Obezitatea este mai mult decât o problemă estetică, este o afecțiune cronică ce împovărează toate sistemele organismului și interferează drastic cu sănătatea, inclusiv emoțională. Arcadia propune cele mai eficiente și moderne soluții de chirurgie bariatrică realizate de o echipă de medici pasionați, dedicați profesiei și valorilor sale.
Lupta cu kilogramele începe cu o întâlnire cu unul dintre Oamenii Arcadia, Dr. Sebastian Ralea, Medic specialist Chirurgie Generală (adulți) și medic specialist Chirurgie Pediatrică, Șef Departament Specialități Chirurgicale, cu competențe în Chirurgia Bariatrică.
Sebastian Ralea are o experiență de peste 16 ani în chirurgie și un portofoliu de peste 800 de intervenții chirurgicale bariatrice, din care o mare parte realizate prin tehnica SILS (o singură incizie).
În interviul pe care ni l-a acordat, domnul doctor vorbește despre unele cazuri dificile întâlnite și evoluția lor, despre cea mai căutată procedură de chirurgie bariatrică, despre satisfacțiile și provocările unui medic chirurg. Vă invităm la cunoașterea unor aspecte ce merită luate în considerare în situațiile în care sunteți în fața unor alegeri ce implică starea dumneavoastră de sănătate.
1. Care a fost cel mai dificil caz pe care l-ați operat în Arcadia și cum a decurs recuperarea sa?
Dacă prin dificultate înțelegem un grad crescut de complexitate dat de intervenții prealabile sau de un stadiu avansat al afecțiunii, atunci îmi este greu să numesc unul singur. Investesc în fiecare caz aceeași determinare, emoție, stare de spirit și dorință de a anticipa eventuale dificultăți care ar putea afecta bunul mers al intervenției. Însă pot aminti de un caz medical de obezitate care fusese deja operat de 7 ori înainte și din cele 7 intervenții, 3 fuseseră tot pentru obezitate cu complicații apărute în evoluție. A fost un caz dificil deoarece, un astfel de teren chirurgical unde s-a intervenit deja de 7 ori predispune la o disecție mai dificilă a structurilor anatomice și implicit, la complicații. În prezent, după intervenția practicată, la noi în Arcadia, cazul respectiv a evoluat foarte frumos, iar pacienta se declară multumită. Un alt caz deosebit, prin stadiul de evoluție al afecțiunii, a fost o pacientă cu o hernie hiatală gigantă, sau un alt caz de inclavare de calculi biliari pe canalul cistic, toate soluționate pe cale laparoscopică.
Chiar și o colecistectomie poate fi dificilă dacă este făcută pe un teren alterat de complicații, cum a fost cazul unui pacient cu o colecistită necrotică, care fusese deja operat, drenat, în Moscova, având în același timp și o pancreatită, drenaj care urma să se constituie într-o primă etapă, urmând să fie efectuată o colecistectomie după răcirea fenomenelor inflamatorii și infecțioase. Întrucât a apărut un al doilea episod de pancreatită în cursul tentativei de răcire, care a temporizat și mai mult intervenția. Pacientul a venit la Arcadia și a suferit o intervenție dificilă dar care s-a finalizat cu bine pe cale laparoscopică.
2. Sunt mulți români care apelează la chirurgia bariatrică? Sunt pacienții informați în momentul în care vin la dumneavoastră?
Dacă pun în relație adresabilitatea redusă cu gradul de informare, concluzia ar trebui să fie simplă: pacienții nu sunt informați. Având în vedere că România are o prevalență a obezității extrem de ridicată, 50% din populație este supraponderală și aproximativ 1/3 este obeză, este de neînțeles de ce atât de puțini pacienți vin să solicite tratament pentru obezitate, în speță tratament chirurgical, singurul tratament eficient pe termen lung pentru obezitate. Cred că ecuația este mai complexă. „Teama de bisturiu” ar putea fi o explicație, însă traduce tot dezinformare. Nu-ți poate fi teamă de bisturiu când știi că este ultima soluție de a scăpa de una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. În prezent, obezitatea se constituie într-una din primele 6 cauze de mortalitate și sunt studii care evocă al doilea loc dacă se iau în calcul toate comorbiditățile și toate decesele cauzate de bolile asociate obezității. Obezitatea provoacă în prezent, mai multe decese decât fumatul și alcoolul însumat. Comparând sistemul în care am lucrat timp 13 ani și sistemul asigurărilor de sănătate din România, diferența constă în neînțelegerea faptului că un pacient obez costă sistemul de asigurări pe termen lung mai mult decât rambursarea intervenției.
S-a demonstrat că din punct de vedere macroeconomic este mai eficient să rambursezi prin asigurări de sănătate intervențiile de chirurgie bariatrică întrucât banii sunt recuperați într-un interval de 2 ani și persoanele operate devin rentabile pentru societate prin reinserția socioprofesională, la 5 ani de la intervenție.
3. Cum evaluați beneficiile unei intervenții în raport cu posibilele riscuri?
Oricând se pune problema stabilirii indicației chirurgicale pentru o afecțiune, se pun în balanță riscurile și beneficiile. Dacă astăzi Chirurgia Bariatrică s-a erijat în singurul tratament eficient pe termen lung al obezității este clar că a răspuns acestui criteriu: beneficiile sunt mai mari decât riscurile.
4. Care este cea mai căutată procedură de chirurgie bariatrică?
Majoritatea pacienților care vin în consultație declară că au venit pentru o operație de micșorare a stomacului. Cea mai frecvent practicată intervenție de chirurgie bariatrică până în prezent la nivel mondial, a fost operația de reducere a volumului gastric, sleeve gastrectomia, însă pot spune că numărul intervențiilor de sleeve gastric tinde să scadă în favoarea unei intervenții care câștigă din ce în ce mai mult teren, mini-bypas-ul gastric. Pe de altă parte, există situații care nu recomandă nici sleeve gastrectomia nici mini-bypass-ul gastric ca intervenție electivă, cum ar fi existența obezității la o persoană care are în același timp și un reflux gastroesofagian, cu leziuni esofagiene demonstrate endoscopic, situație în care indicația de elecție este bypass-ul gastric în y. Prin urmare, indicațiile sunt stabilite pentru caz în parte după efectuarea tuturor examenelor preoperatorii necesare.
5. După o intervenție de chirurgie bariatrică, există riscul ca pacientul să revină la greutatea inițială?
Oricare ar fi intervenția de chirurgie bariatrică, ea se constituie într-un instrument de lucru, ajungem obezi pentru ca am dezechilibrat balanța energetică a organismului, înțelegând prin aceasta că am rupt echilibrul între caloriile pe care le ingerăm și caloriile pe care le ardem. Pentru o persoană consumatoare de alimentele hipercalorice, o operație de sleeve gastric nu-i va oferi rezultatele dorite pe termen lung. În cest caz, după ce va fi pierdut inițial un număr de kilograme, persoana riscă să recâștige kilogramele pierdute. În cazurile medicale de superobezitate, în care beneficiile unei intervenții clasice bariatrice, (sleeve, mini-bypass sau bypass în y), sunt recomandate intervenții mai drastice care diminuează la maximum absorbția intestinală, lăsând în circuitul alimentar până la 50 de cm din cei 6 metri de intestin subțire prezenți în medie la un adult normal. Acești 50 de cm care rămân în circuitul intestinal comun pot asigura absorbția a 1800 kilocalorii zilnic, adică necesarul unei persoane care trăiește normal, fără activități fizice deosebite.
Șansa ca intervențiile de chirurgie bariatrică să aibă succes pe termen lung este dependentă, pe de o parte, de corecta lor indicație pentru fiecare pacient și pe de altă parte, de respectarea indicațiilor postoperatorii în termeni de comportament alimentar, completat de un regim de activitate fizică constantă, pe care pacienții le asumă pentru tot restul vieții.
6. Care sunt provocările și satisfacțiile unui medic chirurg?
Fiecare caz este o provocare în sine, îmi trezește aceeași determinare, aceeași curiozitate, aceeași emotivitate, fără ca prin aceasta să nivelez diferența de grad diferit de complexitate. Pentru fiecare caz este o provocare de a vedea reinstaurat echilibrul atât în mine, persoana implicată emoțional în a rezolva cazul cât și în pacientul care solicită ajutor. Satisfacțiile unui medic chirurg sunt reprezentate de reușite și de focul continuu care alimentează în permanență dorința de nou, dorința de a aborda provocările și de a le depăși cu succes. Ar fi prea puțin să numesc satisfacție a te complace doar în ceea ce știi să faci și să te mulțumești că a ieșit bine. Satisfacție este atunci când încerci să te depășești, să accepți să abordezi provocări din ce în ce mai mari și să le soluționezi.
7. Când dispuneți de timp liber, cum preferați să îl petreceți?
Timpul se alocă, timpul nu contează când iubești, încât mult sau puțin nu sunt decât aspecte relative ale noțiunii de timp. Contează intensitatea trăirilor și desigur, trăiesc intens și timpul rezervat plăcerilor extraprofesionale. Mă bucur de timpul dedicat copiilor, de timpul pentru lectură, de timpul petrecut pentru a asculta muzică, de timpul petrecut în mașină când găsesc prilej de a simți frumusețea unui peisaj din natură. Încerc să îmi păstrez o disciplină în regimul de viață și să practic cu regularitate activități fizice. Toate acestea sunt momente în care mă bucur de tot ce este frumos.