Articole medicale

11.06.2018

Tulburările de ritm cardiac

Dr. Dan Iliescu

Medic primar Cardiologie

Tulburările de ritm cardiac

Originea ritmului cardiac
 

Inima reprezintă pompa sistemului circulator al sângelui. Pentru a-și îndeplini funcția, ea trebuie să se contracte cu o frecvență predeterminată. Fiecare dintre contracții este produsă de un impuls electric, care se formează într-o zonă specială a inimii, situată în peretele atriului drept, numită nod sinusal. De aici, stimulii sunt conduși prin pereții atriali până la un al doilea centru, situat între atrii și ventriculi. În continuare, impulsurile electrice sunt conduse pe căi specifice până la pereții ventriculilor, care trebuie să se contracte pentru a împinge sângele în organism. Ritmul cardiac poate avea variații foarte importante, cum ar fi la efort sau la emoții. Frecvența cardiacă normală este între 55 și 100 bătăi/min.

Modificarea ritmului cardiac
 

Există mai multe boli ale ritmului cardiac. De exemplu, o funcționare defectuoasă a nodului sinusal sau o întrerupere a sistemului de conducere a stimulilor electrici. Rezultatul – inima se contractă fie prea repede, fie prea rar.

Cauzele acestor tulburări de ritm sunt diverse, dar de regulă provin de la o boală a arterelor coronare care irigă inima, de la un infarct miocardic sau de la o insuficiență cardiacă.

Simptome
 

Deși adesea pacientul nu simte nimic, simptomatologia care poate apărea este foarte variată:

  • palpitații (deși uneori palpitațiile nu au semnificația de boală);
  • vertij și pierderi de cunoștință – acestea sunt consecințele unor grave perturbări ale ritmului cardiac normal;
  • ritm cardiac neregulat – se poate manifesta ca o senzație de oboseală sau de sufocare.

Explorări
 

Electrocardiografia – permite înregistrarea curenților electrici ai inimii cu ajutorul unor electrozi plasați la nivelul membrelor și pe torace.

Înregistrarea Holter – monitorizarea continuă a tensiunii arteriale – permite măsurarea tensiunii arteriale la intervale regulate, pe parcursul uneia sau a mai multor zile. Valorile tensionale sunt memorate de către un aparat purtat de pacient pe durata monitorizării.

Consecințele tulburărilor grave de ritm cardiac – moartea subită
 

După vârsta de 50 de ani, moartea subită apare de regulă la persoanele care au arterele coronare afectate. Alte cauze sunt îngroșarea pereților inimii, afecțiuni ale valvelor cardiace etc. Pacienții care au avut un infarct de miocard trebuie supravegheați cu mare atenție în special în primele zile, pentru că inima lor are o sensibilitate crescută și pot apărea diverse tulburări de ritm.

Tratamentul tulburărilor de ritm cardiac
 

Tratamentul nu este întotdeauna necesar, pentru că adesea tulburările de ritm cardiac nu sunt periculoase pentru pacient și nu impun niciun fel de tratament.

Medicul decide gradul de risc al afecțiunii. Dacă simptomele sunt resimțite neplăcut de către pacient, medicul poate prescrie medicamente calmante. De asemenea, pacientul trebuie să evite factorii ce pot declanșa palpitațiile: cafeaua, băuturile energizante, fumatul, consumul de alcool etc.

Tratarea cauzei ce a generat tulburarea de ritm constă practic în tratarea bolilor arterelor coronare sau tratarea insuficienței cardiace, după caz, pentru prevenirea tulburărilor de ritm.

  • Medicamente

Pentru tulburările grave de ritm cardiac, se administrează medicamente. Nu există un produs universal, tratamentul trebuie adaptat de la pacient la pacient.

  • Stimulatorul cardiac

Este un aparat ce se implantează sub pielea pacientului și care preia funcția nodului sinusal. Când frecvența cardiacă scade prea mult, acest mic dispozitiv începe să descarce stimuli electrici ce asigură contracțiile normale ale inimii.

  • Studiile electrofiziologice și ablația de radiofrecvență

În anumite situații, se impune un studiu mai amănunțit al stimulilor electrici, prin introducerea unui electrod special în interiorul inimii. Dacă este necesar, prin aceeași metodă se pot întrerupe o serie de circuite electrice anormale din inimă.

Prevenția tulburărilor de ritm cardiac
 

Metodele de preventie sunt aceleași ca în cazul altor boli cardiace: renunțarea la fumat și la consumul de alcool, practicarea unui sport, controlul greutății corporale, tratarea colesterolului crescut, a hipertensiunii arteriale etc.