Articole medicale

13.05.2021

Sarcina: de la primele semne la certitudine

Dr. Ramona Oana Gabia

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Atunci când îți dorești un copil, în fiecare lună aștepți cu nerăbdare primele semne și simptome de sarcină. Așa cum fiecare persoană are particularitățile ei, și semnele de sarcină diferă de la o femeie la alta, iar diagnosticul cert nu poate fi pus decât împreună cu medicul specialist.

Orice femeie aflată la vârsta reproductivă și care prezintă amenoree (lipsa menstruației) poate fi însărcinată. Întârzierea menstrei, însă, nu reprezintă însă un indicator cert de sarcină. Poate fi vorba despre un ciclu menstrual neregulat sau altă cauza a amenoreei.

Testul de sarcină sau dozarea hormonului gonadotrop corionic (hCG) în sânge confirmă prezența unei sarcini. Gonadotropina corionică umană este produsă de celulele trofoblastului începând cu zilele 6-7 după fecundație și previne involuția corpului galben, stimulând astfel producția de progesteron.

Concentrația plasmatică a hCG  are un timp de dublare de aproximativ 48 de ore la sarcinile unice. Excreția urinară de hCG  crește în paralel cu concentrația sa plasmatică. Testele urinare de sarcină efectuate la domiciliu au o rată de sensibilitate mai mare dacă sunt folosite la 5-7 zile de la data estimată a menstruației. Rezultatele fals pozitive sunt rare și pot apărea în cazul utilizării incorecte a testului. Creșterea hCG poate fi determinată și de alte cauze cum ar fi cancere (coriocarcinom, tumori germinale, tumori secretante de hormoni), boli imunologice, prezența de anticorpi heterofilici împotriva unor antigene de proveninență animală care pot interacționa cu componente chimice ale testului.

Semne și simptome asociate cu sarcina
 

Există o serie de semne și simptome care se pot asocia cu sarcina, dar prezența lor este subiectivă și nespecifică, mai ales în sarcina incipientă.

Din categoria semnelor subiective fac parte:

  • amenoreea (lipsa menstruației);
  • greața și vărsăturile sunt în mod obișnuit asociate sarcinii, însă studiile arată că până la 25% dintre gravide nu au niciun episod de greață/vărsătura pe parcursul sarcinii; mai pot apărea și tulburări precum sialoree (secreție excesivă de salivă), meteorism abdominal (balonare), constipație;
  • modificările sânului, prin tensiune mamară, hiperpigmentarea areolei și creșterea sensibilității mamelonare, au o valoare diagnostică limitată la începutul sarcinii. Pe parcursul sarcinii, glanda mamară crește în volum, areola se hiperpigmentează, pot apărea tuberculii Montgomery și se evidențiază rețeaua venoasă superficială, însă aceste modificări survin mai târziu în sarcină;
  • modificări psiho-afective: astenie, adinamie (scădere accentuată a forței musculare), somnolență, irascibilitate;
  • tulburări urinare: polakiurie (urinare frecventă).

Ca semn obiectiv, examenul clinic genital reprezintă o etapă importantă a consultului în cazul femeilor cu amenoree și oferă informații importante care pot orienta diagnosticul, însă, și în acest caz, specificitatea este redusă pentru diagnosticul de sarcină incipientă. În primul trimestru de sarcină, corpul uterin devine globulos, ismul uterin se înmoaie (semnul Hegar), în timp ce colul rămâne ferm și dur.

Creșterea în volum a uterului poate fi descrisă astfel:

  • la 4-6 săptămâni, uterul este cât o mandarină;
  • între 7-9 săptămâni, este cât o portocală;
  • la 10-11 săptămâni, atinge dimensiunile unui grapefruit;
  • la 12 săptămâni, uterul poate fi palpat suprasimfizar. La nivelul colului și al vaginului, mucoasa capătă o colorație violacee.

Sarcina, diagnosticul de certitudine
 

Diagnosticul de certitudine al sarcinii se realizează prin examinarea ecografică pelvină, asociată cu detectarea hCG-ului. Folosirea ecografiei endovaginale permite vizualizarea sacului gestațional intrauterin la 4-5 săptămâni de la ultima menstruație. Confimarea diagnosticului de sarcină intrauterină se face prin vizualizarea ecografică a veziculei viteline în interiorul sacului gestațional. În săptămâna 6 de gestație, se poate evidenția embrionul și identifica pulsațiile cordului embrionar. Prin urmare, examinarea ecografică în primul trimestru de sarcină ajută la stabilirea cu acuratețe a vârstei gestaționale și la calcularea termenului probabil al nașterii.

Între confirmarea sarcinii și naștere, urmărirea sarcinii presupune un drum frumos, pe care îl parcurgeți împreună cu medicul obstetrician.

 

 

Powered by Froala Editor