Articole medicale

25.10.2021

Reconstrucția sânului după cancerul de sân

Dr. Angela Tecuceanu

Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

Cel mai frecvent tip de neoplasm diagnosticat la femei rămâne cel de sân și reprezintă 1/3 din cancerele dezvoltate de acestea, determinând sechele atât în plan fizic, cât și emoțional. Deși tratamentul cancerului de sân s-a îmbunătățit semnificativ în ultimul deceniu, numărul reconstrucțiilor mamare în România este mic comparativ cu incidența crescută a acestei patologii.

Există o direcție deficitară în ceea ce privește prevenția cancerului de sân prin efectuarea screeningului (examenului clinic și al explorărilor imagistice – ecografie mamară, mamografie, RMN mamar etc) prin care se poate identifica afecțiunea într-un stadiu incipient, ceea ce contribuie semnificativ în elaborarea schemei de tratament curativ și reconstructiv

Mastectomia este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează țesutul mamar pentru tratamentul unui neoplasm mamar sau în scop profilactic. Există mai multe tipuri de mastectomii:

  • mastectomie cu prezervare cutanată (skin-sparing mastectomy);
  • mastectomie cu prezervarea mamelonului (nipple-sparing mastectomy);
  • mastectomie simplă sau totală (simple mastectomy);
  • mastectomie radicală Halsted (radical mastectomy);
  • mastectomie radicală modificată (modified radical mastectomy).

Reconstrucția mamară – pasul către normalitate
 

Atât impactul psihic al diagnosticului de cancer mamar, cât și tratamentul afecțiunii sunt dintre cele mai traumatizante. Reconstrucția mamară reprezintă o etapă esențială în restabilirea echilibrului emoțional și psihic. Astfel, este important ca femeile ce suferă de cancer mamar să aibă în vedere chiar din stadii incipiente și consultația cu un chirurg plastician pentru a proiecta intervenția reconstructivă.

Reconstrucția mamară se poate realiza în același timp operator cu mastectomia (imediată) sau la distanță, având ca scop realizarea unui aspect al sânului cât mai natural prin care se dorește recuperarea formei și a dimensiunilor sânului.

Reconstrucția mamară se realizează prin:

  • implanturi mamare special concepute pentru reconstrucția sânului – dublu compartimentate de tip Becker+/ matrice dermică acelulară (ADM);
  • expandare tisulară cu scopul de a obține un surplus tisular necesar pentru acoperirea implantului definitiv;
  • țesutul propriu – cel mai frecvent se efectuează reconstrucția sânului cu lambou DIEP (fiind utilizat țesut din porțiunea inferioară a abdomenului) sau lambou  latissimus dorsi (LD) ce presupune ridicarea țesutului și mușchiului din porțiunea posterioară a toracelui.

Tehnica chirurgicală abordată este particulară fiecărei paciente în urma analizei cazului de către o echipă multidisciplinară (chirurg oncolog, chirurg plastician, radioterapeut) și este aleasă în funcție de criterii multiple legate de stadializarea tumorii, necesitatea radio/chimioterapiei, resursele cutanate ale pacientei, mod de viață, comorbidități etc.

Posibilele complicații în reconstrucția mamară sunt similare cu cele prezente în cazul tuturor intervențiilor chirurgicale: sângerare, infecție, seroame, durere. Complicațiile specifice acestui tip de intervenție chirurgicală se pot datora modificării vascularizației locale ca urmare a tratamentelor de radio și/sau chimioterapie, pot apărea zone de necroză sau modificări ale sensibilității sânului.
Intervenția de reconstrucție mamară nu obstrucționează și nu influențează diagnosticul de recidivă tumorală. Miturile conform cărora reconstrucția mamară poate să întârzie diagnosticul unei recidive au fost demontate. În plus, s-a constatat că reconstrucția poate avea un efect favorabil prin depistarea precoce a oricărei forme de recidivă datorită controalelor periodice și explorărilor imagistice necesare postoperatoriu.
Trauma datorată intervenției de mastectomie poate fi eliminată prin realizarea reconstrucției mamare în același timp. Această intervenție are un efect psihologic pozitiv asupra tuturor pacientelor și reprezintă motivul pentru care acest diagnostic cu un puternic impact emoțional poate fi depășit.
În luna octombrie, la Arcadia, în cadrul Centrului de Sănătate a Femeii pacientele care au trecut prin lupta cu cancerul de sân beneficiază de consultație gratuită pentru elaborarea schemei de reconstrucție a sânului. Medicul chirurg plastician, alături de pacientă vor alege o abordare personalizată pentru a găsi cea mai bună soluție atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere estetic.
Analizarea istoricului medical și familial al pacientei, starea de sănătate, tipul corporal, opțiunile de reconstrucție prezentate în concordanță cu vârsta sau așteptările pacientei sunt doar câteva aspecte pe care medicul le va discuta în amănunt împreună cu pacienta.

În Centrul de Sănătate a Femeii, pacientele vor descoperi un circuit complet și cele mai bune condiții pentru consultații și investigații. Totul, în siguranță. Programează o consultație la 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor