Articole medicale

25.05.2021

Chirurgia estetică post-bariatrică

Dr. Alexandru Mihai

Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

Cu toate avantajele scăderii masive în greutate, unul dintre efectele neplăcute ale chirurgiei bariatrice este reprezentat de remanența unui exces de piele în toate regiunile corpului, care pot scădea nivelul de satisfacție generat de reușita chirurgiei bariatrice, provocând atât noi probleme psiho-emoționale, cât și complicații medicale. În plus, unele zone care ar trebui să conțină depozite adipoase sunt epuizate, în contrast cu alte zone, ce înmagazinează în exces. Pentru corectarea acestor probleme au fost dezvoltate tehnici ce permit remodelarea corporală, adaptate necesarului și dorinței pacientului.

Zonele în care chirurgul plastician intervine frecvent după scăderea în greutate sunt: abdomen, spate, fese, sâni, coapse, brațe, gât, față.

Consultul de chirurgie estetică post intervenție bariatrică
 

Un prim consult de chirurgie plastică poate fi luat în calcul in momentul în care greutatea a rămas stabilă pentru minim șase luni, preferabil un an. În cadrul acestuia, se vor stabili un istoric al slăbirii, al afecțiunilor asociate și al regimului alimentar. Se discută despre neplăcerile de ordin funcțional provocate de către excesul tegumentar și se ierarhizează zonele de interes, în funcție de neplăcerea cauzată pacientului. Pornind de aici, se discută opțiunile chirurgicale posibile, ce rezultate pot fi obținute, eventualele complicații și ordinea realizării intervențiilor.

Orice procedură de chirurgie plastică va înlocui un defect cu un altul, respectiv cu o cicatrice, iar pacienții trebuie să țină cont de faptul că, în ciuda tuturor măsurilor luate de către medic pentru a asigura o vindecare optimă, în cazurile post-bariatrice există șanse mai ridicate de a rămâne cu cicatrici suboptimale din punct de vedere estetic. Acest risc este crescut în mod semnificativ în cazul în care pacientul este fumător. Este importantă renunțarea la fumat pentru măcar 3 luni înainte de realizarea unei astfel de intervenții. Intervențiile iau în considerare viitoarea locație a cicatricilor, astfel încât ele să fie poziționate cât mai discret sau camuflate de către alte structuri anatomice.

Datorită modificărilor de ordin medical ce se asociază cu excesul ponderal, cu chirurgia bariatrică și slăbirea ulterioară, va trebui realizat un bilanț preoperator multidisciplinar, ce va necesita opinii medicale ale altor specialiști, în mod uzual fiind vorba despre cardiolog, pneumolog, dietetician, chirurgul bariatric, psiholog și, bineînțeles, anestezist. În funcție de circumstanțele medicale ale pacientului, procedurile se realizează etapizat, cu un interval de trei - șase luni între ele. 

Tipuri de intervenții estetice post-bariatrice
 

După scăderea semnificativă în greutate, pot fi practicate mai multe tipuri de intervenții de chirurgie estetică:

  • paniculectomie – îndepărtarea excesului tegumentar din porțiunea inferioară a abdomenului, fără repoziționarea ombilicului;
  • abdominoplastie – o paniculectomie extinsă, care permite atât excizia excesului tegumentar, cât și redistribuția pielii și a grăsimii subcutanate de la nivelul întregului abdomen, dar implică repoziționarea ombilicului și, uneori, prezența unei cicatrici verticale pe linia mediană;
  • body lift inferior – se adresează excesului circumferențial de la nivelul trunchiului și implică o abdominoplastie și un lifting simultan al feselor și al porțiunii laterale a coapselor. Deși permite realizarea unei singure intervenții pentru corecția deformărilor trunchiului, durata operației și a recuperării este crescută, iar complicațiile locale sunt mai frecvente;
  • body lift superior – se referă la pielea ce se plicaturează în zona spatelui și care uneori asociază un exces tegumentar ce se află în porțiunea superioara a abdomenului; spre deosibire de body liftul inferior, nu implică întotdeauna o cicatrice circumferențială;
  • mastopexie – cu sau fără augumentare mamară simultană; în cazul multor pacienți, sânii suferă modificări semnificative prin reducerea volumului, dar cu menținerea dimensiunilor pielii. Glanda mamară este reașezată, iar excesul tegumentar îndepărtat. În cazul în care este de dorit un volum mai mare, se poate opta pentru diverse tehnici de augumentare. O procedură similară este disponibilă pentru bărbații care își doresc un torace mai plat;
  • lifting coapse – realizat pe fața internă a coapselor; procedura reduce excesul cutanat care, în mod frecvent, este prezent din regiunea inghinală până către genunchi. Ca atare, și cicatricea rezultantă poate fi identificată pe toata lungimea coapsei. Similar body liftului, și în cazul acesta sunt observate mai frecvent complicații locale;
  • lifting brațe – conceptual, este similar celui de coapse și implică îndepărtarea excesului de pe fața internă a brațelor pentru a reduce diametrul lor;
  • gât și față – similare intervențiilor estetice folosite în combaterea efectelor îmbătrânirii, implică excizia și remodelarea pielii în exces;
  • liposucția – disponibilă în funcție de particularitățile pacientului, atât ca o procedură individuală, cât și ca un adjuvant în cadrul unei alte intervenții chirurgicale; permite îndepărtarea de țesut grasos subcutanat fără excizia pielii ce îl acoperă;
  • lipofilling – o continuare a liposucției, implică recoltarea grăsimii în cadrul unei liposucții și reinjectarea acesteia în alte zone ale corpului ce necesita un aport suplimentar de volum sau pentru reconturarea, redefinirea unor structuri.

Chirurgia estetică post-bariatică: riscuri și complicații
 

Orice intervenție chirurgicală prezintă o serie de riscuri și complicații, a căror frecvență, intensitate și rezoluție depinde de o multitudine de factori, o parte controlabili și o parte puțin influențabili (constelația genetică a pacientului, de exemplu).

Cicatrizarea 

Fiecare leziune a pielii, fie accidentală fie indusă medical, dacă depășește stratul superficial al pielii, va conduce la formarea unei cicatrici. În mod normal aceasta se dezvoltă în mai multe etape: de formare inițială, de reorganizare, de definitivare. Aceste procese durează în mod uzual aproximativ un an, timp în care pacientul va trebui să îngrijească cicatricea, pentru a se asigura ca maturarea ei va fi corectă, ceea ce va duce la obținerea unui rezultat estetic optim.

În anumite circumstanțe, este posibil ca formarea cicatricii să se realizeze într-un mod suboptimal, cea mai frecventă manifestare fiind cicatricea hipertrofică. Se manifestă prin ridicarea acesteia deasupra nivelului pielii din jur, lărgirea ei și colorarea mai intensă. Îngrijirea corectă a cicatricii în primul an după operație și, în cazul în care este necesar, utilizarea de mijloace suplimentare de tratament, pot preveni sau reduce riscul formarii unei cicatrici problematice.

Hematomul

Deoarece fiecare celulă a corpului are nevoie de resursele transportate de sânge pentru a trăi, orice intervenție chirurgicală implică tăierea unor vase de sânge. Majoritatea lor nu pot fi văzute decât la microscop, ceea ce înseamnă că, indiferent de meticulozitatea chirurgului în a opri orice sângerare, este posibil ca în urma operației să se acumuleze o cantitate de sânge la locul intervenției. Cunoscut și sub denumirea comuna de „vânătaie”, hematomul poate să dispară singur, dar uneori este necesară fie aspirarea lui cu o seringă, fie realizarea unei alte intervenții pentru a identifica și opri sursa, în cazurile în care volumul acumulat este mai important.

Seromul

Similar hematomului, dar mai frecvent în cazul operațiilor post-bariatrice, seromul reprezintă o acumulare localizata de limfă, cauzată de întreruperea continuității micilor vase limfatice, care sunt foarte prezente în țesutul adipos. El apare mai frecvent în cazul fumătorilor și poate necesita drenarea lui și, în cazuri excepționale, reintervenția pentru închiderea spațiului în care se acumulează.

Infecția

În ciuda schemelor terapeutice perioperatorii folosite și a măsurilor riguroase de asepsie și antisepsie la care apelează echipa operatorie, orice operație poate fi influențată negativ de apariția unei infecții. În multe cazuri, combaterea acesteia este realizată prin folosirea de antibiotice, dar în anumite situații o infecție poate necesita analize și tratamente medicale și chirurgicale suplimentare.

Necroza tegumentară

Procedurile de remodelare corporală implică tăierea unor vase de sânge ce hrănesc pielea, precum și a anumitor rețele din interiorul ei. Deși planificarea operațiilor se face luând în calcul aceste considerente, uneori anumite teritorii pot suferi. În general este vorba de zone limitate ca dimensiune și apropiate inciziilor, mai frecvent în cazul bodyliftului si al liftingului de coapse. Marea majoritate sunt tratate conservator și se vindecă, dar cicatricea rezultantă va fi mai puțin estetică.

Citosteatonecroza

După reașezarea țesutului grăsos este posibil ca mici regiuni ale acestuia să nu primească un suport nutritiv suficient, ceea ce poate duce la suferința și necroza acestora. Manifestarea obișnuită este formarea unor noduli nedureroși sub piele, mai fermi decât țesuturile din jur. Impactul asupra pacientului este minim, iar în unele cazuri este posibil să dispară de la sine. Tratamentul acestora este posibil, implicând fie aspirarea conținutului cu o seringă, fie evacuarea pe cale chirurgicală.

Tromboza venoasă

Dintre toate complicațiile, tromboza venoasă profundă și cea pulmonară sunt cele mai problematice pentru starea de sănătate, iar ca atare, o parte dintre investigațiile și pregătirile pentru operație, precum și în perioada imediat ulterioară se axează spre reducerea probabilității de apariție a acestor complicații.

Chirurgia estetică post-bariatică: recuperarea postoperatorie
 

În funcție de amploarea intervenției, particularitățile anatomice și starea de sănătate a pacientului, în mod obișnuit se estimează 1-3 nopți de spitalizare și o serie de consultații de control, pentru a asigura o vindecare fără probleme.
În cazul în care există complicații, acestea pot uneori necesita prelungirea perioadei de spitalizare sau chiar realizarea uneia sau a mai multor intervenții chirurgicale suplimentare. În urma operației, vor fi amplasate sisteme de drenaj ce sunt menținute frecvent cate una sau 2 săptămâni. Medicamente și aparate de tehnică medicală pot fi necesare înainte, în timpul și ulterior intervențiilor.
Deși mobilizarea se tentează din prima zi postoperator, este de luat în calcul întreruperea activităților uzuale timp de aproximativ o lună.

Durerea va fi combătuta de la momentul începerii operației, continuată ulterior și adaptată astfel încât disconfortul provocat să fie minim.

Intervenția de chirurgie bariatrică este tratamentul cel mai eficient împotriva obezității și a afecțiunilor asociate. Scăderea rapidă și semnificativă în greutate poate duce la apariția nevoii de corectare estetică la nivele diferite ale corpului.

Consultul medical de chirurgie plastică, programat la 6 luni – 1 an după stabilizarea greutății, este un bun prilej de analiză a opțiunilor și riscurilor. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor