Articole medicale

17.09.2018

Sănătate la flacon?

Dr. Constantin Rusu

Medic specialist Medicină internă

Dr. Constantin RusuNu știu alții cum sunt, dar pentru mine prăbușirea unui mit medical e un prilej de sărbătoare. Iar în ultima vreme, trebuie să recunosc, am cam sărbătorit. Nici nu s-a așezat bine praful pe ruinele mitului antioxidanților și al suplimentelor minerale că, iată, la orizont, se profilează o altă ruină: mitul acizilor grași omega-3 (ingredientul principal din uleiul de pește, reputat ca „elixir de viață lungă").

Este vorba de un studiu recent (ASCEND), realizat după cele mai serioase standarde. Peste 15.000 de pacienți diabetici au fost urmăriți timp de șapte ani. Jumătate dintre ei au primit suplimente de omega-3, jumătate nu. După șapte ani, diferențele între cele două grupuri, în termeni de boală cardiovasculară, au fost nesemnificative. Cu alte cuvinte, cei „îndopați"cu omega-3 au făcut cam tot atâtea infarcte și accidente vasculare cerebrale ca ceilalți.

Morala acestui studiu e simplă: putem concentra într-o pilulă toate ingredientele dintr-un pește; ea nu va echivala niciodată un pește consumat ca atare. Concluzia este valabilă, de altfel, pentru o mulțime de alte substanțe, cum ar fi vitaminele, mineralele sau antioxidanții. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, pește, ulei de măsline conține toate aceste substanțe în cantități suficiente pentru o bună funcționare a organismului. A izola aceste substanțe și a le concentra în pilule frumos colorate, în speranța că obținem astfel „sănătate la flacon" este o iluzie. Mai mult, unii dintre noi ar putea trăi cu impresia (evident falsă) că aceste pilule te dispensează de efortul (nu ușor) de a mânca sănătos și de a face mișcare.

Temerea mea este că, în ciuda acestor dovezi incontestabile, oamenii vor înghiți în continuare „sănătate la flacon". Refuzăm, pur și simplu, să credem că lucrurile cu adevărat importante sunt simple și la îndemâna tuturor.

Mitul că sănătatea presupune „ingrediente magice", de obicei de natură exotică și inaccesibile omului de rând, va fi greu de dislocat din mentalitatea noastră. Mă tem că ziua când vom vedea prăbușit și acest mit e încă departe.