Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Consultul oftalmologic la copiii de vârstă mică

Dr. Mihaela RusuLa vârste mici (<3 ani), copiii nu pot indica singuri faptul că au o problemă cu vederea și nici nu sunt conștienți de acest lucru. Vederea se formează în primii 6-7 ani de viață, așadar până atunci se mai poate interveni, în cazul în care este o problemă. După această vârstă, o problemă legată de vedere rămasă nedescoperită va determina ambliopia („ochiul leneș”), adică un procent scăzut de acuitate vizuală, care, din păcate, nu se mai poate corecta în totalitate.

 Cauzele care determină ambliopia sunt:

  • strabismul: ochiul/ ochii nu sunt drepți, existând diverse grade de deviație – problema poate fi observată în unele cazuri chiar de la naștere;
  • valori mari ale refracției oculare (hipermetropie, miopie, astigmatism) – dacă este unilaterală, poate trece neobservată, copilul vede cu ochiul bun. Se impune totodată necesitatea unui consult oftalmologic la copiii ai căror părinți au probleme de vedere (sunt purtători de ochelari);
  • cauze rar întâlnite: ptoza palpebrală (pleoapa superioară este coborâtă; se poate observa de la naștere); leucoame corneene (zone cicatriciale alb-gri la nivelul corneei); cataractă congenitală (cristalinul nu este transparent; părinții pot constata pupila albă a copilului).

Ambliopia nu este o patologie cu care se naște copilul. Ea apare progresiv prin neutralizarea vederii la unul din ochi. De aceea este important să fie descoperită la o vârstă cât mai mică pentru a putea fi prevenită/tratată.

Consultul oftalmologic la copii de vârstă mică cuprinde inițial o anamneză prin care medicul încearcă să stabilească dacă există un istoric familial de afecțiuni oculare. Apoi se realizează examinarea obiectivă: evaluare roșu pupilar, poziția ochilor, dacă există vreun grad de deviație a ochilor, motilitatea oculară și examinarea polulul anterior.

Aparatură dedicată examinării oftalmologice a copiilor la Arcadia
 

Evaluarea refracției la copilul de vârsta mică se realizează la Arcadia cu modernul aparat PlusOptix. Sub vârsta de 3 ani copiii nu cooperează cu medicul și nu pot fi explorați cu echipamente uzuale. PlusOptix în schimb arată ca o jucărie, dar de fapt este un autorefractometru performant cu numeroase avantaje:

  • timp de examinare foarte scurt (câteva secunde),
  • interacțiune minimă și confortabilă pentru copil (nu necesită dilatarea pupilei).

Examinarea cu PlusOptix poate fi făcută începând cu vârsta de 6 luni. Această examinare poate fi punctul de plecare pentru explorări complexe ulterioare care duc la un diagnostic de certitudine și totodată către un tratament adecvat.

Așadar este necesar un consult la medicul oftalmolog al copilului de vârstă mică pentru o evaluare de rutină (screening), dar și pentru un diagnostic precoce în cazul existenței unei patologii locale. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920 – Call Center Arcadia.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou