Odată cu înaintarea în vârstă, organismul are nevoie de mult mai multă atenție. Unele analize și investigații pot identifica mai devreme factorii de risc pentru sănătate, cu mult înainte ca acestea să fie transformate în adevărate provocări. Parcurge lista de recomandări general valabile și consultă medicul pentru recomandări personalizate!
Investigații generale de realizat la vârsta de peste 50 de ani
Analizele medicale recomandate începând cu această vârstă sunt:
- hemoleucogramă completă, VSH, glicemie, AST/TGO, ALT/TGP, LDL Col, HDL Col, trigliceride, uree, creatinină, Ca ionic, Fe, examen sumar urină, colesterol total, determinare profil lipidic;
- urocultura.
Printre recomandările de analize medicale pentru persoanele de peste 50 de ani, se regăsește întotdeauna și profilul lipidic. Aceasta este o analiză de rutină, care ajută la determinarea conținutului de lipide-proteine sau colesterol din sânge.
Nu uita de consultație de medicină internă! Printr-o ecografie abdominală se asigură o bună evaluare a stării de sănătate a organelor interne, a vaselor sangvine sau țesuturilor. În urma consultației, medicul va stabili un diagnostic sau va putea recomanda alte investigații necesare.
După 50 de ani, pot apărea petele de vârstă, pielea uscată, iar ridurile se accentuează. Vestea bună este că există soluții pentru toate acestea. Alege o examinare completă a pielii, pentru a primi cele mai bune soluții.
Vizitele periodice la oftalmolog sunt foarte importante. După 50 de ani crește riscul apariției cataractei și a glaucomului, așa că e indicat să mergi anual la medicul oftalmolog pentru un examen ocular riguros, mai ales dacă apar semne de deteriorare a acuității vizuale.
Auzul se deteriorează progresiv pe măsură ce înaintăm în vârstă, iar pachetul genetic, împreună cu anumite afecțiuni dezvoltate în timp, joacă un rol în pierderea auzului. Un control ORL anual complex este indicat începând cu această vârstă.
Programează un consult endocrinologic! Este foarte important examenul glandei tiroide. Cele mai frecvente afecțiuni (mai ales în cazul femeilor) sunt hipertiroidismul (excesul de hormoni tiroidieni) sau hipotiroidismul (insuficiența hormonilor tiroidieni).
Controlul cardiologic este prioritar. Fiecare adult trebuie să-și verifice tensiunea arterială. Creșterea tensiunii poate fi un semn de alarmă: predispune la afecțiuni coronariene care pot duce la atac de cord și accident vascular cerebral.
Consultația de ortopedie. Până la 25% dintre bărbați și aproximativ jumătate dintre femeile trecute de 50 de ani se confruntă cu scăderea densității osoase și chiar cu fracturi cauzate de osteoporoză. Se recomandă efectuarea investigației DXA (osteodensitometria) pentru măsurarea densității minerale osoase și obținerea unor recomandări și tratamente de la medicul specialist.
Colonoscopia este recomandată la această vârstă. Dacă există factori de risc, este important să urmezi recomandările medicului gastroenterolog.
Este indicată o consultație de pneumologie anuală și periodică, în cazul fumătorilor. Printr-un simplu test se poate aprecia funcția pulmonară a unei persoane și se poate oferi un diagnostic în urma unui consult complex.
Investigații recomandate femeilor
Mamografia este una dintre cele mai bune modalități pentru a depista în timp util apariția cancerului de sân. Alege Centrul de sănătate a sânului și mamograful digital cu tomosinteză Senographe Essential. Nu uita de consultația anuală de giencologie.
Investigații recomandate bărbaților
Pentru bărbații de peste 50 de ani, anual se recomandă efectuarea unui screening pentru depistarea cancerului de prostată și a altor afecțiuni.
Examinările medicale anuale, analizele de sânge, procedurile de screening sunt importante după vârsta de 50 de ani. Recomandările medicale variază în funcție de istoricul medical, de starea generală de sănătate și de factorii de risc ai fiecărui pacient în parte.
Ai la dispoziție o structură medicală integrată și multidisciplinară, pregătită să îți ofere soluții, oricare ar fi nevoile tale de sănătate. Urmează planul tău de sănătate! Programează o consultație: 0232 920!
Powered by Froala Editor