Articole medicale

ORL
20.08.2021

În România, peste 2 milioane de persoane au o problemă de auz, iar până la 50% dintre acestea au vârsta sub 65 de ani, mulţi dintre ei fiind copii sau tineri

Otorinolaringologia (ORL: oto – ureche; rino – nas; laringo – laringe) este ramura medicală care se ocupă de sănătatea urechilor, gâtului și nasului. Astfel, în competența medicului ORL intră toate patologiile legate de ureche, nas, gât, căile respiratorii superioare și sinusuri, inclusiv intervenții chirurgicale atunci când este necesar.

Deseori, pacienții nu acordă atenție simptomelor pentru că le consideră a fi minore. Astfel, aceștia se prezintă la medicul specialist când afecțiunea devine cronică. Mergi la medicul ORL dacă simți orice disconfort la ureche, gât sau nas. Chiar și în cazul în care te simți bine efectuează anual o consultație ORL. Te va ajuta să previi afecțiuni severe manifestate prin simptome nesemnificative la prima vedere. 

Cele mai frecvente afecțiuni din sfera ORL: 

  • durere: în sinusul maxilar, la dinţii maxilarului superior, tâmple, în rădăcina şi partea din spate a nasului, în jurul ochilor şi frunţii;
  • laringita, otita, dopul de cerum, rinita, sinuzita, tumori ale gâtului;
  • tulburări de miros și tulburări de auz;
  • umflarea frunţii şi pleoapei superioare, umflarea ţesuturilor moi a obrajilor, buzei superioare sau creşterea ganglionilor limfatici din apropierea urechii, nasului şi gâtului;
  • inflamarea amigdalelor şi polipilor;
  • sforăit;
  • dificultate în respiraţie nazală;
  • apneea în somn;
  • deviația septului nazal.

La o simplă examinare a urechilor, nasului și gâtului, medicul evaluează 95% din suprafața de investigat
 

Studiile demonstrează că formarea tumorilor este legată de obiceiuri nocive precum consumul de tutun și alcool, iar afecțiunile din sfera ORL continuă să apară devreme, chiar și la vârsta de 20 de ani. De cele mai multe ori pacienții simt frică sau stres, deși examenul ORL nu implică durere. Consultaţia începe cu anamneza în cadrul căreia medicul va adresa întrebări despre istoricul afecțiunilor, dar și despre stilul tău de viaţă (dacă ești fumător, consumator de cafea sau de alcool, dacă urmezi tratamente medicamentoase etc).

Ulterior are loc examenul clinic prin verificarea nasului, urechilor, gurii și gâtului. Examinarea nasului are loc cu ajutorul unui specul nazal. Medicul va investiga căile respiratorii, dacă ai deviație de sept, dar și cantitatea și calitatea mucozității nazale. Examinarea gurii și a gâtului are loc cu ajutorul unei spatule. Medicul va investiga starea limbii, dinților, omuşorului, amigdalelor și laringelui. Examinarea urechilor are loc cu ajutorul unui specul auricular. Medicul va investiga timpanul și existența dopurilor de ceară sau a unor leziuni.

Medicul ORL poate efectua şi investigaţii precum laringoscopia, otoscopia, audiograma, endoscopia nazală și endoscopia laringiană. Fibroscopia este procedura medicală cu rol în diagnosticare, utilizată frecvent în cabinetul ORL pentru vizualizarea foselor nazale, rinofaringelui, faringelui și laringelui. Fibroscopia poate fi realizată și ca examinare de primă intenție, dar este necesară atunci când nu pot fi bine vizualizate zonele nazale, faringiene și laringiene datorită unor particularități anatomice ale pacientului, ori în vederea unui control postterapeutic sau postoperator.

Ai grijă de sănătatea ta! Primul gest pe care este recomandat să-l faci este acela de a programa o consultație de rutină la medicul ORL.

Pentru programări, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia. 

Powered by Froala Editor