Articole medicale

09.08.2021

Mușcătura de căpușă: prevenție și tratament

Dr. Laura-Elena Paviliu

Medic specialist Dermato-venerologie

În sezonul cald ne bucurăm de soare, plimbări în natură, campinguri, dar și de îmbrăcămintea sumară și vaporoasă. Aceste modalități de a scapă de căldura dogoritoare ne supun unor riscuri adiționale. Vara, sezonul căpușelor și a altor înțepături de insectă este în toi. Din acest motiv, este important să identifici la timp o înțepătură și să te adresezi unui medic dermatolog pentru a stabili tipul de reacție și un tratament specific, dar și pentru a preveni eventualele complicații.Pe parcursul sezonului cald, populația de căpușe este în creștere, incidența maximă a infestațiilor fiind înregistrată între lunile martie – octombrie, dar din cauza schimbărilor climaterice au fost raportate cazuri de mușcătură de capușă chiar și în luni considerate cu un risc minim de infestare.

Examinarea pielii după o plimbare în pădure, pe pajiști sau zone pietroase trebuie să devină o rutină. Trebuie verificate toate ariile cutanate, îndeosebi pliurile (sub braț, după urechi, după genunchi, pliul cotului) și scalpul, căpușele fiind atrase de zonele călduroase și umede. Odată ce căpușa ajunge pe piele, aceasta rămâne înfiptă și se hrănește cu sânge timp de câteva zile sau chiar săptămâni. Diagnosticarea la timp este foarte importantă pentru a reduce riscul de a transmite boala Lyme.

Ce sunt căpușele și unde le întâlnim?
 

Căpușele sunt o specie de acarieni ce parazitează pielea animalelor și a omului. Ele se hrănesc hematofag, prin ingerarea sângelui gazdei, după care se desprind și cad în mediul ambiant. Dimensiunea lor este cuprinsă între 2 și 30 mm (în funcție de specie și stadiu de viață). Ciclul de viață al căpușelor include 4 stadii de dezvoltare: ou → larvă → nimfă → adult. Toate fiind parazite, cu excepția celui de ou. Căpușele nu sar, nu zboară și nu se transmit de la om la animal sau viceversa, ci doar prin contact direct căpușă - piele.

Nu toate căpușele transmit boala Lyme. Riscul este crescut dacă acestea s-au hrănit cu sângele unor animale deja infectate. Riscul ca boala sa fie transmisă este relaționat cu perioada de remanență a căpușei în piele, adesea > 36 de ore. Boala Lyme nu este contagioasă.

Căpușele trăiesc în zone umbroase, umede, în spații cu iarbă înaltă și abundentă, tufișuri, arbuști, la liziera pădurilor, în zone cu roci, pe malul lacurilor, iazurilor sau a râurilor. Ele pot fi prezente și în arealul curții sau grădinii:

  • gazon, zonele umbrite mărginite de gard viu, arbuști sau arbori cu coroana bogată;
  • ziduri de piatră și bolovani ornamentali;
  • în jurul iazurilor artificiale;
  • foișoare, baldachine etc;
  • stivele de lemne pentru foc;
  • în jurul elementelor decorative (foioșoare, statui, pitici de gradină etc.).

Șansa de a dezvolta boala Lyme este între 0 și 50%. Riscul de a dobândi această boală depinde de specia de căpușă și de perioada cât a stat înfiptă în pielea individului. Cu cât este diagnosticată mai repede, cu atât riscul de a dezvolta Boala Lyme este aproape nul.

Boala Lyme - „boala cu o mie de fețe”
 

Boala Lyme este cauzată de către o spirocheta, Borrelia burgdorferi, transmisă de o specie de căpușe Ixodes scapularis și se caracterizează printr-o varietate de simptome ce afectează pielea, sistemul nervos, inima, articulațiile, rar ocular și hepatic. Astfel, prin multitudinea de manifestări clinice este supranumită și „boala cu o mie de fețe”.

Simptomele apar între 3 și 30 de zile de la înțepătură cu căpușa infectată. Mușcătura de căpușă nu doare, deoarece aceasta eliberează o substanță anticoagulantă, cu efect antiinflamator ce reduce durerea. Din acest motiv, ea se poate detașa fără a fi resimțită. Căpușele pot fi identificate cu ușurință deoarece rămân atașate de piele si se vor desprinde singure de pielea gazdei după ce s-au hrănit suficient.

Cel mai adesea, în 60% - 80% dintre cazuri, apare un rash cu aspect de „ochi de bou”, cu extindere la periferia zonei unde a fost atașată căpușa, ce poartă denumirea de eritem migrator. Uneori, leziuni multiple pot fi prezente. Dispare spontan în 3 - 4 săptămâni.

Simptomele bolii Lyme pot fi caracterizate prin: febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, adenopatii. În stadiile avansate, netratate la timp, se agravează o dată cu progresia bolii, ducând, uneori, chiar și la paralizie.

Dacă se întâmplă să găsești o căpușă pe piele, nu te panica. Nu toate căpușele transmit boala Lyme, iar identificarea în primele 36 de ore de la atașare reduce semnificativ riscul.

Recomandări pentru a îndepărta căpușa din piele 
 

Pentru a îndeparta o căpușă, ideal este să te adresezi unui serviciu medical, dar în situațiile în care nu ai această facilitate, respectă următoarele indicații:

  1. Cu o pensă fină prinde căpușa cât mai aproape de piele.
  2. Cu o mișcare ușoară, trage ușor, dar ferm căpușa în sus.
  3. Spală și dezinfectează zona.

NU scoate căpușa prin mișcare de rotație, pentru că există riscul de a rupe capul acesteia și de a produce o reacție locală sau infecție.

NU stoarce zona cu căpușa.

NU aplica alcool sanitar, ojă, nu fricționa zona cu un chibrit, deoarece va crește riscul ca acea căpușă să regurgiteze conținutul intestinal în piele și să transmită bacteria ce transmite de boala Lyme.

Dacă a fost identificată în primele 36 de ore, se poate administra un tratament antibiotic profilactic. Pentru siguranță, la 20-30 de zile de la mușcătura de căpușă se pot realiza teste serologice pentru Boala Lyme. Dacă mușcătura trece neobservată și apar simptome atipice, precum rash cutanat, febră sau alte simptome nerelaționate cu alte cauze, este indicată prezentarea la medic pentru diagnosticarea precoce.

Boala Lyme poate fi prevenită adoptând o atitudine proactivă și respectând câteva reguli esențiale. Pentru a evita contactarea unei căpușe, evită zonele infestate, contactul cu solul, zonele cu frunze și vegetație uscată. 

11 măsuri de prevenire a mușcăturii de căpușă
 

În situațiile în care grădinărești, practici alpinism, camping, vânătoare, pescuit sau lucrezi în zone cu vegetație, este necesar să respecți unele măsuri de protectie:

  1. Poartă îmbrăcăminte din materiale deschise la culoare, lungi, strânse la glezne, talie, încheieturi sau tragând șosetele peste pantaloni, pentru a reduce riscul ca o căpușă să se urce pe piele pe sub haine.
  2. Părul să fie strâns în coadă sau coc.
  3. Evită încălțămintea descoperită: sandale, șlapi sau mersul desculț.
  4. Examinează frecvent pielea și hainele cât timp ești în aer liber și reverifică atunci când te întorci acasă.
  5. Ia în considerare utilizarea spray-urilor împotriva căpușelor, aplicate atât pe piele, cât și pe haine.
  6. Nu te abate de la poteci și evită contactul cu vegetația.
  7. Evită să te așezi direct pe iarbă sau roci.
  8. Poartă mănuși de protecție atunci când lucrezi în gradină și în locuri în care pot sa apară căpușe.
  9. Taie iarba sau gazonul regulat, cât mai scurt posibil.
  10. Dezinfectează periodic curtea, grădina și vegetația din apropiere cu substanțe acaricide.
  11. Perie și verifică blana animalelor de companie imediat după plimbare.

Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor