Articole medicale

25.04.2017

Tumoră de aproape 6 kilograme, extirpată cu succes la Arcadia

Operatie-tumoraArcadia confirmă, în fiecare zi, promisiunea de a le oferi pacienților săi managementul complex și individualizat al fiecărui caz și servicii medicale integrate de înalt nivel. Astfel, o echipă multidisciplinară a soluționat chirurgical un caz dificil, care a impus extirparea unei tumori uterine de aproape 6 kilograme.

Cu câteva zile înainte de a împlini 57 de ani, pacienta, cu o tumoră pelviabdominală cu apartenență nedeterminată, s-a internat în spitalul Arcadia acuzând o sângerare care a apărut în mod neașteptat, deși se instalase menopauza de 4 ani. Mărirea de volum a abdomenului a fost confundată cu o creștere în greutate cauzată de menopauză și nu a fost un semnal de alarmă pentru pacientă.

În urma controalelor medicale, a ecografiei abdominale și a examenelor RMN și CT, diagnosticul a fost de probabilitate de fibrom uterin gigant cu dezvoltare pelviabdominală, cu indicația de extirpare a acestuia. Explorările au pus în evidență și o litiază biliară, necunoscută de către pacientă.

Intervenția chirurgicală a durat 3 ore și a fost realizată de dr. Cristina Vasilache, medic primar Obstetrică-Ginecologie și dr. Dragoș Iulian Chichirău-Viforeanu, medic specialist Chirurgie generală, coordonatorul Centrului de Specialități Chirurgicale Arcadia. Operația s-a desfășurat sub anestezie generală, fără incidente, și a impus o histerectomie totală cu anexectomie bilaterală și extirparea tumorii de 5,8 kilograme (30/28 centimetri), precum și o colecistectomie clasică.

Buletinul de anatomie patologică a pus în evidență prezența unei tumori uterine foarte rare: nodul stromal endometrial cu arii cu diferențiere musculară netedă. Internarea la spitalul Arcadia a fost, deci, primul pas spre o nouă șansă la o viață sănătoasă pentru pacientă, care a declarat: „Acesta a fost cadoul de ziua mea: o operație reușită. Condițiile de la Arcadia ar trebui să se regăsească în fiecare spital.”

Conduita medicală realizată de echipa ATI Arcadia și constantele sangvine și biochimice normale ale pacientei au permis transferul de la terapie intensivă în doar 6 ore, perioada minimă de monitorizare conform protocoalelor medicale.

Succesul intervenției se explică prin abordul multidisciplinar al cazului, la care au contribut acțiunile departamentelor Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie generală, Radiologie și Imagistică medicală și Anestezie Terapie-Intensivă din cadrul spitalului Arcadia.