Articole medicale

08.05.2012

Sănătatea nu e o aventură

Dr. Constantin Rusu

Medic specialist Medicină internă

Control medicalNiciodată nu mi-a plăcut ideea de ghid turistic. Întotdeauna am preferat sa descopăr „obiectivele turistice” singur, cu harta în mână, mânat de propria curiozitate sau, pur și simplu, de atracția necunoscutului. În situația mea sunt, probabil, mulți dintre dumneavoastră. E perfect legitim și sănătos ca descoperirile esențiale să le faci singur.

Există, totuși, un domeniu în care, oricât de independenți am fi, e mai prudent să nu ne aventurăm singuri: propria noastră sănătate.

Întâlnesc, din păcate, din ce în ce mai mulți pacienți care, animați de o preocupare cu totul lăudabilă pentru propria sănătate, aleg să se avânte de unii singuri în jungla sistemului medical și pe traseele necunoscute ale organismului lor. Aproape invariabil, primul drum îl fac la cel mai apropiat laborator (uneori am impresia că încrederea românilor în analizele medicale depășește binișor încrederea în biserică...). Apreciez cum se cuvine munca și contribuția colegilor din medicina de laborator, iar respectul meu pentru ei rămâne nealterat. Dar tot nu înțeleg gestul pacientului care, ieșind pe ușa laboratorului cu niște hârtii în mână, încearcă să le descifreze singur înțelesul. „În definitiv, își spune el probabil, de vreme ce m-am descurcat cu montarea corpului de bibliotecă și reparația bateriei de la duș, n-o să mă împiedic eu în niște cifre.” Buletinul de analize medicale devine astfel, uimitor, o anexă a horoscopului. Dacă nici o analiză nu este „înnegrită” e de bine, iar aventura medicală a pacientului se oprește aici. Dar puțini au norocul acesta; de obicei, cel puțin una e în afara limitelor. Aventura continuă. Pacientul ajunge, în sfârșit, la medic. Acesta încearcă să-l liniștească. Îi explică faptul că modificările sunt nesemnificative (ceea ce poate consuma până la jumătate din durata unei consultații) și că există analize și investigații mult mai relevante pentru starea sa clinică (analize care nu au fost efectuate și care înseamnă un nou drum la laborator). Pe scurt, pacientul ajunge puțin mai greu și ceva mai târziu la concluzia cu care ar fi trebuit să înceapă: dacă te interesează cu adevărat sănătatea, e bine să începi cu începutul, respectiv cu prezentarea la medic. Niște analize „normale” nu reprezintă nici pe departe un certificat de sănătate; oricât de cinic ar suna, cimitirele sunt pline de foști pacienți cu analizele normale.

E adevărat, un control medical riguros presupune timp, iar timpul pare să fie astăzi valuta cea mai prețioasă, deși nu ar trebui să fie mai importantă și decât sănătatea. Iar dacă soluția nu exista, ea a trebuit inventată: se numește Arcadia Quick Check, este un bilanț rapid al stării generale de sănătate și cuprinde investigații individualizate pe categorii de vârstă și gen. Încă mai important pentru pacienții grăbiți, concluziile se obțin după numai câteva ore. Personal, am evaluat în decursul timpului peste 500 de pacienți de Quick Check și la peste 60% dintre ei am fost în situația de a identifica fie o afecțiune clară, fie semne de boală ce necesitau investigații suplimentare – o statistică pe care o confirmă și ceilalți colegi ai mei de la Arcadia ce încheie bilanțuri medicale de tip Quick Check, la adulți și la copii. Vizita la doctor a acestor pacienți, ca și a tuturor celorlalți dovediți a fi perfect sănătoși, nu a fost cu siguranță o pierdere de timp, de energie sau de bani, ci o călătorie eficientă sub îndrumarea singurului ghid recomandabil, medicul.

Așa că mie îmi este clar, sănătatea e mult prea importantă pentru a o trata ca pe o aventură.