiena personală sunt afectate. Bolile reumatice pot avea și un efect profund asupra capacității de muncă. Sunt cea mai mare cauză de invaliditate și pensionare prematură.

Diagnosticul precoce este important în cazul bolilor reumatismale. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.