Articole medicale

04.08.2021

Liftingul facial, pentru un efect vizibil de întinerire

Dr. Vlad Pieptu

Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

Deși semnele trecerii timpului pot fi prevenite și atenuate cu acid hialuronic sau toxină botulinică, gravitația își face în continuare resimțit efectul normal și excesul de laxitate al pielii feței și gâtului ajunge să poată fi corectat doar prin intervenții chirurgicale.

În funcție de amploarea excesului și laxității țesuturilor profunde care dau aspectul de „față căzută”, există mai multe variante de a interveni:

  • minim invaziv, prin adăugare de volum cu acid hialuronic/grăsime proprie;
  • mini-facelift, o intervenție simplă de retensionare a pielii de la nivelul obrajilor și conturului mandibular; acționează asupra ridurilor și excesului de piele din jurul gurii (nazogeniene și linii marionetă);
  • facelift, o intervenție chirurgicală complexă, cu diferite tehnici posibile, ce elimină excesul cutanat și retensionează structurile profunde care și-au pierdut laxitatea, prin incizii ascunse în fața și spatele urechilor. Prin aceste incizii, se poate efectua și liftingul gâtului. De obicei un facelift este însoțit și de remodelarea pleoapelor și compensarea pierderilor de volum prin transfer autolog de grăsime, în zone precum cearcănele, tâmplele etc.

Efectul unui facelift este foarte vizibil. Uneori, pacientul arată cu 10-15 ani mai tânăr. În ciuda acestui fapt, procesul natural de îmbătrânire nu este oprit, iar pielea va relua procesul gravitațional (însă de la o poziție nouă, ridicată, stabilă).

După facelift, fața va fi umflată 48 de ore și veți purta un pansament ce susține ferm pielea. Puteți face duș la 48 de ore postoperator. Este foarte probabil să aveți vânătăi, mai ales daca ați optat și pentru reîntinerirea pleoapelor prin blefaroplastie. Acestea dispar în 2-3 săptămâni. După externare, senzația de durere este redusă și poate fi gestionată cu medicamente uzuale. Primul control are loc în dimineața de după operație și este urmat de o serie de alte controale: la 48 de ore, o săptămână (moment în care se scot eventuale fire), 2 săptămâni.

Recuperarea după această intervenție necesită o absență din viața socială publică de minim 3 săptămâni, întrucât aceasta este perioada necesară resorbției edemului postoperator și a vânătăilor. Puteți relua întâlnirile în familie la 7 zile postoperator și între prieteni la aproximativ 14 zile postoperator.

Intervenția se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor