Articole medicale

14.04.2020

Consultațiile video de medicină internă – avantajele pacientului

Dr. Oana Claudia Mihalache-Bostina

Medic specialist Diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice, Medicină internă

Consultațiile video de medicină internă – avantajele pacientului

Scriem acest articol despre telemedicină pentru dumneavoastră, dragii noștri pacienți, care în momentul de față nu este exclus să vă simțiți nesiguri, speriați, poate chiar cu sentimentul neplăcut de abandon în suflet.
Momentele istorice prin care trecem acum din punct de vedere medical și economic nu se petrec frecvent, ca atare – și ați auzit această idee sub diferite forme în ultimele săptămâni – trebuie să amorsăm mecanisme eficiente de comunicare interumană, chiar în condițiile impuse, de distanțare socială.
Nu este complicat. Conceptul există de mulți ani de zile și funcționează cu succes în țările civilizate. Se numește telemedicină și aduce față în față, cu maxim de rapiditate, pacientul și medicul, prin intermediul tehnicilor moderne.
O parte dintre dumneavoastră experimentați la domiciliu apariția unor simptome noi, pe care încercați să le înțelegeți cu ajutorul internetului. În marea majoritate a situațiilor, căutările de pe google se termină nesatisfăcător. Există riscul de a vă autodiagnostica în mod incorect cu boli extrem de grave sau de a trece cu ușurință peste semne importante. Chiar dacă alegeți să vă informați și din alte surse, este bine să apelați la serviciul de telemedicină pentru a discuta despre situația dumneavoastră medicală cu un specialist .

Vă voi descrie punctual situațiile cu care ne confruntam frecvent în timpul consultului de medicină internă prin telemedicină:

  • simptome ale aparatului respirator (constând în tuse seacă sau productivă, lipsă de aer, respirații zgomotoase sau neregulate, dureri toracice, eventual febră), care pot avea în spate afecțiuni acute sau afecțiuni cronice acutizate. Pacientul poate fi ulterior programat pentru efectuarea de explorări suplimentare – radiologice sau spirometrice – atunci când ele sunt necesare;
  • simptome ale aparatului cardiovascular (palpitații, dureri în piept, lipsa de aer, oboseala la eforturi mici), asociate de semne (creșteri sau scăderi periculoase tensionale, modificări de ritm cardiac – pacienții sunt întrebați dacă dețin acasă tensiometru). În anumite situații, se efectuează pe loc o programare pentru extinderea investigațiilor cu examen elecrocardiografic sau ecocardiografic;
  • simptome de ordin digestiv (prezența refluxului, a grețurilor, a perturbărilor gustului, durerile abdominale, tulburările de tranzit, prezența de elemente patologice în scaun, scăderile suspecte în greutate, pierderea apetitului) beneficiază, la nevoie, în timpul doi, de ecografii abdominale sau recomandare de explorări imagistice superioare (tomografice sau prin RMN);
  • simptomele ce indică suferința urinară (dureri lombare sau abdominale, modificări în urinare, febră) sau genitală, care de asemenea pot fi ulterior explorate paraclinic (analize sau teste imagistice);
  • simptome și semne ce indică suferința osteo-articulară, cu diferite localizări (dureri provenind din diferite segmente ale coloanei vertebrale sau articulațiilor periferice, contracturi musculare), care, de asemenea, pot fi complet explorate și imagistic.

Menționăm ca elementele descrise anterior vi se adresează dumneavoastră, într-un limbaj prietenos și clar, pe care îl păstrăm și în discuțiile noastre de telemedicină.
Mulți dintre dumneavoastră sunteți purtătorii unor boli cronice, care, în condiții obișnuite, nu pun probleme printr-o monitorizare periodică, la 3-6 luni. În situația actuală, nu este cazul să abandonăm conduita corectă și profilactică de abordare a acestor afecțiuni.
Un alt avantaj al telemedicinii se referă la menținerea unui mediu familiar, plăcut pentru pacient, cu acces rapid la documente medicale anterioare și la medicație, cu reducerea timpului de așteptare și minimalizarea expunerilor riscante. Este accesabil oricând și oriunde.
Serviciul de medicină internă are menirea de a face o diagnoză clară și rapidă de organ, cu completare de investigații și, eventual, direcționare către alte specialități, atunci când acest lucru se impune, adresarea în Centrele Arcadia realizându-se în condiții de maximă siguranță în contextul actual.
Discuțiile cu specialistul internist se finalizează cu noțiuni de dietă și tratament corespunzător, cu urmărirea în dinamică a stării pacientului și în următoarele zile.
În aceste zile, în care serviciile de primire urgențe sunt luate cu asalt, este vitală efectuarea unui triaj profesionist al cazurilor, această responsabilitate neputând fi preluată în totalitate de către medicii de familie.

Întreaga echipă de medici interniști Arcadia vă oferă soluții atât în cabinete, cât și la distanță, prin consultația video. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor