Articole medicale

10.02.2022

Ce trebuie să știe părinții și copiii înainte de primul consult oftalmologic?

Dr. Andreea Lucia Carp

Medic specialist Oftalmologie

Ce trebuie să știe părinții și copiii înainte de primul consult oftalmologic?

Dacă urmează să vă prezentați la primul consult oftalmologic al copilului, cu siguranță aveți întrebări sau preocupări despre cum se desfășoară examinarea. În primul rând, consultul oftalmologic face parte din planul de screening al potențialelor patologii ce pot afecta copii, încă de la naștere.

 

Planul vizitelor medicale la medicul oftalmolog

 

Vizitele medicale trebuie programate conform următorului plan

  • La naștere – evaluare efectuată de medicul neonatolog. Este necesar un examen amănunțit realizat de medicul oftalmolog în cazul în care nou-născutul este prematur, prezintă semne de afectare ale aparatului vizual sau istoric familial de afecțiuni oftalmologice.
  • Vârsta de 6 – 12 luni – evaluare efectuată de medicul pediatru/de familie/oftalmolog, în cadrul consultului general de rutină.
  •  Vârsta de 1 – 3 ani – de la această vârstă examinările sunt efectuate doar de medicul oftalmolog, pentru identificarea factorilor de risc pentru dezvoltarea ambliopiei.
  • Vârsta de 3 – 5 ani – începând cu această vârstă se evaluează acuitatea vizuală.
  • Vârsta de peste 5 ani – consult înainte de a începe ciclul școlar, apoi control anual.

În cazul în care este depistată o problemă oftalmologică, vizitele se vor face la intervalele de timp stabilite de medic.

 

Cum vă pregătiți copiii pentru o examinare oftalmologică?

 

În momentul când efectuați programarea consultului, vă recomandăm să aveți în vedere programul obișnuit al copilului și să alegeți un interval de timp când micul pacient este alert și într-o bună dispoziție (de exemplu după trezire și după masă).

Înainte de a ajunge la consultație (cu 1-2 zile înainte), încercați să îi povestiți cu blândețe și empatie micuțului ce urmează să i se întâmple în cabinet, fără să îi induceți o stare de frică.

 

Cât durează consultația?

 

În mod normal, examenul oftalmologic la copii are o durată mai mare comparativ cu cel efectuat la adulți, respectiv 45-50 minute. Copii au nevoie de un timp mai mare de acomodare, mai ales fiind vorba despre un mediu nou.

 

Ce trebuie să prezentați la vizita inițială?

 

Este important să cunoaștem istoricul medical al copilului, atât istoricul de la naștere (termen, greutate), cât și eventualele afecțiuni sau alergii de care suferă micuțul, astfel încât este binevenit să prezentați toate documentele medicale.

 

Examinarea oftalmologică a copiilor

 

Vă recomandăm să însoțiți copiii pe durata întregii consultații. Sugarii și copiii mici pot fi examinați stând în brațele părinților, însă preșcolarii mari și elevii sunt încurajați să fie consultați pe scaunul de examinare.

Pentru măsurarea dioptriilor, vom utiliza un autorefractometru adaptat vârstei copilului. Vom observa cu atenție fiecare ochi în parte, în timp ce micul pacient urmărește o jucărie sau un obiect luminos. Copii care vorbesc, însă nu citesc, vor fi invitați să identifice poze ale unor obiecte comune. La copii mai mari și cooperanți, se testează acuitatea vizuală, cu fiecare ochi în parte (la litere, cifre sau desene), stereoscopia sau vederea în spațiu, precum și simțul cromatic.

Vom utiliza lanterna de examinare pentru identificarea poziției globilor oculari. Alinierea este verificată prin acoperirea alternativă a fiecărui ochi, iar dacă sesizăm vreo deviație, gradul acesteia este măsurat cu ajutorul prismelor. De asemenea, cu ajutorul biomicroscopului sau a oftalmoscopului, vom putea evalua structurile globului ocular și anexele sale.

 

Este de reținut faptul că evaluarea inițială poate continua cu instilarea picăturilor pentru dilatarea pupilei. Medicul este cel care decide dacă se vor administra picături cicloplegice și este indicat să îi urmați recomandarea. Este important ca micul pacient să știe faptul că acestea îi vor da o senzație de usturime/disconfort temporar (câteva secunde) la nivelul suprafeței oculare și că vederea va fi încețoșată și cu sensibilitate crescută la lumină pentru o perioadă limitată de timp (6 – 24 ore, în funcție de tipul de picături administrat). Dilatarea pupilei va permite o vizualizare mai bună a structurilor interne oculare, respectiv retina, nervul optic și vasele de sânge. Aceste picături determină și o relaxare temporară a mușchilor intraoculari responsabili de acomodație (vederea de aproape), fapt ce ne permite identificarea valorilor reale ale dioptriilor.

Alte teste, cum ar fi măsurarea presiunii intraoculare, a grosimii corneei, OCT, ecografia globului ocular și a anexelor, pot fi realizate dacă se constată prezența unor modificări ce necesită evaluare suplimentară. 

 

Pentru programarea consultației, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor