Cât de multe implicații medicale are obezitatea? Cât de mult îți poate influența calitatea vieții și perspectivele asupra viitorului tău? Este chirurgia bariatrică și metabolică o nouă șansă la viață?
Gabriela Boianu a fost operată la Spitalul Arcadia prin metoda Gastric Sleeve (gastrectomie longitudinală) de către echipa condusă de dr. Sebastian Ralea și ne împărtășește o poveste trăită de mulți, pentru care ea a ales un final fericit.
Am ales să îmi împărtășesc povestea dintr-un impuls generat de optimism, de recunoștință și de speranța că lucrurile reîncep să intre pe făgașul normalității, în sensul ei plenar. Este foarte trist când normalitatea ajunge să însemne zile pline de anxietate, zbucium lăuntric și întrebări frecvente de „Cum ar fi dacă?”. Cum ar fi dacă aș reveni la cea care eram cândva, la acea persoană veselă pentru care kilogramele nu reprezentau o barieră în calea fericirii? Dar să vă istorisesc povestea de la începutul ei...
Am început să iau în greutate în urmă cu 17 ani, în timpul sarcinii, când ajunsesem să am un surplus de aproximativ 45 de kilograme. După ce am născut-o pe fetița mea, am început să slăbesc puțin, până am ajuns să am în jur de 85 de kilograme. Dar lucrurile nu se conturau așa cum aș fi vrut eu și nu am mai ajuns niciodată la silueta pe care o aveam cândva... A urmat, într-o disperare continuă, un lung șir de diete care mai de care, luate de peste tot: cunoștințe, televizor, reviste, nutriționiști. Spre bucuria mea, unele aveau chiar efect, dar unul temporar. Reușeam să dau jos un anumit număr de kilograme, ca mai apoi să le adaug îndoit. Kilogramele în plus veneau după ele cu numeroase probleme, în sensul în care am făcut o formă ușoară de diabet și mi-au crescut considerabil valorile tensiunii arteriale și ale glicemiei. Din cauza kilogramelor m-am izolat în mine atât acasă, în cadrul propriei familii, cât și la serviciu, acumulând, treptat, stres, nervozitate, suferință și stări pe care nu pot și nici nu vreau să le descriu cu ajutorul cuvintelor.
Era necesar ca lucrurile să cunoască o altă întorsătură, eram conștientă de asta, însă dificultatea deciziei pe care aveam să o iau era o nouă greutate ce apăsa pe umerii mei. M-am interesat îndelung de cazuri similare, în care să mă regăsesc și să găsesc curaj, m-am interesat de operații, de spitale, de medici. Eram nesigură – cum, când, unde – dar frâiele erau în propriile mele mâini și, indiferent cât de mult mi-ar fi fost aproape cei dragi, hotărârea finală trebuia să vină din interiorul meu. În urma primului consult la domnul doctor Sebastian Ralea, am spus cu tărie că îmi asum schimbarea și că acum este momentul să scap de suferința pe care am cărat-o cu și în mine atâția ani.
Am intrat în sala de operație cu teamă și incertitudine. Până la urmă, urma să fac o schimbare radicală, iar statul pe masa de operație timp de atâte ore mi se părea înfiorător. Aveam mari emoții, însă, încă din primele momente, echipa medicală mi-a insuflat curaj. Nu exagerez când spun că domnul medic anestezist Țuțuianu a fost cel care m-a calmat, care m-a liniștit și care mi-a oferit curaj să trag aer în piept și să fiu optimistă. Domnul doctor Ralea a fost foarte mulțumit de cum a decurs operația, dar și la 10 zile când am venit la control. Timp de zece zile am slăbit 11 kilograme.
Raportându-mă la propria experiență, recomand operația și clinica Arcadia celor care se regăsesc în povestea mea. Am ajuns la concluzia că nu merită să nu fii fericit și sănătos. Acum, când scriu aceste rânduri, la trei săptămâni de la operație, am slăbit 18 kilograme și mă simt foarte bine, încrezătoare și mulțumită. Aștept să văd cum evoluează lucrurile, aflându-mă în procesul de redevenire a acelei persoane blânde, care împrăștie lumină în jurul celor dragi sufletului ei, veselă, nu doar în aparență, ci din toată inima, și dedicată întru totul familiei alături de care vreau să trăiesc momente frumoase, fără a mai rata clipe prețioase care m-ar fi putut face să zâmbesc. Privesc cu optimism spre viitor!
Nu ești singur! Mai mult de 30% dintre români se confruntă cu problema greutății în exces. La nivel mondial, există peste 700 de milioane de obezi și peste alte două miliarde de adulți supraponderali. Pe lângă impactul ei estetic, obezitatea este o boală cronică care are numeroase consecințe negative asupra organismului. Află mai multe din acest articol semnat de dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, cu competențe în Chirurgia bariatrică și metabolică.
Nu ești singur! Spitalul Multidisciplinar Arcadia este primul centru medical din regiunea Moldovei care facilitează tratamentul chirurgical bariatric prin 6 intervenții bariatrice diferite, pentru a putea alege soluția chirurgicală adecvată pentru tine.
Toate informațiile despre avantajele chirurgiei bariatrice și metabolice, precum și o evaluare personalizată a modului în care puteți beneficia de aceste proceduri pot fi obținute în cadrul unei consultații de specialitate.