Articole medicale

16.04.2013

NOU! Secție de paliație la Arcadia

Spitalul Arcadia inaugurează noua sa secție de îngrijiri paliative, pentru pacienții cu afecțiuni progresive care produc disconfort, limitează activitățile zilnice și necesită asistență permanentă și de durată.
Având ca scop principal îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți, serviciile de paliație asigurate în spitalul Arcadia se vor bucura de aceleași standarde înalte de spitalizare și îngrijire valabile în întreaga rețea și, în conformitate cu specificul secției, vor fi completate cu o atenție deosebită acordată asistenței psihologice, sociale și spirituale a pacienților și a familiilor acestora.

Despre paliație
Conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății, „îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea activă și totală a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii și al altor simptome, asistența psihologică, socială și spirituală au importanță majoră. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea unei cât mai bune calități a vieții pentru bolnavi și pentru familiile acestora." O definiție mai recentă a OMS pune accentul pe prevenirea suferinței: „Îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, făcând față problemelor asociate cu boala amenințătoare de viață, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psihosociale și spirituale".

În mod tradițional, îngrijirea paliativă era asociată cu situațiile în care decesul era iminent. Astăzi este acceptat faptul că îngrijirea paliativă poate oferi mult în stadii mai puțin avansate de evoluție a bolilor progresive. Termenul „paliativ" provine din latinescul pallium, care înseamnă „mască", „acoperământ", indicând de fapt misiunea fundamentală a acestui tip de îngrijri: mascarea efectelor bolii incurabile, sau asigurarea unui „acoperământ" pentru cei cărora medicina curativă nu le mai poate oferi vindecare.

Doar în medicina paliativă se conștientizează faptul că problemele psihosociale și spirituale pot influența sau chiar agrava anumite simptome fizice. Potrivit principiilor terapiei paliative, când simptomele sunt dificil de controlat pot exista factori emoționali, psihici, sociali și spirituali care contribuie la apariția acelui simptom și care, dacă sunt înlăturați, pot determina atenuarea sau dispariția simptomului.

Iată de ce echipa de paliație Arcadia pune accent pe confortul oferit pacientului și familiei acestuia, pe asigurarea tuturor serviciilor medicale și de suport specifice etapei de boală cronică progresivă, pe facilitarea contactului social și a relației pacientului cu membrii familiei și pe menținerea unui program de viață cât mai apropiat de cel normal, chiar și pe durata spitalizării.

Paliația la Arcadia
Activitatea noii Secții de Îngrijiri Paliative va începe la data de 22 aprilie. Pe lângă medicii și asistenții medicali de paliație, echipa multidisciplinară a secției mai include psiholog, asistent social, medic nutriționist, kinetoterapeut, precum și îndrumători spirituali conform religiei sau confesiunii pacienților. Secția dispune de 18 paturi, repartizate în rezerve premium cu 1 sau 2 locuri, oferind pacienților confort deplin, siguranță, condiții excelente de îngrijire și de supraveghere.

La Arcadia, admiterea pacienților pentru spitalizare în secția de îngrijiri paliative se va face prin programare prealabilă, în ordinea solicitărilor și în urma avizului medical al șefului secției, pe baza unui bilet de trimitere emis de medicul de familie sau specialist. Documentarea criteriilor de selecție pentru fiecare caz în parte, oncologic sau non-oncologic, se va face pe baza dosarului medical al pacientului și a examinării acestuia.

Dr. Sorin Nistor, director medical Arcadia, precizează: „Am făcut toate pregătirile și am organizat riguros circuitul pacientului pentru noua secție de îngrijiri paliative, astfel încât să facem întregul protocol de evaluare și admitere a pacienților cât mai rapid și ușor. Din data de 22 aprilie vom începe evaluările medicale ale cazurilor pentru care vom fi solicitați. La Arcadia, durata de spitalizare în Secția Îngrijiri Paliative nu va fi predefinită, ci va depinde exclusiv de starea pacientului și de decizia acestuia sau a familiei. Admiterea de noi pacienți se va face numai la eliberarea unui loc sau pat, iar în acest scop se vor realiza liste de așteptare. Știm că deschiderea unei secții de paliație la Arcadia era așteptată de mult, așa că privim cu responsabilitate noua direcție de activitate, promițând aceleași standarde de calitate ca și până acum în serviciile medicale și de îngrijire, completate de căldura umană, dăruirea și grija pe care le merită pacienții și familiile lor și de care au nevoie pentru a parcurge în demnitate și liniște etapa bolii progresive."

Pacienții interesați de serviciile de paliație pot apela Call Center  - 0232 920 pentru informații și programări.

Care sunt beneficiile îngrijirii paliative?

  • reabilitarea pacientului la maximum posibil și asigurarea unei cât mai bune calități a vieții, cu șanse de a influența pozitiv evoluția bolii;
  • realizarea unui plan de îngrijire personalizat, bazat pe nevoile, obiectivele și valorile exprimate de pacient și familie;
  • prevenirea și controlul durerii și ale altor simptome ale afecțiunii;
  • menținerea unui program de viață activ, cât mai apropiat de cel normal, pe durata spitalizării, cu facilitarea relației permanente și apropiate a pacientului cu familia și cei dragi;
  • căldură, suport emoțional, empatie și disponibilitate deplină din partea personalului medical și de îngrijire, pentru pacient și familia sa;
  • asistență psihologică, socială și spirituală oferită în mod curent și la cerere;
  • servicii complexe, oferite de o echipă multidisciplinară: medic, asistent medical, psiholog, kinetoterapeut, asistent social, îndrumător spiritual, etc.

Paliația la Arcadia

  • secție cu capacitatea de 18 paturi, repartizate în rezerve premium cu 1 sau 2 locuri;
  • cea mai bună echipă medicală de paliație și multidisciplinară;
  • confort deplin, siguranță, condiții excelente de îngrijire și de supraveghere; resurse medicale și conexe complete;
  • pe durata spitalizării, se asigură toate produsele de îngrijire și de igienă personală pentru pacient;
  • supraveghere medicală continuă, inclusiv pentru situații de urgență - prin linii de gardă permanente (medici și asistenți medicali), inclusiv pentru Anestezie-Terapie Intensivă;
  • servicii complete de recuperare medicală și fizio-kinetoterapie, disponibile la cerere sau la recomandarea medicului curant;
  • durată nelimitată de spitalizare, în funcție de dorința pacientului și a familiei;
  • acces la servicii medicale interdisciplinare - consultații, investigații, explorări, analize, etc., asigurate la cererea pacientului/familiei sau la recomandarea medicului curant;
  • acces la servicii de restaurant, pentru aparținători - familia și vizitatorii pacientului au acces liber la serviciile de masă ale restaurantului Brio, în limitele programului unității.

Tarif: de la 79 lei/zi*

*Preț valabil pentru spitalizarea în rezervă cu două paturi.