Articole medicale

13.04.2021

Transformări și provocări alimentare în timpul sarcinii

Dietetician Oana Andreea Dumitrascu

Dietetician autorizat Nutriție și Dietetică

Transformări și provocări alimentare în timpul sarcinii

Sarcina este un moment important în viața viitorilor părinți și, de multe ori un moment de reevaluare a alimentației. Alimentația dinaintea și din timpul sarcinii poate influența atât sănătatea fătului, cât și pe cea a mamei. În mod ideal, viitoarele mame ar trebui să-și îmbunătățească aportul de nutrienți (în special acidul folic), dar și să elimine obiceiurile alimentare nesănătoase încă dinainte de a rămâne însărcinate. 

Sarcina este o etapă solicitantă din punct de vedere nutrițional deoarece în aproximativ 9 luni, corpul unei mame oferă toate caloriile și substanțele nutritive necesare pentru un nou-născut de 5000 de ori mai mare decât ovulul fertilizat. Teoretic, costul energetic al unei sarcini este de aproximativ 80.000 de calorii necesare creșterii și dezvoltării fătului, dar și susținerii creșterii propriilor țesuturi ale mamei și necesarului energetic metabolic suplimentar.

Creșterea în greutate în timpul sarcinii
 

În primul trimestru de sarcină nu sunt necesare calorii suplimentare. Aportul energetic este cel de menținere a greutății anterioare sarcinii, în cazul unei femei cu greutate normală. În timpul celui de-al doilea trimestru, se recomandă un plus caloric zilnic de aproximativ 350 de calorii, iar în al treilea trimestru creșterea calorică zilnică recomandată este de aproximativ 450 de calorii.

Alimentația din timpul sarcinii necesită o atenție deosebită. La naștere greutatea copilului depinde atât de greutatea mamei înainte de sarcină, dar și de câștigul ponderal de pe parcursul sarcinii. Creșterea ponderală recomandată variază în funcție de greutatea anterioară sarcinii, astfel:

  • 14 - 16 kg pentru femeile subponderale;
  • 11.5 - 13 kg pentru femeile normoponderale;
  • 7 - 10 kg pentru femeile supraponderale;
  • 6 - 7 kg pentru femeile cu obezitate.

Femeile care încep sarcina cu suprapondere sau obezitate ar trebui să urmărească o creștere redusă a aportului caloric zilnic, în timp ce adolescentele, femeile subponderale sau foarte active fizic vor urmări o creștere suplimentară a aportului caloric. Fiecare femeie ar trebui să discute despre nevoile nutriționale cu echipa de urmărire a sarcinii. În fiecare etapă nutriționistul dietetician poate particulariza necesarul caloric astfel încât viitoarea mamă să se bucure de beneficiile unei alimentații corecte pe tot parcursul sarcinii.

Alimentația și rolul nutriționistului în sarcină
 

În timpul sarcinii, se aplică principiile de bază ale alimentației sănătoase și echilibrate – multe legume și fructe proaspete, cereale integrale, carne slabă, ouă, lactate, leguminoase și grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare o serie de aspecte particulare precum: necesarul fetal proteic crescut, modificarea metabolismului glucidic cu apariția insulinorezistenței în trimestrul al treilea, minimul glucidic recomandat de 175g glucide pe zi sau faptul că aportul matern de acid alfa-linolenic este asociat pozitiv cu creșterea fetală. Mai mult, deși fiecare nutrient joacă un rol important, există câțiva micronutrienți care necesită o atenție specială datorită modificărilor care apar în timpul sarcinii: proteinele, acizii grași esențiali, vitamina D, folatul, calciul și fierul.

În cadrul consultației de nutriție, dieteticianul poate crea un plan alimentar personalizat pe baza nevoilor nutriționale din sarcină, a vârstei, greutății și istoricului medical. Alcătuirea unor meniuri personalizate și recomandările alimentare oferite vor contribui la dezvoltarea sănătoasă a fătului, dar și la sanătatea și bunăstarea mamei.

Provocări alimentare în sarcină
 

Printre viitoarele mame circulă un mit potrivit căruia acestea știu instinctiv ce să mănânce în timpul sarcinii și că, răspunzând la „pofte”, primesc toți nutrienții necesari. Poftele pot varia de la unele extrem de neobișnuite (lut și benzi de cauciuc- sindromul Pica) până la cele clasice (înghețată, murături și ciocolată). Multe femei dezvoltă și aversiuni la anumite mirosuri și arome, cum ar fi cele de la ouă, cafea, mâncăruri prăjite, carne și sos de roșii.

Cauzele poftelor și aversiunilor încă nu au o explicație științifică și nu există dovezi pentru faptul că acestea reprezintă rezultatul deficiențelor de nutrienți, dar pot fi legate de schimbările hormonale din timpul sarcinii sau chiar de tradițiile și obiceiurile familiei. Dorința de a mânca sau de a evita anumite alimente sau combinații de alimente nu va afecta starea de sănătate a unei femei, atât timp cât dieta sa globală oferă cantitatea adecvată de energie și nutrienți.

Un alt mit cunoscut este acela că o creștere mică în greutate în timpul sarcinii va facilita nașterea. Adevărul este că mamele care nu iau suficient în greutate în timpul sarcinii își pot supune bebelușii unor complicații severe, cum ar fi nașterea prematură, care poate provoca probleme pulmonare și cardiace. Pe de altă parte, și excesul ponderal matern implică anumite riscuri, atât pentru mamă - diabet gestațional, hipertensiune, toxemie gravidică, infecții urinare, cât și pentru făt - macrosomie fetală, risc crescut de mortalitate neonatală.

Atenție! Când vorbim despre alimentația din timpul sarcinii nu vorbim despre diete restrictive sau cure de slăbire. Optați pentru o alimentație echilibrată și nu uitați că sănătatea dumneavoastră și a bebelușului sunt prioritare. 

Pe lângă o dietă sănătoasă, acordați atenție deosebită siguranței și igienei alimentelor - legume și fructe nespălate, dar și alimentelor precum: pește crud și afumat, lactate nepasteurizate, carne insuficient preparată termic, ouă crude din anumite preparate (maioneză, aluat crud), deoarece vă supuneți riscului de salmoneloză sau listerioză. În plus, este important să evitați consumul de zahăr și dulciuri rafinate, băuturi carbogazoase și fast-food, deoarece aduc un aport caloric important și pot  influența valoarea glicemiilor.

 

Discutați cu dieteticianul pentru a vedea care sunt nevoile nutriționale din această perioadă. Acesta vă susține și vă poate ajuta să mențineți o greutate optimă în timpul sarcinii, dar și după naștere. Pentru o consultație de nutriție apelați numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

Powered by Froala Editor