Pregătirea pentru investigații

Pregătirea pentru investigații

Analizele de laborator și investigațiile medicale sunt recomandate atât preventiv, în funcție de vârstă, sex sau alte caracteristici, cât și pentru a asigura acuratețea unui diagnostic. Recoltarea de probe biologice se poate face acasă sau la punctele de recoltare Arcadia. Rezultatele furnizează informații importante care trebuie discutate cu medicul, cel în măsură de a stabili un diagnostic și de a prescrie un tratament sau de a recomanda alte analize suplimentare. Unele tipuri de analize au nevoie de o pregătire specială, care va explicată de către medic.

În cazul în care este necesar să realizezi o investigație medicală, de la o ecografie la un examen IRM, asigură-te că știi care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești înainte de examinare.


Recoltare de sânge

Recoltarea de sânge se efectuează în cursul dimineții, fără a se consuma anterior alimente sau lichide. O serie de medicamente pot influența rezultatul analizelor de sânge. Din acest motiv, este recomandat să informezi medicul trimițător despre eventualele tratamente pe care le urmezi.


Recoltare de materii fecale/scaun

Instrucțiuni de recoltare pentru examenul coproparazitologic

Materia fecală se recoltează cu lingurița coprorecoltorului: aproximativ 1-2 gr. (cât încape în linguriță), preferabil din scaunul de dimineața, din prima porțiune a acestuia; coprorecoltorul se închide cu capacul; dacă se recoltează seara, proba se ține în frigider (4°C).

În cazul în care paraziții se observă cu ochiul liber, se recoltează și aceștia în coprorecoltor.

Nu se acceptă alți recipienți decât coprorecoltorul din plastic.

Examenul coproparazitologic se realizează de 3 ori, la interval de 5-7 zile, deoarece eliminarea paraziților poate avea loc în mod discontinuu.

Un singur examen izolat cu rezultatul „negativ” nu are valoare în diagnostic de certitudine. În situația în care din cele 3 probe  recoltate numai un singur rezultat este „pozitiv” și celelalte două sunt „negative”, se ia in considerare rezultatul „pozitiv”.

Se repetă analiza la 30 zile după administrarea tratamentului medicamentos, la indicația medicului.


Recoltare de urină

Instrucțiuni de recoltare sumar de urină și sediment urinar

Pentru recoltare, utilizează un recipient curat, steril, de unică folosinţă, pus la dispoziţie la recepțiile Arcadia.

Recoltează prima urină matinală, după o toaletă prealabilă a zonei genito-urinare, apoi transportă proba la centrul Arcadia în interval de maximum 1-2 ore de la recoltare. Nu refrigera proba. 

Unele alimente pot influenţa rezultatele, astfel că uneori, la sfatul medicului, este posibil să ți se recomande o anumită dietă înaintea acestei analize.


Examen Urocultură

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, urina se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată. Urina se recoltează în recipiente sterile procurate de la recepție (urocultoare sterile pentru adulţi, pungi sterile de unică folosință pentru sugari).

Dacă proba nu poate fi transportată în maximum 2 ore la laborator, aceasta se păstrează la temperatura 2-8°C. Se recomandă prima urină de dimineață sau urina după staza vezicală de minim 4 ore.

Se face toaleta riguroasă a regiunii urogenitale cu apă şi săpun (nu se utilizează substanțe sau soluții dezinfectante) şi se șterge regiunea cu un prosop curat sau compresă sterilă. La bărbaţi, se recomandă ca toaleta locală să se efectueze cu decalotarea glandului.

Se recoltează o cantitate de aproximativ 20 ml de urină din jetul mijlociu direct în recipientul steril (primul jet se lasă să curgă în toaletă).

Recipientul steril se deschide înainte de micțiune, iar pe perioada recoltării, capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată.

La sfârșitul recoltării, capacul se înfiletează strâns pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei şi contaminării acesteia.


Sputa

Sputa este un rezultat al expectorației, produs patologic constituit din secreția diferitelor glande seroase și mucoase ale epiteliului respirator care se hipertrofiază în diferite inflamații ale căilor aeriene. 

Examenul bacteriologic al sputei este principala metodă care stabileşte cu exactitate diagnosticul în pneumoniile bacteriene şi fungice.

Prelevarea sputei se face din expectoraţia de dimineaţă prin tuse spontană, profundă.

Înaintea prelevării se recomandă clătirea energică a gurii şi gargara cu apă fiartă şi răcită.

Se va insista asupra obţinerii sputei propriu-zise prin tuse profundă şi nu a salivei sau a secreţiilor nazale.

Produsul expectorat este prelevat într-un recipient steril cu gura largă şi capac ermetic.  

Proba trebuie adusă în laborator în maximum 2 ore de la recoltare.

Stabilitatea probei se poate prelungi 24 de ore prin păstrarea la 2-8°C.

Prelevarea sputei se recomandă a fi efectuată înaintea administrării de antibiotice. 

Prelevarea sputei se recomandă a fi efectuată înaintea administrării de antibiotice. Se poate recolta sputa expectorată sau, sub îndrumare medicală, sputa indusă.


Exudat faringian

Consumul de alimente lichide sau solide şi toaleta cavităţii bucale diminuează cantitatea de bacterii din oro-faringe şi influenţează negativ calitatea rezultatului analizei.

Pentru a obţine un rezultat bacteriologic corect, îți recomandăm să nu mănânci, să nu consumi lichide şi să nu te speli pe dinţi cu minimum 4 ore înainte de recoltare.


Ecografie abdomen superior

Este indicat repaosul alimentar, cu cel puțin 6 ore înainte

Nu se consumă cafea, ceai, sucuri acidulate și colorate, doar apă plată la nevoie

Pacienții care se află sub anumite tratamente cu medicamente nu vor fi restricționați de la administrarea lor. Vor putea fi vizualizate la ecograf ficatul, colecistul, pancreasul, rinichii, splina.


Ecografie abdomen superior sugari

În cazul acestei categorii de pacienți, se recomandă repaos alimentar cu 2 ore înainte de efectuarea examenului.


Ecografie abdomen inferior

Cu 3 ore înainte de efectuarea ecografiei abdomenului inferior, vei consuma 300 ml apă plată. Se va evita mersul la toaletă pentru ca vezica să fie plină.


Ecografie pelvină/transabdominală

Trebuie să consumi 300 ml apă plată cu 3 ore înainte de a efectua ecografia și să păstrezi vezica plină.


Recoltare secreții vaginale și PAP

Se recomandă abstinență sexuală cu 48 de ore înainte de recoltare. Nu se recomandă în caz de duș intravaginal, ovule, creme, lubrifianți, ecografii transvaginale, colposcopii, sângerări cu 48 de ore înainte de recoltare. Tratamentul cu antibiotic trebuie încetat cu cel puțin 7 zile înainte de recoltare.

În cazul infecțiilor vaginale, recoltarea se va efectua la 2-3 zile după terminarea tratamentului.

Ecografia renovezicală la copii

Pacienții peste 4 ani trebuie să nu urineze cu cel puțin 2 ore înainte de ecografie. Dacă acest lucru nu este posibil, se recomandă ca imediat ce copilul a urinat să i se administreze apă sau ceai (250-300 ml) până la intrarea în cabinet.

În cazul sugarilor, se va administra un biberon cu lapte cu cel mult 1 oră înainte. Este recomandat ca părinții să aibă la ei un biberon de ceai și scutece de schimb.


Electroencefalografie (EEG)

Părul trebuie sa fie curat (se va șampona cu o zi anterior, nu se vor folosi balsam, creme, loțiuni, fixativ, gel de păr înainte de procedură).

Este obligatoriu ca pacientul să mănânce cu o seară înaintea examinării dar și în dimineața efectuării EEG - hipoglicemia( glicemia scăzută în sânge) poate altera traseul EEG.

Evită consumul de băuturi sau alimente care conțin cofeină (cafea, ceai, cola, ciocolată) și fumatul/consumul de alcool  cu 12 ore înainte de investigație.

Pacientul va prezenta toate documentele medicale (bilete de externare, scrisori medicale), alte electroencefalograme efectuate dacă este cazul, CT-IRM cerebral.

Este necesar ca pacientul să cunoască foarte bine medicația pe care o urmează și în ce doze – dacă este cazul. Doar la recomandarea medicului se poate întrerupe tratamentul (va decide medicul care efectuează EEG) și doar dacă i s-a recomandat anterior pacientului de către medicul care efectuează EEG.


Examinarea CT 

Înainte de efectuarea tomografiei computerizate trebuie să comunici medicului următoarele:

  • dacă ești sau poți fi însărcinată;
  • dacă alăptezi – în acest caz alăptarea trebuie întreruptă una sau două zile după folosirea substanței de contrast necesară efectuării tomografiei;
  • dacă ești alergic la vreun medicament, inclusiv la substanța de contrast;
  • dacă ai o afecțiune cardiacă, diabet zaharat (tratat cu metformin ca medicament hipoglicemiant), afecțiune renală, astm bronșic, afecțiuni ale glandei tiroide sau mielom multiplu;
  • dacă ai făcut o radiografie în care s-a folosit bariul sau dacă ți s-a administrat vreun tratament ce conține bismut în ultimele patru zile; bariul și bismutul sunt vizibile pe radiografii și fac dificilă interpretarea tomografiei computerizate.

În funcție de partea corpului care este examinată, ți se pot cere următoarele:

  • să nu consumi alimente sau lichide cu câteva ore înainte de realizarea investigației
  • să renunți la anumite articole vestimentare sau sa porți un halat de spital;
  • să renunți la obiecte de metal care ar putea interfera cu rezultatele investigației: curea, bijuterii, ochelari de vedere, proteze dentare.

Pentru o vizibilitate cât mai bună a organelor este necesară frecvent utilizarea substanței de contrast iodate.

Nu trebuie întreruptă medicația obișnuită, dacă medicul nu a indicat restricții.


Examinarea RMN/IRM

Nu ai nevoie de o pregătire specială înainte de realizarea unei investigații prin rezonanță magnetică. Durata procedurii variază în funcție de zona investigată, de la 30 de minute la două ore (RMN Whole Body).

În ziua precedentă examinării, mâncă normal și continuă medicația obișnuită, dacă medicul nu a indicat restricții.

În ziua examinării:

  • trebuie să aduci dosarul medical, care să conțină rezultatele ultimelor investigații/analize, inclusiv analizele de sânge, uree și creatinina – nu mai vechi de 30 de zile;
  • este recomandat să ajungi cu cel puțin 30 de minute înainte de programare;
  • vei fi rugat sa purtați o uniformă de spital sau haine din bumbac, care să nu aibă elemente metalice;
  • nu ai voie să intri în camera de examinare cu nimic ce ar putea afecta câmpul magnetic, cum ar fi bijuterii, ceas de mână, ochelari de vedere, proteză dentară, aparat auditiv;
  • trebuie să stai nemișcat și este posibil să fii rugat să îți ții respirația timp de 30 de secunde;
  • în timpul investigației vei auzi un zgomot intermitent puternic și vei primi căști pentru confort;
  • ți se va indica un buton pe care trebuie să-l apeși în cazul în care ești deranjat de ceva anume în timpul procedurii;
  • uneori poate fi nevoie de administrarea unei substanțe de contrast.

Contraindicații

Deoarece RMN-ul utilizează magneți puternici, prezența metalului în corp poate reprezenta un pericol pentru siguranță sau poate afecta calitatea rezultatului. Înainte de a fi supus unei investigații RMN, anunță dacă aveți orice tip de metal sau dispozitiv electronic, cum ar fi:

  • proteze articulare metalice;
  • valve cardiace artificiale;
  • defibrilator cardiac implantabil;
  • stimulator cardiac;
  • agrafe metalice;
  • implanturi cohleare;
  • glonț, schije sau orice alt tip de fragment metalic.

Dacă ai tatuaje, întreabă medicul dacă acestea ar putea afecta investigația, având în vedere că anumiți coloranți pot conține metale.

Înainte de a programa o investigație RMN, anunță medicului dacă ești sau crezi că ești însărcinată, întrucât în primul trimestru de sarcină nu este indicată investigația.

 

Mamografie

Mamografia este o investigație radiologică folosita frecvent pentru a examina sănătatea sânilor, în vederea depistării precoce a cancerului mamar. Nu necesită foarte multă pregătire înainte, însă este indicat să urmezi câteva recomandări:

  • dacă nu ai intrat la menopauză, este recomandat să programezi mamografia după menstruație, deoarece atunci sânii sunt mai puțin sensibili;
  • daca ai mai făcut în trecut examinări ale sânului (mamografii, ecografii, RMN), rezultatele, filmele inclusiv suportul electronic CD/DVD trebuie aduse la programare, astfel încât medicul radiolog să le poată compara cu noile imagini;
  • nu folosi deodorant, loțiuni, creme de corp sau parfum înainte de mamografie. Particulele metalice din pulberi și deodorante ar putea fi vizibile pe mamografie și ar putea crea dificultăți de interpretare. 


Osteodensitometrie

Testele de determinare a densității osoase se realizează ușor, rapid și fără durere. Practic, nu este nevoie de nicio pregătire în prealabil. În ceea ce privește contraindicațiile, este recomandat să anunți medicul dacă recent ai fost supusă unui examen computer tomograf cu substanță de contrast sau un test de medicină nucleară. Substanța de contrast poate interfera cu rezultatele testului de densitate osoasă.

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor