Metodele chirurgicale au evoluat de-a lungul anilor, în sensul diminuării traumelor, micșorării perioadei de spitalizare și a perioadei de recuperare a pacientului. Dacă caracteristicile intervențiilor prin laser și radiofrecvență sunt deja cunoscute, e timpul să aflăm mai multe despre chirurgia efectuată prin coblație. Cu multiple avantaje atât pentru chirurg cât și pentru pacient, coblația este o soluție chirurgicală perfectă pentru multe afecțiuni din sfera ORL.
Ce este coblația?
Coblația este o tehnică chirurgicală care utilizează o energie electrică bipolară, în spectrul de radiofrecvenţă (100 Hz), cu scopul de a energiza electroliţii aflaţi în suspensie în ser fiziologic. Astfel se generează un câmp energetic de înaltă densitate, numit plasmă. Ca urmare a utilizării energiei termice în energizarea ionilor, temperatura plasmei este relativ scăzută (40° - 70°C), comparativ cu alte metode electrochirurgicale precum: radiofrecvenţa, laser, electrocauter (400° - 700°C). Coblația este un proces chimic prin care particulele energizate din plasmă dezvoltă o energie suficientă pentru a rupe legăturile moleculare organice, disociind („topind”) ţesutul moale în mod fiziologic, non termic, fără afectarea integrităţii ţesuturilor adiacente. Spre deosebire de radiofrecvență, unde curentul circulă prin tot organismul pacientului, în cazul coblației curentul electric acțio nează strict local.
Avantajele utilizării coblației
Această tehnică chirurgicală prezintă numeroase avantaje:
- îndepărtarea (ablația) țesuturilor moi prin plasmă;
- oprirea hemoragiilor (hemostază) prin coagulare bipolară;
- irigare continuă cu ser fiziologic și aspirare pentru o bună vizibilitate în câmpul chirurgical;
- metodă rapidă și precisă, cu respectarea integrității țesuturilor adiacente;
- dureri minime;
- recuperare rapidă;
- spitalizare redusă (24 h);
- risc redus de complicații;
- reintegrare rapidă în activitățile fizice și școlare.
În ce situații poate fi folosită coblația?
Metoda prin coblație este folosită cu succes în:
- chirurgia polipilor (adenoidectomie);
- chirurgia amigdalelor (amigdalotomie, amigdalectomie, criptoliza amigdaliană);
- turbinoplastii (reducerea volumului cornetelor nazale);
- chirurgia sforăitului (palat moale, uvula, baza limbii etc);
- chirurgia laringiană – pentru excizia de papiloame, chisturi, polipi, granuloame etc.
Coblația reprezintă, deci, o alternativă modernă la chirurgia clasică (bisturiu) și a celei prin laser, radiofrecvență sau electrocauter, fiind o metodă netraumatică, nesângerândă, eficientă, realizată sub control endoscopic. În mod particular, această metodă se aplică cu rezultate remarcabile în patologia „polipilor și amigdalelor” la copii, spre deosebire de actele chirurgicale clasice care produc diverse suferințe secundare până la vindecarea totală. La Arcadia, în exclusivitate medicală regională, coblația este folosită ca metodă de tratament chirurgical în cazul polipilor și amigdalelor.