Articole medicale

26.11.2019

Injectarea de ciment osos (vertebroplastia) în fracturile osteoporotice și metastazele coloanei vertebrale

Dr. Alexandru Nitulescu

Medic specialist Chirurgie spinală

Vertebroplastia percutanată este un procedeu chirurgical minim-invaziv, folosit pentru tratamentul fracturilor coloanei vertebrale prin compresie datorate osteoporozei.

Osteoporoza reprezintă diminuarea semnificativă a matricei minerale osoase și este direct proporțională cu vârsta pacientului. Astfel, osteoporoza reprezintă o cauză favorizantă a fracturilor coloanei vertebrale.

La pacienții cu o densitate osoasă normală (fără osteoporoză), este necesară o forță de intensitate mare pentru a produce o fractură a coloanei vertebrale (traumatism de înaltă energie, cum ar fi accidentele rutiere, căderile de la înălțime etc). La pacienții cu osteoporoză, o forță de intensitate mică și un traumatism minor pot produce o fractură a coloanei vertebrale. Un exemplu ar fi mișcarea de simplă răsucire a spatelui, ridicarea unui obiect sau chiar aplecarea spre înainte atunci când ieșiți din mașină etc.

Cele mai frecvente fracturi prin compresie ale coloanei vertebrale cu osteoporoză se produc la nivelul coloanei vertebrale toracice și lombare. Aceste fracturi determină dureri acute ale spatelui la nivelul vertebrei fracturate. Un procent semnificativ de astfel de fracturi se vindecă cu un tratament conservator cum ar fi repausul la pat, imobilizarea cu un corset și medicamente analgezice. Vindecarea (consolidarea fracturii) este un proces care durează în medie 4-6 săptămâni. Odată cu vindecarea, durerea dispare, însă vertebra rămâne deformată; această deformare (colaps) poate crește în timp.

 

Reprezentare schematică și secțiune a unei vertebre cu densitate normală, respectiv cu osteoporoză

Unele fracturi nu se vindecă, chiar cu un tratament conservator bine condus, și pacienții continuă să aibă dureri severe, care limitează semnificativ activitățile curente. Odată ce a survenit o fractură a coloanei cu osteoporoză, există un risc de producere a altei fracturi cu o frecvență de 4 ori mai mare decât la ceilalți pacienți fără osteoporoză.

Practic, există două opțiuni pentru tratamentul unei fracturi ale coloanei vertebrale recente: tratamentul conservator sau vertebroplastia.

Tratamentul conservator constă în repaus și imobilizarea coloanei vertebrale, cu ajutorul unui corset rigid, ca și administrarea de medicamente analgezice puternice. Acest tratament are ca scop vindecarea fracturii într-o perioadă de 4-6 săptămâni. Două treimi din fracturile osteoporotice consolidează în intervalul amintit cu tratament conservator. Tratamentul prelungit cu medicamente împotriva durerii poate cauza efecte secundare, incluzând constipație și tulburări psihice.

Ce este Vertebroplastia?
 

Vertebroplastia este un tratament chirurgical minim-invaziv, ghidat imagistic, pe care îl utilizăm pentru a consolida o vertebră fagilizată în urma osteoporozei sau a unei leziuni osteolitice (cel mai frecvent metastază osoasă). O intervenție de vertebroplastie efectuată cu succes poate crește capacitățile funcționale ale pacientului, permițând restaurarea unui nivel de activitate anterior existenței fracturii și împiedicând progresia tasării fracturii vertebrale. Frecvent, vertebroplastia poate ameliora durerile coloanei.

Din punct de vedere tehnic, vertebroplastia constă în injecția prin intermediul unor trocare poziționate radiologic în corpul vertebral a unui polimer chimic (denumit generic ciment osos) într-o formă semivâscoasă în corpul vertebral, urmata de definitivarea polimerizării în interiorul corpului vertebral.

 

Aspecte tehnice schematice ale intervenției chirurgicale

O scurtă spitalizare de 1-3 zile este necesară. În sala de operație, pacientul este așezat în decubitus ventral sub anestezie generală. După dezinfecția pielii, se reperează sub control radiologic vertebra care prezintă leziunea-țintă și se incizează pielea cu un bisturiu fin. Prin inciziile astfel efectuate, se avansează trocare (ace canulate de dimensiune mare) utilizând repere anatomice precise și controlul cu mai multe clișee radiologice. Odată ajuns la nivelul corpului vertebral, chirurgul poate decide efectuarea unei biopsii osoase (prelevarea unui eșantion osos care va fi analizat de către medicul anatomopatolog la microscop). Apoi urmează injecția cimentului osos sub control radiologic. Definitivarea inițială a polimerizării cimentului și consolidarea au loc în corpul vertebral și durează în medie 5-9 minute, în funcție de tipul cimentului și temperatura ambiantă, însă finalizarea completă chimică a polimerizării are loc după aproximativ 8-12 ore de la finalizarea injectării în vertebră. Urmează apoi extragerea trocarelor și sutura inciziilor de aproximativ 4-6 mm uni sau bilateral.

Odată cu evoluția tehnologică, au apărut tehnici suplimentare care permit reducerea unei tasări vertebrale (Kyphoplastie), injecția în interiorul unei zone cu delimitare osoasă deficitară (stent vertebral).

În funcție de patologie și de numărul vertebrelor operate, pacientul se poate verticaliza la 12 ore după intervenție cu ajutorul echipei de kinetoterapie. Frecvent, se constată ameliorarea durerilor preoperatorii în prima zi după operație.

Care sunt pacienții candidați pentru vertebroplastie?
 

Pacienții care au suferit o fractură prin compresie a coloanei vertebrale și care prezintă dureri moderate sau severe ce afectează semnificativ mobilitatea și calitatea vieții.

De asemene, pacienții cu anumite metastaze osoase pot beneficia de vertebroplastie.

Persistența durerilor după 4-6 săptămâni de la tratamentul conservator corect efectuat reprezintă de asemenea o indicație chirurgicală. Uneori, fracturile vechi continuă să fie dureroase și atunci vertebroplastia poate fi eficace.
Alte cauze ale durerii – boala degenerativă discală, hernia de disc, artroza – nu pot fi tratate cu vertebroplastie. La pacienții cu fracturi multiple, examene imagistice ca RMN-ul de coloană, CT sau scintigrafia, pot identifica sursa durerilor și diferenția fracturile recente de cele cronice în vederea ghidării tratamentului.

Cât de eficientă este vertebroplastia?
 

La pacienții la care se respectă indicațiile și tehnica vertebroplastiei este corectă, efectuată de un chirurg cu experiență, studiile arată că 80% dintre pacienți prezintă o ameliorare completă sau semnificativă a durerilor.

Cât de sigură este aceasta intervenție chirurgicală? Care sunt riscurile vertebroplastiei?
 

Rata de succes a vertebroplastiei este de 80%. Pentru tratamentul fracturilor prin compresie și osteoporoză, rata generală a complicațiilor este de 2%. Controlul imagistic în doua planuri al injectării cimentului minimalizează riscurile. Ca orice intervenție chirurgicală, vertebroplastia implică riscuri printre care menționez riscul de refractură la nivelul altor vertebre și riscul de migrare a cimentului în afara vertebrei operate. Nu ezitați să întrebați chirurgul despre riscurile particulare ale intervenției care va trebui efectuată.

Vertebroplastia poate reface înălțimea corpului vertebral fracturat?
 

Vertebroplastia nu poate reface înălțimea corpului vertebral, dar stabilizează vertebra și conservă înălțimea acesteia. Totuși, în unele cazuri în care fractura este instabilă, vertebroplastia poate reface parțial înălțimea corpului vertebral. Fără vertebroplastie, înălțimea vertebrei poate scădea progresiv în timp.

Există variante chirurgicale ale utilizării injectării cimentului osos, cum ar fi vertebroplastia deschisă (cu decompresia/recalibrarea canalului vertebral în momentul operației, pentru a decomprima conținutul canalului vertebral) sau injectarea de ciment prin intermediul unui șurub de osteosinteză vertebral, ceea ce ameliorează semnificativ priza osoasă necesară pentru fixarea coloanei. Aceste intervenții se efectuează cu  o incizie cutanată suplimentară proporțională cu mărimea regiunii coloanei vertebrale care necesită o fixare și/sau decompresie.

 

Cum se derulează o intervenție

În Arcadia, vertebroplastia este o metodă care se utilizează cu succes în tratamentul fracturilor osteoporotice și metastazelor coloanei vertebrale. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920.

Powered by Froala Editor