7 din 10 români suferă de boala venoasă cronică. Predispoziția genetică, istoricul familial, statul în picioare mult timp, obezitatea, sarcina, constipația, adenomul de prostată, traumatismele la nivelul membrelor inferioare și a abdomenului inferior, expunerea îndelungată la raze ultraviolete sau căldură excesivă și unele boli cardiace sunt factori favorizanți ai varicelor.
De ce trebuie tratate varicele?
Tratamentul varicelor trebuie instituit nu doar din motive cosmetice, pentru îmbunătățirea imaginii piciorului, ci și pentru că varicele netratate pot determina apariția unor complicații severe:
- tromboflebită superficială – apariția unui cheag de sânge la nivelul unei vene superficiale, situată imediat sub tegument; poate determina durere locală, înroșirea tegumentelor, febră, suprainfecție locală;
- tromboflebită profundă – apariția unui cheag de sânge la nivelul unei vene profunde; cheagul poate crește în dimensiuni, poate circula până la nivelul plămânilor sau poate duce la alte complicații pe termen lung;
- hemoragie prin ruptura varicelor – ruptura varicelor se poate produce accidental sau spontan;
- dermatită de stază – apare mai ales la populația în vârstă și mai ales în zona mediană a gleznei;
- ulcer venos – pierderea de substanță de la nivelul dermului și epidermului; se caracterizează prin prezența de răni deschise sau cruste, înconjurate de zone umflate şi înroşite.
Care sunt variantele de tratament?
Există mai multe metode de tratament al varicelor, care vor fi recomandate de medic, în funcție de particularitățile fiecărui caz, în cadrul consultației preoperatorii și după efectuarea examenelor medicale suplimentare.
În general, prima măsură recomandată este purtarea ciorapilor compresivi, care vor determina un control al simptomele, vor stopa formarea altor vene varicoase, dar nu vor trata varicele apărute deja.
Tratamentul cu laser endovenos este o tehnică modernă, minim-invazivă, care presupune realizarea, sub anestezie locală, a unei puncții în vena safena. Prin această puncție se introduce un cateter şi fibra optică, ambele ghidate ecografic. Endovenos, sub forma unor impulsuri scurte, repetate, se aplică o energie laser prin fibra optică. Lumina laser absorbită produce iritarea termică şi degradarea definitivă a peretelui intern al venei. În consecință, vena se închide şi fluxul de sânge este oprit. Într-un interval de câteva luni, vena ocluzată va fi resorbită de organism până la dispariţie.
Tratamentul cu laser prezintă numeroase avantaje: nu rămân cicatrici, permite reintegrarea rapidă în activitățile cotidiene și are rezultate foarte bune pe termen lung.
Scleroterapia este o metodă minim-invazivă de tratament al varicelor, care constă în injectarea unei substanțe în canalul venelor varicoase sau al venelor insuficiente care le alimentează. Astfel are loc închiderea venei și dispariția simptomelor.
Pentru eficacitatea tratamentului, medicul poate recomanda efectuarea mai multor ședințe de tratament, la intervale variate de timp.
Această metodă de tratament nu necesită anestezie și presupune purtarea ulterioară a ciorapilor elastici. Cu excepția hiperpigmentării, incidența altor eventuale complicații este redusă.
Scleroterapia este indicată în cazul telangiectaziilor (dilatațiilor vaselor mici), venelor reticulare, varicelor izolate, varicelor situate mai jos de genunchi sau a varicelor recurente. Medicul poate recomanda acest tip de intervenție și pacienților la care nu poate fi realizat tratamentul chirurgical sau celor infirmi sau în etate.
Stripping-ul presupune scoaterea completă sau parțială a venei safene cu ajutorul unui fir flexibil sau rigid. Această procedură se realizează sub anestezie generală și este dedicată varicelor de dimensiuni mari.
În timpul operației va avea loc deschiderea venei safene și se vor realiza cel puțin două incizii, la ambele capete ale varicelui. Varicele va fi extras cu ajutorul unui instrument special, plasat de-a lungul venei varicoase.
Această metodă are ca principal avantaj limitarea șanselor de recidivă a varicelor. Perioada de recuperare durează între 5 și 10 zile iar, în timp, aspectul piciorului nu va avea de suferit.
Umflarea picioarelor după perioade îndelungate de stat pe scaun sau în picioare, senzația de „picioare grele”, apariția vaselor sparte sau a venelor reticulare, a crampelor nocturne sau a mâncărimilor, toate acestea sunt manifestări care trebuie să vă îndrume către un consult de specialitate. În cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia, după recomandarea medicului specialist, se pot institui diverse proceduri chirurgicale de tratament al varicelor, în funcție de caracteristicile pacientului.