Articole medicale

23.03.2021

Schimbările mari au nevoie de susținere. Centrul multidisciplinar de tratament al obezității

Obezitatea este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice care necesită tratament medical. Persoanele care suferă de obezitate sau supraponderalitate trăiesc cu până la 10 ani mai puțin decât cele care au o greutate normală. În fiecare an, 3,4 milioane de decese sunt înregistrate la nivel mondial, din cauza unor afecțiuni care au ca principali factori de risc obezitatea. Incidența afecțiunilor crește drastic odată cu creșterea greutății, iar scăderea în greutate va reduce riscurile legate de hipertensiune, afecțiuni cardiace, diabet și unele forme de cancer.

La Arcadia pacienții care suferă de obezitate au alături o echipă multidisciplinară pregătită să îi ajute. Aici, pacienții se bucură de un circuit personalizat, adaptat la nevoile fiecăruia. Cauza principală a obezității constă într-o dietă nesănătoasă (bogată în zaharuri și grăsimi) și lipsa exercițiului fizic, dar trebuie luați în considerare și alți factori de risc:

  • stres;
  • factori sociali;
  • factori genetici;
  • dezechilibre hormonale;

În 2025 peste 50% din populația lumii va suferi de obezitate

Una dintre principalele metode în determinarea gradului de obezitate este calcularea indicelui masei corporale (IMC).

IMC (kg/m²)   =  Greutatea în kilograme(kg) / Înalțimea în metri (m)²

În funcție de valorile obținute, obezitatea poate fi încadrată în mai multe categorii:

  • Pre-obezitate (supraponderal) : atunci când IMC este cuprins între 25 și 29.9 kg/m² 
  • Gradul 1 de obezitate: atunci când IMC este cuprins între 30 și 34,9 kg/m² 
  • Gradul 2 de obezitate: atunci când IMC este cuprins între 35 și 39,9 kg/m² 
  • Gradul 3 de obezitate sau obezitate morbidă: atunci când IMC depășește 40 kg/m².

Calculează indicele de masă corporală și află în ce grupă de risc te încadrezi!

95% dintre persoanele cu obezitate suferă de afecțiuni asociate
 

Dacă observi că indicele de masă corporală este egal sau depășește 25kg/m², discută cu un medic. 

Obezitatea îți pune viața în pericol. Pe lângă faptul că provoacă modificări fizice evidente, obezitatea afectează toate sistemele organismului și crește riscul de apariție a unor afecțiuni asociate:

  • cardiovasculare: infarct miocardic, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, boala coronariană, tromboza venoasă profundă, accidente vasculare cerebrale;
  • pulmonare: sindrom de apnee în somn, astm, insuficiență respiratorie, dispnee, boala pulmonară obstructivă cronică, embolism pulmonar, sindrom de hiperventilație;
  • digestive: boli ale ficatului (steatoza – ficat gras, ciroză)boli ale rinichilor (boala cronică renală, boala renală acută), boala de reflux gastro-esofagiancalculi biliaripancreatită, probleme digestive (arsuri la stomac);
  • endocrinologice : insulinorezistența, scăderea nivelului de progesteron la femei, scăderea nivelului de testosteron la bărbați, creșterea nivelului de cortizol;
  • locomotorii: dureri articulare și de spate, osteoartrită, artroză;
  • metabolice: diabet zaharat de tip I și tip II, dislipidemie, colesterol mărit, sindrom metabolic;
  • nutriționale: deficit de subtanțe nutritive, stil de viață restrictiv și sedentar.

Obezitatea are implicații și asupra stării de sănătate psihică. Depresia, anxietatea, insomnia și scăderea stimei de sine sunt principalele manifestări corelate cu obezitatea.

Soluții personalizate la Arcadia: Centrul multidisciplinar de tratament al obezității
 

Există soluții pentru tratarea obezității, iar la Centrul multidisciplinar de tratament al obezității pacienții beneficiază de un program complex și personalizat de diagnostic și tratament multidisciplinar.

Evaluarea și planificarea tratamentului sunt procese de colaborare între medici ai diferitelor specialități, deoarece obezitatea este o boală cu afecțiuni multiple. Fie ca pacientul suferă de probleme cardiovasculare, pneumologice sau locomotorii, la Centrul multidisciplinar de tratament al obezității va avea parte de sprijinul mai multor specialiști printr-un managament complex și particularizat pentru fiecare pacient.

  • Program complex
  • Abordare multidisciplinară
  • Tratament personalizat al obezității și afecțiunilor asociate

Echipa multidisciplinară este formată din Dr. Iris Bararu-Bojan (Cardiologie), Dr. Constantin Sasu (Pneumologie), Dr.Irina Bianca Panainte (Diabet și Boli metabolice), Dr. Oana Mihalache Boștină (Medicină Internă), Dr. Ana Tofan (Endocrinologie), Oana Andreea Dumitrașcu, (Nutriție), Roxana Rusu (Psihologie), Rodica Alexa (Kinetoterapie), Dr. Sebastian Ralea (Chirurgie Bariatrică și Metabolică)

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor