Articole medicale

10.05.2021

Sindromul de ochi uscat – o consecință a purtării lentilelor de contact?

Dr. Iulia Stefana Stan

Medic primar Oftalmologie

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune multifactorială caracterizată printr-un film lacrimal anormal care nu este capabil să susțină sănătatea suprafeței oculare. Poate fi:

  • prin deficit apos – atunci când volumul de lacrimi este insuficient pentru a menține conjunctiva și corneea umede, în raport cu volumul de lacrimi pierdute prin evaporare și prin punctele lacrimale;
  • evaporativ – când există o durată insuficientă de acoperire de către lacrimi pentru a menține elementele ochiului umede;
  • de expunere – când există o suprafață insuficientă de conjunctivă și cornee acoperită de lacrimi.

Cum descriu pacienții ochiul uscat?


Principalele simptome sunt:

  • mâncărime oculară, arsură, ochi roșu, senzație de corp străin, durere ascuțită;
  • presiune retro și perioculară, ochi obosiți, încordare oculară;
  • sensibilitate la lumină;
  • ochi greu de deschis dimineața la trezire;
  • încețoșarea imaginii la efort vizual prelungit (citit, privitul la TV,  ecrane, condus);
  • incapacitatea de a lăcrima ca răspuns la factori iritanți sau emoții;
  • șuvoi intermitent de lacrimi, lăcrimare excesivă la citit.

Din ce în ce mai multe persoane aleg portul lentilelor de contact în mod uzual și tot mai frecvent multe dintre acestea suferă de sindrom de ochi uscat. În parte, poate exista o conexiune între acești factori, portul de lentile de contact putând provoca sau agrava simptomele ochiului uscat. Motivul este reprezentat de faptul că lacrimile nu pot fi distribuite liber și uniform pe suprafața oculară, conducând la apariția unor rupturi premature ale filmului lacrimal și a simptomelor tipice de ochi uscat (prurit ocular, arsură, ochi roșii). O intoleranță crescută la lentilele de contact se poate dezvolta în cazul în care simptomele sunt ignorate. Poate să apară o ameliorare imediată după lubrifierea oculară cu lacrimi artificiale. Cu toate acestea, trebuie reținut că nu toate tipurile de picături oftalmice sunt adecvate purtătorilor de lentile de contact.

Scăderea toleranței la lentile de contact este de obicei un fenomen cronic, ce se agravează de-a lungul anilor. Aceasta poate fi sezonieră, agravându-se iarna și ameliorându-se primăvara și toamna. Se poate agrava spre sfârșitul zilei și este favorizată de curenții de aer (ventilatoare, sisteme de aer condiționat), umiditate scăzută (zile senine, incinta avionului, mall-uri, birou) sau vapori și zone cu fum. Se ameliorează la condiții de umiditate crescută (zile răcoroase și ploioase, ceață) și incinte cu umiditate crescută (baie, bucătărie).

Care este legătura dintre lentilele de contact și sindromul de ochi uscat?
 

La ochii sănătoși, lentilele de contact alunecă pe filmul lacrimal ce acoperă suprafața corneei. Totuși, dacă nu există suficient fluid lacrimal, filmul lacrimal se rupe și lentila de contact irită suprafața oculară. Acest efect este chiar mai puternic dacă lentila de contact nu este fixată exact pe ochi sau are margini ascuțite din cauza unei calități mai slabe. Mai mult, lentilele de contact inadecvate sau de proastă calitate pot agrava simptomele de ochi uscat. Cum lentilele de contact moi absorb mai mult lichid din filmul lacrimal (asemănător unui burete) ochiul iși pierde din hidratare. Acest lucru este valabil mai ales atunci când sunt purtate o perioadă prea lungă de timp. În mod surprinzător, lentilele de contact moi, care au un conținut mai ridicat de apă, absorb o cantitate mai mare de lichid din filmul lacrimal deoarece lentilele pierd din lichid de-a lungul timpului. Dar, deoarece materialul lentilei necesită o concentrație mare de apă, lentila absoarbe acest lichid din filmul lacrimal.

Care sunt lentilele de contact cele mai potrivite pentru ochii uscați?
 

Este importantă alegerea unor lentile de contact de înaltă calitate, astfel confortul va fi unul foarte bun. La alegerea unor lentile de contact moi este recomandat ca acestea să aibă o permeabilitate la oxigen cât mai bună. Lentilele cu acid hialuronic (o substanță endogenă, care leagă apa), în special lentilele din silicon hidrogel au o bună permeabilitate la oxigen și, prin urmare, necesită 20% mai puțină apă și sunt deseori recomandate în cazul ochilor uscați. Lentilele de contact dure nu absorb deloc lichidul din filmul lacrimal, chiar opusul lentilelor moi, și de aceea sunt și ele potrivite pentru problemele asociate cu sindromul de ochi uscat.

Ce trebuie să urmăriți atunci când purtați lentile de contact?
 

Trebuie acordată atenție câtorva aspecte atunci când purtați lentile de contact pentru a evita sindromul de ochi uscat și, de asemenea, pentru a preveni inflamația sau alte leziuni oculare:

   1. Cereți sfaturi de specialitate.

Sfatul unui specialist în oftalmologie, în special atunci când se monteaza lentila de contact pentru prima dată este esențial. Acesta poate determina valoarea curburii și diametrului lentilei și recomanda tipul adecvat. Mai mult, este importantă monitorizarea regulată a vederii și a stării suprafeței oculare.

   2. Hidratați-vă ochii.

Picăturile oculare lubrifiante pot fi utilizate pentru a compensa absența lichidului lacrimal. Există diferite remedii ce pot fi utilizate împreună cu lentilele de contact și astfel stabilizează filmul lacrimal sub lentilă. Cu toate acestea, nu toate picăturile oculare sunt potrivite pentru purtătorii de lentile de contact, deci trebuie acordată atenție informațiilor de pe prospect. În niciun caz nu se utilizează picături ce conțin agenți de conservare împreună cu lentilele de contact. Acești conservanți pot produce iritații, iar lentila de contact agravează acest efect. În plus, se recomandă umectarea oculară cu picături și unguente oftalmice și după purtarea lentilei sau în timpul noptii.

   3. Nu purtați lentilele de contact prea mult timp.

Lentilele de contact nu trebuie purtate mai mult decât recomandă producătorul. Astfel, lentilele de contact zilnice trebuie schimbate în fiecare zi și lentilele de contact lunare după 4 săptămâni. Recipientele pentru lentilele de contact trebuie, de asemenea schimbate în mod regulat la câteva săptămâni astfel încât să nu se acumuleze microorganisme.

   4. Curățați-vă bine lentilele de contact după fiecare purtare și utilizați soluția adecvată de curățare și depozitare recomandată de medicul dumneavoastră. Testați pentru a vedea care este cea mai bine tolerată de ochii  dumneavoastră.

   5. Luați o pauză.

Dacă deja suferiți de sindomul de ochi uscat, este recomandat să purtați lentilele de contact doar pentru câteva ore și în ocazii speciale, precum activitățile sportive și ieșirile în oraș, în caz contrar, este de preferat să treceți la purtarea de ochelari. Este preferabil să nu purtați lentilele atunci când priviți la TV sau când lucrați în fața monitoarelor, deoarece aceste activități solicită mai mult ochii. De asemenea, o zi de pauză de la portul de lentile de contact aduce doar beneficii.

   6. Cu siguranță trebuie evitate lentilele de contact atunci când suferiți de o altă afecțiune (viroze, infecții respiratorii).

Există un risc crescut de transfer al microorganismelor la nivel ocular. O atenție deosebită trebuie acordată bolilor oculare cum ar fi conjunctivita. Îndepărtați imediat lentilele de contact deoarece microorganismele se pot acumula sub acestea, iar consultul de specialitate este imperios în acest caz.

În concluzie, siguranța, confortul și performanța vizuală reprezintă prioritatea în cazul portului de lentile de contact, depinzând în mare măsură de starea oculară a purtătorilor. Gestionarea disconfortului legat de sindromul de ochi uscat asociat lentilelor de contact este din ce în ce mai ușoară odată cu dezvoltarea tehnologiei lentilelor de contact și a produselor farmacologice pentru sindromul de ochi uscat. Suplimentar, o monitorizare oftamologică adecvată va oferi purtătorilor de lentile de contact libertatea și sănătatea oculară dorită. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor